Een geruisloze mijlpaal

Gisteravond, zonder zelf te spelen, heeft NEC een mooie mijlpaal bereikt. Door de nederlaag van Roda JC kan NEC nu ook officieel niet meer degraderen en zijn de rood groen zwarten ook volgend seizoen weer op het hoogste niveau te bewonderen. En juist dat komende seizoen is het twintigste seizoen op rij in de eredivisie. Voor de wat jongere supporters niets bijzonders, ze weten niet beter, maar voor de wat oudere supporters onder ons toch wel bijzonder. De jaren daarvoor nam NEC namelijk regelmatig de oversteek van eerstedivisie naar eredivisie en omgekeerd.

In die twintig jaar zijn er vele hoogtepunten voorbij gekomen, zoals tweemaal europees voetbal en mooie overwinningen, met name tegen die club van 15 km verderop. En denk je aan de spelers die bij NEC hebben gespeeld dan kun je een prachtig kampioensteam formeren. Dieptepunten zijn er natuurlijk ook, waarschijnlijk meer dan hoogtepunten. Denk bijvoorbeeld aan de verloren bekerfinale tegen Roda JC in 2000, maar die dieptepunten maken de hoogtepunten bij NEC dan ook weer extra mooi.

Duiken we even in de cijfers dan zien we dat NEC in die 19 eredivisiejaren op rij 207 keer wist te winnen. Gemiddeld iets meer dan 10 overwinningen per seizoen, dus dit seizoen past prima in dat gemiddelde. De meeste overwinningen (14 keer winst in één seizoen) behaalde NEC drie keer. Dat gebeurde in de beide jaren dat we Europees voetbal haalden (2002-2003 en 2007-2008) en in seizoen 1997-1998. Op de laatste speeldag won NEC toen in de kuip van Feyenoord door doelpunten van Pothuizen en Sainoski en stelde daarmee de 8e plek veilig.

Slechts 5 keer wist NEC in de top 10 te eindigen, dus ook dit seizoen is niet zo verkeerd, hoewel het de laatste maanden wel heel treurig is qua resultaten. De beste eindpositie haalde NEC in het reeds eerder genoemde seizoen 2002-2003 met een vijfde plaats. Vandaag hopen we natuurlijk op een mooie overwinning en veel goals, want een beetje meer productiviteit voorin kunnen we goed gebruiken. Maar het kan in die reeks eredivisieseizoenen natuurlijk altijd erger. In seizoen 1995-1996 scoorde NEC slechts 33 keer, waarvan topscorer Sumiala er 9 van voor zijn rekening nam. Het meest productieve jaar is niet zo lang geleden. Niet in 2007-2008, maar in 2010-2011 toen NEC 57 keer wist te scoren. Het was het jaar dat NEC met Bjorn Vleminckx de topscorer van de eredivisie had. Ach misschien zeggen die cijfers en mijlpalen allemaal niet zo heel veel, maar het is natuurlijk wel een prima reden om daar vandaag een extra biertje op te drinken! Hup NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.