NEC rukt op naar linkerrijtje

Onder toeziend oog van oud-NEC topspits Björn Vleminckx trad NEC vanmiddag in de eigen Goffert aan tegen degradatiekandidaat nummer 1, De Graafschap. NEC wist zich bij winst verzekerd van een plek bij de eerste negen, omdat zowel Groningen als Roda JC gisteren hun duels hadden verloren. Als het verleden ons echter een ding leert, dan is het wel dat NEC het altijd lastig heeft als het zelf het spel moet maken en speelt tegen ploegen die de pot dichtgooien. Het pakte ditmaal echter goed uit. Wat heet! Hoewel de wedstrijd niet om over naar huis te schrijven was, deed NEC wat het moest doen en kroop het met een 2-0 zege zelfs op naar die felbegeerde 8e plek.

NEC begon, zoals het de laatste weken steevast doet, prima aan de wedstrijd. Binnen een minuut was het al bijna raak voor Foor, maar hij kon een prima voorzet van Conboy net niet met het hoofd bereiken. NEC bleef in het eerste kwartier echter sterk aandringen. In de 11e minuut was het topscorer Lasse Schöne die een doelpunt toevoegde aan zijn steeds fraaier wordende seizoensconto. Will werd onreglementair gestuit, maar Bossen gaf voordeel en Schöne maakte daar via een een-tweetje met Zeefuik dankbaar gebruik van: 1-0. Een minuut later had het ook 2-0 moeten zijn, maar George schoot met een heel doel om uit te kiezen vol op doelman Terol.

De Graafschap leek volledig op apegapen te liggen, maar na een stormachtig eerste kwartier kwam om onverklaarbare reden ineens de klad erin bij NEC. De Graafschap werd feller, regelmatig zelfs wat te fel, en NEC leek geintimideerd. De ploeg begon steeds verder achteruit te voetballen en de superboeren klapten er vol bovenop. Meijer en Saeijs kregen beiden een gele prent voorgeschoteld voor lompe tackles, maar het miste de impact op onze spelers helaas niet. In de 41e minuut viel zelfs bijna de gelijkmaker. Poepon vond zich plots geheel vrij in de 16-meter en hakte de bal door op De Leeuw, die gelukkig voor ons de paal raakte in plaats van het net. Een minuut later mocht De Graafschap de wedstrijd met 10 man vervolgen. Bossen had eindelijk genoeg van de lompe capriolen van De Graafschap en presenteerde een rode kaart aan Kaak, die met de noppen zowat op kniehoogte Koolwijk zijn linkerbeen afhandig had proberen te maken.

Met 11 tegen 10 tegen de nummer laatst leek NEC op rozen te zitten. Daar was in het begin van de 2e helft echter weinig van te merken. Voetbal basiskennis leert dat als je een man meer op het veld hebt, je de bal het werk moeten laten doen. Helaas bleken sommige van onze spelers die bewuste lessen gemist te hebben, want er werd veel te veel met de bal aan de voet rondgelopen en een vrije man was nauwelijks te bekennen. Pas in de 58e minuut brak NEC de ban. George stuurde Zeefuik de diepte in. Tussen twee verdedigers bleef Zeefuik knap overeind, en na de overlasten van zich afgeschud te hebben rondde Género beheerst af voor de 2-0, tevens zijn 2e doelpunt in Nijmeegse dienst.

De Graafschap was nu gebroken en de ploeg ging massaal voor de eigen doelmond hangen. Het wachten was op de 3-0. NEC op haar beurt leek echter gas terug te nemen in plaats van aan het doelsaldo te gaan werken. De wedstrijd verzandde het laatste half uur dan ook onnodig in een veredelde oefenpot, waarin NEC in een zeer laag tempo het doel van De Graafschap omcirkelde en doelman Terol zo nu en dan met prima reddingen een grotere achterstand voorkwam. De totaal ingekakte wedstrijd kende slechts sporadisch een opleving met wat schoten van afstand. In de 83e minuut bracht Pastoor met Loen en Platje wat vers bloed in het veld, maar ook zij konden het in slaap gesuste publiek niet doen opveren. Tot in de 90e minuut, toen Loen een snoeihard schot loste op doel en Terol slechts ternauwernood de bal kon keren, en Platje uit de daaropvolgende corner eveneens Terol op zijn pad vond.

NEC wint dus zonder al te veel problemen vandaag met 2-0, al was het wederom allemaal niet groots en maakten we het onszelf opnieuw onnodig moeilijk. Toch staat de ploeg opeens ‘gewoon’ 8e, met nog zes wedstrijden te gaan. Waar een goede maand geleden het linkerrijtje nog mijlenver weg leek, staat NEC dus ineens virtueel in de playoffs! Een dapper mens dat op dit moment nog een voorspelling durft te doen over hoe dit seizoen gaat eindigen voor ons cluppie, in een doldwaze competitie als deze kan het alle kanten op. Maar voorlopig staat we er toch mooi even tussen.