Revolutie in de Algarve (deel 2)

Een dag of tien geleden schreven we al dat er een revolutie op bestuurlijk terrein op handen was in de Algarve en vandaag lezen we de bevestiging daarvan in De Gelderlander. Veel supporters reageren enthousiast op hun facebook accounts en op het forum. Dat is ook wel logisch, omdat het lijkt dat er wat staat te gebeuren in positieve zin. Het woordje ‘lijkt’ staat er echter niet voor niets, want gouden bergen worden vooralsnog niet beloofd door de elfkoppige investeerdersgroep. Eerst moeten binnen twee jaar de financiën op orde zijn, zeggen ze, zodat de club niet jaarlijks met een tekort zit van anderhalf miljoen euro. Geen supporter die het daar niet mee eens zal zijn. Wat de rol van de investeerdersgroep zelf is om dit te doen slagen, is niet duidelijk. De suggestie wordt in ieder geval gewekt dat ze de hand op de knip houden tot dat gelukt is. Daarmee staat de huidige NEC-directie voor een lastige taak. Misschien zijn de mediagelden wel de redding.

Wel is duidelijk dat de investeerders in gesprek gaan met de gemeente over de stadionontwikkeling; een absolute voorwaarde om door te groeien als club. Het is ook hier nog onduidelijk of de investeerders een rol gaan spelen in de financiering daarvan. Laten we hopen dat het mogelijk is om te blijven spelen in het huidige Goffertsta Olympia Goffertstadion. Als dat vernieuwde stadion er is, dan zal volgens de krant Marcel Boekhoorn weer gaan investeren. Dat is op zichzelf natuurlijk al goed nieuws, maar toch klinkt het ook niet alsof de wens onder veel supporters dat Boekhoorn de club gaat overnemen en NEC kampioen gaat maken van Nederland, meteen uit zal komen.

Een hoop vraagtekens dus, maar het is wel positief dat elf investeerders elkaar hebben weten te vinden en samen wat van NEC willen maken. ‘NEC zal altijd van NEC blijven’, aldus Van Gaalen. Dat op zichzelf is natuurlijk al veel beter dan de Arnhemse variant van speeltje en handelshuis. En elf mensen die willen is natuurlijk beter dan dat de “macht” bij één persoon ligt. De stekker eruit zal dan misschien niet meteen het einde van de club betekenen.

Inmiddels zijn vier personen uit het STAK en de RvC gestapt. Daarmee is een groot deel van het STAK en de gehele RvC aan de investeringsgroep gelieerd. Eerder vroegen we ons af waarom de leden van de RvC zijn opgestapt en door wie ze worden opgevolgd. Via twitter gaf voormalig RvC lid Maudie Derks haar reden aan voor het vertrek uit de RvC: “Ik vond het niet terecht hoe de RvC wilde omgaan met het al afgesproken vertrek van Jacco Swart.” Over nieuwe mensen in het STAK en de RvC is nog niets bekend.

In het vorige stuk schreven we al: ‘Als de investeerders wel bestuurlijke invloed willen, maar er komt geen zak met geld, dan zal er waarschijnlijk niet veel veranderen.’ De tijd zal leren hoe revolutionair deze machtswisseling is geweest.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.