DTH introduceren de Socialistische Partij (SP)

Beste NEC-fan,

dit is het eerste gedeelte van wat een drieluik zou moeten zijn over de SP.

DTH beginnen met een stukje geschiedenis over de SP. Sinds 1974 zit de SP in de Nijmeegse gemeenteraad. In 2002 trad de SP met twee wethouders toe tot een links stadsbestuur met de PvdA en GroenLinks. Deze samenwerking werd voortgezet na de verkiezingen van 2006 waarbij de SP met zeven zetels uitgroeide tot de tweede partij van de stad. In 2010 kwam de partij uit op 5 zetels: de SP is daarmee momenteel de grootste oppositiepartij in de Nijmeegse gemeenteraad.

Hieronder de samenvatting van DTH van het partijprogramma van de SP.

Algemene visie
Het is tijd voor een sociaal alternatief voor Nijmegen. Vier jaar lang heeft het Nijmeegse stadsbestuur van GroenLinks, PvdA en D66 gewerkt aan het afbreken van wat eens een sociale stad was. De afgelopen jaren is de rekening van de crisis steevast doorgeschoven naar de mensen die het minst konden missen: naar huurders, ouderen, gehandicapten en mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De SP doet het anders. De SP gaat de rekening van de crisis eerlijker en socialer verdelen.

De SP heeft afgelopen jaren steeds opnieuw aangetoond dat er een sociaal alternatief mogelijk is. Dit alternatief vangt niet alleen de klappen op van het kabinet Rutte, het slaat ook een andere weg in als het gaat over hoe we onze stad besturen. Een alternatief waarbij solidariteit tussen jong en oud, ziek en gezond, arm en rijk het uitgangspunt is. Een alternatief waarbij we (=SP) in Nijmegen de rekening eerlijk verdelen. Ieder die dat kan betalen, draagt bij. De rijkste tien procent is jarenlang ontzien, maar villabewoners, grote bedrijven en de vastgoedverhuurders mogen best wat meer bijdragen. De hardwerkende Nijmegenaar verdient het om aan het eind van de maand nog wat geld over te houden. De mensen die de afgelopen jaren al last op last  gestapeld hebben gekregen, worden ontzien.

Over NEC (en sport in het algemeen)
De coalitie gaf 2,2 miljoen subsidie aan NEC met een uiterst dubieuze deal rond het sportcomplex De Eendracht. En ondertussen sneden ze voor 150.000 euro per jaar op de amateursport waardoor de tarieven voor sportvelden met 20 procent omhoog gingen. De Nijmeegse zwembaden liggen onder vuur. Eerst wilde het college het Goffertbad sluiten. Toen dat niet doorging moest het zwembad Dukenburg door de wijk in eigen beheer worden genomen.

De SP staat voor de volgende punten:
– NEC mag het Goffertstadion uitbreiden, maar wel volledig op eigen kosten. Het financiële risico ligt bij de club zelf, niet bij de belastingbetaler. Een tweede ring op het Goffertstadion krijgt dus onze steun als NEC over voldoende reserves beschikt voor moeilijke tijden. Het financiële risico voor een tweede ring willen we niet neerleggen bij de belastingbetaler. Arnhemse toestanden moeten we voorkomen;
– de topsporthal moet er komen, want VoCASA, Matrixx Magixx, Top Judo Nijmegen en Hazenkamp zijn toe aan een nieuwe accommodatie. Deze topsporthal moet geen prestigeproject worden, maar moet ten eerste voldoende ruimte bieden aan de sportclubs;
– voor gezinnen met kinderen kwam er dankzij de SP een schoolfonds, een sportfonds en een cultuurfonds. Het schoolfonds keert jaarlijks 100 euro uit per kind in het voortgezet onderwijs en 50 euro per kind in het basisonderwijs. De maximale vergoeding voor deelname aan sport- en cultuuractiviteiten is voor elk fonds 225 euro per kind. We houden al deze fondsen in stand en zorgen dat er nog meer gezinnen gebruik van maken.
– geen kind gaat van de basisschool zonder een zwemdiploma;
– er worden geen zwembaden gesloten;
– de bezuiniging op zwembad Meijhorst gaat van tafel;
– beheer van zwembaden met behulp van vrijwilligers wordt gestimuleerd, maar niet afgedwongen met een korting op de subsidie.
– de SP voert een Sportstrippenkaart in waarmee jongeren samen vanuit school kennis kunnen maken met sportverenigingen in hun eigen buurt;
– de SP draait de bezuiniging op de amateursport terug. Met betaalbare tarieven voor sportvelden houden we de amateursport betaalbaar voor iedereen;
– de nevengeul van de Waal maakt watersport mogelijk in hartje Nijmegen. Dit is goed voor de beweging van jong en oud.

Meer info
http://nijmegen.sp.nl/

Geen drieluik
Omdat de SP, ondanks gedane beloften, geen column heeft aangeleverd, wordt dit drieluik een tweeluik. Morgen dus direct een column van Max.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.