NEC deelt eerste tik uit in bloedspannend tweeluik

Vanavond stond een fantastisch toetje op het program: NEC thuis tegen de vistassen. De inzet: een kans op Europa League voetbal. In een duel dat een kwartier moest worden stilgelegd door noodweer, en dat wellicht geen al te geweldig voetbal maar wel onmeunig veel spanning op de mat legde, trok NEC op de valreep aan het langste eind. Met een verdiende 3-2 zege mag NEC deze zondag naar arnep afreizen.

NEC begon in de stromende regen wat gehavend aan de wedstrijd, met Van Eijden en George als voornaamste afwezigen. Nuytinck was wel weer terug en hij nam zijn vertrouwde plek in centraal naast Cmovs. De eerste 10 minuten waren voor de thuisploeg. NEC was feller en voetbalde veel georganiseerder. De vistassen daarentegen probeerden vooral de snelheid uit het spel te halen en loerden nadrukkelijk op de counter.

Waar NEC een paar keer dicht bij een openingstreffer was, daar was het vitesse dat vanuit het niets ineens op voorsprong kwam. Na een waarschuwingsschot van Chanturia, was het in de 32e minuut uitgerekend gladjakker Nicky Hofs die met het hoofd de 0-1 binnenkopte na een misverstand in de dekking tussen Nuytinck en Vadocz. NEC leek even aangeslagen. Babos voorkwam met een fantastische reflex tot twee maal toe de 0-2. Het leek echter een kwestie van tijd. NEC speelde beter en vocht harder, maar de vistassen oogden dreigender in de afronding. Toch wist NEc op slag van rust weer langszij te komen. Conboy kopte een corner op doel, waar Pietje ‘schoonspringer’ Velthuizen met een zweefduik de bal wegaaide in plaats van er een goede stomp aan te geven. Navarone Foor maakte dankbaar gebruik van de incompetentie van de vistas-goalie en kopte de bal binnen voor de 1-1. Dat was ook de ruststand.

In de tweede helft ging het lange tijd gelijk op, totdat in de 59e minuut scheidsrechter Braamhaar noodgedwongen een onderbreking moest inlassen in de wedstrijd vanwege bliksemgevaar. Een klein kwartier verlieten de spelers het veld. Bij de hervatting was het vistas dat scherper voor de dag kwam. Vanuit het niets kreeg Bony een schotkans en in de 61e minuut zette hij met een fraaie treffer de arneppers weer op voorsprong. NEC had het ineens moeilijk, niet alleen met de tegenstander maar vooral ook met het kletsnatte veld dat verzorgd voetbal zeer moeilijk maakte. Platje kwam twintig minuten voor tijd erin voor Amieux, maar ook hij leek het verschil niet te kunnen maken.

Toch kwam NEC 11 minuten voor tijd alsnog weer langszij. Zeefuik, die eerder deze week in een interview al had gezegd dat Pastoor hem had gevraagd wat vaker naar de grond te gaan bij contact in de 16-meter, had deze raad goed in de oren geknoopt en na wat shirtgetrek ging de PSV-huurling dankbaar onderuit. Zoals we weten mist Lasse Schöne nooit van de stip, en ook deze penalty benutte hij zeer koel: 2-2. Een ware spektakelderby was een feit. Terwijl de spanning van de tribunes spatte, was de vraag of er nog wat meer in zat dan een gelijkspel voor een van beide ploegen. Het antwoord: jazeker!

Een kopbal van Vadocz kwam in een kluts terecht tussen Velthuizen en Van der Struik. De bal leek op de lijn te stuiteren, maar de grensrechter besloot resoluut dat het doelpunt telde. De vistassen waren furieus, maar Braamhaar volgde zijn grensrechter en kende het doelpunt toe. En zo stond het met nog 2 minuten op de klok opeens 3-2 voor NEC! Vier minuten blessuretijd werden bijgeteld, vier van de langste minuten ooit voor menig NEC-supporter, maar ondanks een gevaarlijke inzet van Bony konden de arneppers niet meer langszij komen. En dus bleef het 3-2 in de Goffert.

Waar de vistassen het geld en de individuele kwaliteit hadden, daar toonde NEC vandaag pure vechtlust en teamgeest. Er werd geknokt voor elke meter en tot 2 keer toe kwamen we terug van een achterstand. Een geweldige prestatie, die het verdient om afronding te krijgen komende zondag in de glasbak. Een gelijkspel is genoeg voor onze club om de volgende ronde te bereiken. En met zo’n instelling en hopelijk Van Eijden en wellicht ook George weer terug is alles mogelijk. We konden het eerder dit seizoen ook, twee keer uit winnen zou helemaal een feest zijn. Come on NEC!