ADO houdt NEC op vierde gelijkspel

Op een slecht veld trad rode lantaarndrager NEC deze avond aan tegen het een plaatsje hoger geklasseerde ADO Den Haag. Een duel dus waar veel op het spel stond, en eentje waar NEC stiekem mocht hopen op een eerste overwinning. Die overwinning moest dan wel binnegesleept worden zonder spits Higdon, want die staat met een achillespees-blessure de komende weken aan de kant. Ook Rieks moest tijdens de warming-up afhaken, waardoor Jahanbaksh mocht starten in de aanval samen met Jantscher en Hemlein. Koolwijk is hersteld, maar begon op de bank.

De eerste helft kunnen we grotendeels snel vergeten. Op een schot van afstand op de lat na van Alberg, gebeurde er namelijk bitter weinig. Beide ploegen leden zichtbaar onder de zenuwen en het slechte veld. NEC liet het betere voetbal zien, maar raakte in de buurt van het ADO doel doorgaans de kluts kwijt. Pas in de laatste tien minuten voor rust wist NEC haar veldspel in kansen om te zetten. Vooral Jantscher was vanaf de linkerflank twee keer dicht bij een openingstreffer, maar omdat ondermeer Hemlein een fraaie aanvalsopzet niet wist af te ronden was het bij rust nog altijd 0-0.

Den Haag, dat eigenlijk nauwelijks gevaarlijk werd, kwam een kwartier in de tweede helft tegen de verhoudingen in toch op voorsprong. Palsson liet Alberg helemaal vrij weglopen en diens inzet vond een geheel vrijstaand ADO-shirt in het NEC-doelgebied. Gehrt kopte dankbaar de 1-0 binnen.

In de 65e minuut kwam Koolwijk na weken afwezigheid in het veld voor Jahanbaksh en zijn inbreng werd al snel zichtbaar. NEC werd steeds sterker. In de 74e minuut leidde dit tot de terechte gelijkmaker. Van Eijden kopte de bal uit een corner terug richting de zestien, Palsson verlengde eveneens met het hoofd en Hemlein werkte de bal met een halve omhaal van dichtbij binnen. Waar de 1-2 een reële optie leek voor onze geplaagde ploeg, daar wist NEC in het restant van de wedstrijd niet meer de lucht te vinden voor een slotoffensief. Het duel sudderde uiteindelijk teleurstellend richting het eindsignaal.

Positief: weer een puntje erbij, en de terugkeer van Koolwijk maakt het team zichtbaar beter. Negatief: we hadden ‘gewoon’ drie punten moeten pakken vandaag en die twee gemiste punten kunnen ons nog wel eens lelijk opbreken aan het slot van de competitie. Ook het wegvallen van Higdon, onze enige echte targetman, zal de komende weken zijn tol kunnen gaan eisen. Voorlopig blijven het spannende en roerige tijden in Nijmegen.