NEC heerst: 2-0 winst in Volendam

NEC heeft de favorietenrol in Volendam waar gemaakt. NEC was de betere partij, maar het mondde uit in slechts een kleine overwinning: 2-0.

Uitslag
In het eerste kwartier was NEC duidelijk de bovenliggende partij. Alireza speelde vrijuit, achterin stond het goed en aanvallende middenvelder Van Moorsel kon de spitsen telkens goed bereiken. Het enorme overwicht mondde uit in drie goed kansen. Een verre voorzet van Appiah werd door Emilsson bij de tweede paal over de keeper gekopt, maar de bal werd op de lijn weggehaald. Kort daarna, had Ars pech toen hij tegen een gelost schot aanliep. Daarna werd het toch 1-0 voor NEC. Vroeg storen leidde tot balbezit. Breinburg had een fijne pass over de laatste verdediging en Ars kopte tegendraads over de keeper in het doel.

Het kwartier daarna gebeurde er weinig, maar NEC bleef de wedstrijd controleren. Na een half uur spelen werd spits Emilsson voor middenvelder Santos gewisseld. Daarna werd het wat meer gelijkwaardig. Opvallend was dat Mühren na 35 minuten een 15 meter voorsprong had op de laatste man, iedereen verwachtte buitenspel, maar dat volgde niet. Mühren kwam volledig vrij wat aan de zijkant van de 16 uit en besloot na een kapbeweging voor te geven, waarvoor dank. Daarna nam NEC het heft weer in handen. Appiah gaf zijn zoveelste voorzet en Ars kopte identiek aan zijn eerste goal op doel, deze keer net naast. Daarna volgde een goede rush van Alireza, gaf een puike lage voorzet vanaf de zijlijn, maar invaller Santos kwam net te laat bij de tweede paal.

In de tweede helft begon Volendam wat feller, maar al snel had NEC weer de touwtjes in handen via een efficiënte balcirculatie en goed positiespel. NEC werd – net als in de eerste helft – via de flanken gevaarlijk. Conboy kon vrij voorgeven en Ars kopte vallend in vrije positie naast. Vlak daarna stond Volendam te slapen toen NEC een vrije trap mocht nemen: Breinburg gaf mee op Conboy. Deze mocht – alweer – vrij voorgeven. Deze keer vond hij Santos bij de tweede paal: 2-0.

Na dit doelpunt liet NEC het een beetje lopen. Volendam kreeg een goede schietkans: de bal draaide gevaarlijk naar de verre hoek, maar had onvoldoende effect en vloog naast. Volendam kreeg ook een paar hoekschoppen, maar Smits stond zijn mannetje in de 16. Tom Daemen buffelde op het middenveld, pakte en passant weer een gele kaart mee, maar zo bleef NEC overeind. NEC speelde “in de organisatie” en kwam eruit met counters. Helaas was NEC op deze momenten onzorgvuldig: de vrije man werd een paar keer niet gevonden. Daarmee bleef het 2-0.

Toeschouwers
De Dijk zat niet helemaal vol. De Volendammers waren opvallend afwezig. Daarentegen was het gezellig druk in het uit-vak. Ook op de tribunes heerste NEC dus. En dat in een uitwedstrijd.

Hoogtepuntjes
– de Nijmeegse supporters waren goed te horen, de hele wedstrijd. Erg fijn.
– Alireza: een WK-ganger in de Jupiler League. Nijmegen mag trots zijn.
– Wat is heerlijk om NEC te zien domineren, zo te zien nog niet eens op volle kracht.

Dieptepuntjes
– We hoorden de naam Van Kippensluis voor het eerst. Nu weten we het zeker: we speler Jupiler League. Gelukkig heeft Volendam geen hoofdsponsor waardoor de oranje shirts niet zoals vorige seizoen(en) ontsierd werd door “Klaas Pul Garnalen”.
– Doellijntechnologie ontbreekt: was die kopbal van Emilsson over de lijn? Duidelijk niet, maar toch: eventjes zo’n Hawkeye-shotje zou fijn.
– Santos speelde, ondanks zijn doelpunt, toch een vrij matige wedstrijd.

Scheids
Scheidsrechter Higler was net als het Volendamse publiek lekker onopvallend aanwezig. Er viel ook weinig te fluiten: de wedstrijd was sportief en er waren geen vieze overtredingen. Ideale wedstrijd voor de man in het geelzwart.

Tactiek
NEC stoorde vroeg en zat er kort op. Het middenveld heerste. De vleugelbacks konden ver komen en leverden regelmatig gevaarlijke voorzetten af. De vleugelspitsen trokken naar binnen en waren erg doelgericht. Het liep allemaal op rolletjes.

Inzet
Een goede tactiek en goed positiespel maakt inzet een tweederangs criterium.

Conclusie
Geen centje pijn. NEC staat op 1. Als alle wedstrijden gaan als deze, dan blijven we daar staan tot en met mei 2015 staan. Geen twijfel over mogelijk.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan