Ultradefensief NEC in slotfase onderuit

NEC heeft nog nooit in Eindhoven gewonnen. Maar de ploeg verkeert in goede vorm en PSV miste flink wat bepalende spelers vandaag, dus was het stiekem hopen op een stuntje. Een stuntje dat al vroeg in de wedstrijd gestalte begon te krijgen, toen Tyton een vrije trap van Lasse Schöne niet goed verwerkte en nota bene Navarone Foor, die nog geen doelpunt gescoord had dit seizoen, via de onderkant lat zijn eerste binnenkopte.

Een kwartier lang ging de wedstrijd gelijk op, daarna leek NEC massaal te besluiten dat het verdedigen van de 0-1 de topprioriteit was deze middag en zakte terug op eigen helft. PSV leek zich geen raad te weten met de NEC muur en beukte, op een paar kleine mogelijkheden na, tevergeefs op de goed georganiseerde NEC defensie.

Dit spelbeeld zette zich in de tweede helft voort. PSV had de bal, NEC loerde op de counter. Vooral George was in de beginfase van de tweede helft een paar keer dreigend in de uitbraak. Een voorzet van zijn voet vond echter geen NEC’er in de 16 meter, en even later wist hij een voorzetje van Foor niet genoeg te drukken. Na een goed uur spelen besloot Pastoor blijkbaar dat de 0-1 heilig was. Foor werd gewisseld voor Amieux. Het had echter niet de gewenste uitwerking. PSV bleef komen en uitgerekend Jetro Willems, de directe tegenstander van Foor, wist na goed voorbereidend werk van Mertens de 1-1 binnen te werken.

NEC was niet helemaal ongevaarlijk, want Conboy scoorde nog bijna uit een vrije trap. Tyton keerde echter knap. Diezelfde Tyton stopte ook knap de inzet van de doorgebroken Schöne. Het punt koesteren bleef echter het devies, aangezien Pastoor Will inbracht voor George en even later ook Cmovs voor Schöne. PSV bracht echter Vennegoor of Hesselink in, en dat bleek 2 minuten voor tijd een gouden wissel. Vennegoor of Hesselink wist de bal namelijk na een scrimmage in het doelgebeid van NEC binnen te werken voor de 2-1. NEC probeerde daarna nog een klein slotoffensief te lanceren, maar het was PSV dat bijna nog de 3-1 aantekende. Mertens vond echter eerst de paal op zijn weg en schoot in de rebound naast.

NEC verliest dus schlemielig in de slotfase met 2-1. Waar een winnend coach altijd gelijk heeft, daar geldt het tegenovergestelde natuurlijk ook, en zal Pastoor zich vannacht nog wel een paar keer afvragen of de ultradefensieve speelstijl van NEC de juiste keuze was. Een verlies uit tegen PSV is natuurlijk geen schande en gezien het spelbeeld ook zeker niet onterecht, maar na de vroege voorsprong blijft het toch zonde dat NEC niet is blijven spelen zoals het dit hele seizoen probeert te spelen: aanvallend.