NEC schrijft historie op Woudestein

Het wordt zo langzamerhand een seizoen van verbroken records. Waar eerder al voor het eerst in 33 jaar op Eredivisieniveau werd gewonnen in arnep, daar was het vandaag de beurt aan een ander, nogal dubieus record om te sneuvelen. NEC was tot deze avond namelijk de enige Eredivisieploeg die nog nooit uit tegen Excelsior gewonnen had op het hoogste niveau. Acht verliespotten en 4 gelijke spelen was de trieste balans. Tot vanavond dan, want NEC zette een goede serie door met een 0-2 uitzege tegen de nummer 17 van de ranglijst.

Hoewel NEC de gehele wedstrijd de bovenliggende ploeg was, bleek Excelsior zeker geen walkover. Het onberekenbare kunstgrasveld, gekoppeld aan snelle uitbraken van de thuisploeg, zorgden ervoor dat het bijna tot aan het laatste fluitsignaal een wedstrijd bleef. Conboy had in de 11e minuut al bijna de 0-1 op zijn slof maar schoot over. Aan de andere kant scoorde Alberg uit een vrije trap in de 19e minuut bijna de 1-0. Babos stompte de bal echter nog net uit de kruising. Lasse Schöne, die de afgelopen vier wedstrijden op rij scoorde, vond in de 26e minuut de paal op zijn weg bij een vrije trap. In de 44e minuut mocht hij echter alsnog zijn 5e goal op rij aantekenen uit een penalty, nadat Will in het strafschopgebied was neergehaald. NEC had toen al op achterstand kunnen staan, want in de 32e minuut klutste Jansen zich door de NEC defensie heen en roste de bal hard op de lat.

Met de 0-1 ruststand leek NEC op rozen te zitten. Het vergat zich in de tweede helft echter lange tijd te belonen voor het overwicht. Hoewel Excelsior in de tweede helft nauwelijks meer gevaarlijk kon worden, zag NEC alle aanvallende intenties stranden op een Excelsior-muur. Invaller Kalisse daarentegen had zelfs de gelijkmaker op de schoen, maar zijn inzet ketste op de kruising boven een zeer fortuinlijke Babos af. Met nog 10 minuten op de klok werd Excelsior echter wanhopiger en vermoeider, en kreeg NEC meer ruimte. In de 85e minuut brak Vadocz eindelijk de ban door met een geplaatst schot vanaf de 16-meter zijn eerste doelpunt voor NEC te noteren: 0-2. Hoewel de wedstrijd daarmee gelopen was, rommelde NEC de laatste 5 minuten onnodig wat aan en bood Excelsior haast nog een weg terug in de wedstrijd. NEC wist het doel echter schoon te houden tot aan het eindsignaal en won uiteindelijk verdiend met 0-2, voor het eerst in de geschiedenis op Eredivisieniveau, op Woudestein.

De achtste plek is hoe dan ook nog een extra week veilig gesteld, en NEC ligt nog altijd prima op koers voor de play-offs. Zaterdag volgt een lastige thuiswedstrijd tegen Heerenveen, maar met de vorm waarin onze ploeg momenteel verkeert en het thuisvoordeel zijn er zeker punten te halen tegen de Friezen. We draaien lekker!