Slap NEC deelt de punten met RKC

NEC heeft zich vandaag geen goede dienst bewezen tegen RKC, een directe concurrent voor de play-offs. Waar NEC bij winst volledig terug zou zijn geweest in de race, daar moest het vanmiddag genoegen nemen met een schamel punt. Zonder Koolwijk en George – de eerste geschorst en de tweede op het laatste moment afgehaakt met een hamstring blessure – had NEC bitter weinig in de melk te brokkelen tegen de promovendus.

De grootste verliezer vandaag was het publiek. De eerste helft voltrok zich namelijk in een traag en slaapverwekkend tempo. Beide ploegen leken banger voor een tegengoal dan op zoek naar een voorsprong. Een wild schot van Foor over het RKC doel in de eerste tien minuten leek nog een belofte in te houden, maar daarna kakte de wedstrijd volledig in. In de 28e minuut kopte Conboy in de handen van keeper Zoet, en daarmee is de eerste helft volledig besproken.

Loen, de vervanger van Koolwijk, werd in de 56e minuut vervangen door Platje. Melvin Platje is na Lasse Schöne de NEC-speler met de meeste doelpunten op zijn naam, een prestatie van formaat gezien zijn beperkte speeltijd. Vandaag liet hij maar weer eens zien waarom het predikaat supersub zo van toepassing op hem is. Binnen twee minuten na zijn intreden scoorde hij namelijk de 1-0 door een inzet van Vadocz van richting te veranderen langs Zoet.

NEC kon slechts een minuut genieten van de voorsprong. Uitgerekend Rick ten Voorde, die dit seizoen door NEC werd uitgeleend aan RKC en eerder in Waalwijk ook al scoorde tegen ons, kon een lange bal over de laatste NEC linie geheel vrij oppikken. Beheerst stifte hij het leer over Babos in het doel voor de 1-1. Een (veel te) korte fase van spektakelvoetbal volgde, waarin het tempo omhoog ging en over en weer kleine kansjes volgden. Sander Duits scoorde bijna een eigen doelpunt na een slecht verwerkt schot van Conboy, maar Zoet stompte de bal uit het doel. Even later klungelde Szelesi opzichtig met Schet in de rug, maar de vleugelspits van RKC kon niet profiteren van de inschattingsfout van de Hongaar. RKC had nu het betere van het spel, en Babos redde knap op een inzet van Van Peppen.

Met nog een kwartier te gaan kwam Van der Velden in het veld voor Amieux, de vervanger van George (wat is er overigens mis met Latupeirissa, toch de logische vervanger op links…?). Bij RKC kwam tegelijkertijd een oude bekende in het veld: Furkan Alakmak, die nog een jaartje mocht bankzitten bij NEC in ’10-’11 voordat hij overstapte naar RKC. In de 77e minuut kwam NEC heel goed weg, toen de grensrechter opzichtig flaterde en een overduidelijke buitenspelsituatie niet afvlagde. Nemeth kon oog in oog met Babos het doel echter niet vinden en schoot naast. Drie minuten voor tijd kreeg Nuytinck geel en hij is daardoor geschorst tegen AZ woensdag. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Op basis van het vertoonde spel mag NEC zich gelukkig prijzen met een puntje, maar het is natuurlijk redelijk droef dat je in deze fase van de competitie, met zo veel op het spel, zo’n slappe vertoning durft af te leveren. Had je vandaag gewonnen, dan waren de play-offs een serieuze optie, maar na vandaag heb je niks meer in eigen hand en lijkt het een hele zware dobber te gaan worden. En om eerlijk te zijn, op basis van deze wedstrijd en op basis van het hele seizoen hebben we eigenlijk ook maar weinig te zoeken in de play-offs. Wat rest voor de supporters is het SV eindfeest, dat vandaag toch met een wat grotere domper aanvangt dan vooraf gedacht.