Column Joris: Glasbak kopen?

Op 29 oktober komt er een wonderlijk stukje vastgoed op de markt. Veilingbedrijf Colliers International verzorgt dan de “Executoriale verkoping ex art 3:268 BW van het pand aan de BATAVIERENWEG 25 te ARNHEM – Bloot eigendom van het MULTIFUNCTIONELE COMPLEX, genaamd “Gelredome”, volgens informatie circa 26.500 m² v.v.o., 25.000 zitplaatsen, ondergrond en bijbehorend terrein, 35.807 m² eigen grond, belast met opstalrechten ten behoeve van de B.V. Exploitatiemaatschappij Gelredome (energiebesparende en duurzame energie opwekkende installaties), Liander (nutsvoorzieningen) en de Gemeente Arnhem (nutsvoorzieningen).”

In gewoon Nederlands: De inboedel van het failliete Eurocommerce wordt dan geveild, waaronder het Gelredome. Eurocommerce was één van de grootste vastgoedspeculanten en ontwikkelaars van het land. Een stelletje rücksichtsloze graaiers, dat jarenlang heeft weten te profiteren van de vastgoedbubble, waarbij de sky de limit was en vastgoed tegen krankzinnige bedragen in de boeken verdween, een fictieve waarde suggererend die niets te maken had met de werkelijkheid.

Met de legale boefjes van Eurocommerce alvast geen enkel medelijden dus. Dat ligt anders voor de klanten van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank, want die hebben voor 650 miljoen euro leningen uitstaan bij Eurocommerce. Daar kunnen ze dus mooi naar fluiten, als de opbrengst van de veiling van de uitgebreide vastgoedcollectie van 59 gebouwen van het bedrijf tegenvalt. En reken maar dat dat het geval is, want als je herstel van de beroerde vastgoedmarkt verwacht, dan organiseer je simpelweg geen veiling. Nooit eerder werd er op een Nederlandse veiling zo veel vastgoed aangeboden.

Zoals bij zoveel voetbalclubs, waaronder die van ons, sprongen overheden ook in Arnhem in het verleden genereus bij als er financiële problemen waren. Zo ook de provincie Gelderland, die veel Gelderse belastingcentjes in de glasbak stopte, om het multifunctionele complex aan de Batavierenweg 25 te Arnhem overeind te houden. Pikant detail: er werd een boetebeding van 11,3 miljoen opgenomen voor het geval dat Vitesse zelf ooit weer in de positie zou komen het pandje over te nemen. Dat was op dat moment nauwelijks denkbaar en dus des te verstandiger om af te spreken, je weet tenslotte maar nooit.

En zie hier. Anno 2012 is het stadion op de markt gekomen, omdat het kaartenhuis van een vastgoedboer omviel. En staat er bij Vitesse een olieboer aan het roer, wiens zakken uitpuilen van de munten. Stel, hij koopt het stadion de 29ste voor een appel en een ei van Eurocommerce. Hoe terecht zou het dan niet zijn als de provincie Gelderland ruim elf miljoen zou terugvangen als schadeloosstelling voor de dikke giften van weleer?

Vitesse dreigt nu alleen een bod op het stadion uit te brengen, als Gelderland haar boeteclaim laat vallen. Dat is Gedeputeerde Jan Markink volkomen terecht niet van plan. De man heeft zelf ruimschoots financiële problemen genoeg om die van Vitesse er niet bij te nemen. Hij zal denken: “dan verkopen ze Bony maar”.

Wie zou er naast Vitesse belangstelling hebben voor de glasbak? Ik denk dat dat tegenvalt. Het stadion is bereduur qua exploitatie. En alhoewel er met enige regelmaat evenementen en concerten plaatsvinden, heeft het Gelredome er met het Ziggodome in Amsterdam een geduchte concurrent voor middelgrote stadionconcerten bij gekregen. Een toko die wél gezegend is met goed geluid en uitmuntend bereikbaar is met auto én ov.

Stel nou dat meneer Merab geen zin heeft om de poeplap te trekken om de provincie Gelderland te betalen. Dan is er, bij gebrek aan reële belangstelling van wie dan ook voor een habbekrats een schit-te-rend multifunctioneel stadion op de markt. Wat zou je daar allemaal kunnen doen? Hondentoilet met middencirkel van maken? Het definitief als glasbak in gebruik nemen? Als we zaterdag de 27ste tegen Roda met de pet rondgaan, ontstaan er vast leuke ideetjes voor een geinig hobbyprojectje voor NEC-supporters aan de andere kant van Waal en Rijn, toch?

 

Joris

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.