Vooruitblik: NEC – Roda JC

Zondag staat de alweer laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Zulke wedstrijden zijn toch altijd net ietsje anders dan andere. Niet alleen is er de mentale voorbereiding op de lange lege voetballoze zomerweekenden, maar ook het onvermijdelijke afscheid van spelers en medewerkers die uit eigen beweging of noodgedwongen de club vaarwel zeggen.

En dat zijn er dit seizoen toch een aardige rits. Allereerst is daar natuurlijk onze coach, Wiljan Vloet, die volgend seizoen Sparta van de broodnodige leiding en visie gaat voorzien. En wat te denken van clubtopscorer en publiekslieveling Björn Vleminckx die zijn carrière gaat voortzetten bij Club Brugge. Ook Bas Sibum, toch een van de sterkhouders in het jubeljaar 2008, gaat komend seizoen de grens over. Daarnaast weet Mark Otten inmiddels dat er helaas geen toekomst voor hem meer is bij zijn cluppie. Tel daarbij op huurling Chatelle, die na een wat teleurstellende verhuurperiode weer terugkeert naar Anderlecht, en er mag met recht gesproken worden van een exodus. Bovendien is de toekomst van Zimling (dit jaar immers gehuurd van Udinese) en Davids, die nog in onderhandeling is over een eventuele contractverlenging, nog ongewis en wellicht zien wij ook hen zondag voor het laatst in onze clubkleuren op het veld.


Vleminckx, vorig seizoen nog gezellig kegelend met Roda spelers.

Laten we in alle uitwuiverij overigens niet vergeten dat er natuurlijk ook nog gewoon gevoetbald moet worden. Roda JC komt immers vanuit de diepe spelonken van Limburg de Maas afzakken en zal niet zomaar 90 minuten lang voor spek en bonen als achtergrondmuziek willen figureren bij ons afscheidsfeestje. De Kerkraders staan momenteel op een verdienstelijke 5e plek en hebben zelfs nog uitzicht op plaats 4, de plek die rechtstreekse toegang tot de UEFA cup garandeert. NEC daarentegen speelt eigenlijk nergens meer om, al is er in theorie nog altijd een piepklein kansje op de play-offs. We gaan er echter vanuit dat Vloet op een mooie manier afscheid wil nemen van de Goffert en dat hij daarbij niet schroomt om zijn oude club Roda JC, waar hij drie seizoenen als coach de scepter zwaaide, de directe toegang tot Europa te ontzeggen.

Makkelijk zal het waarschijnlijk niet worden voor onze ploeg. De laatste keer dat we in eigen huis wonnen van de reserve-Duitsers was immers alweer aan de vroege vooravond van kerstmis 2001. Ondanks een rode kaart van Simr, wist NEC de vroege 1-0 van Frank Demouge tot aan het laatste fluitsignaal te verdedigen. Sindsdien is het in de Goffert een aaneenschakeling van gelijke spelletjes en verliesbeurten geweest. Vorig seizoen bijvoorbeeld keerden de Limburgers huiswaarts met een 0-2 zege, door ondermeer een doelpunt van Mads Junker, dit seizoen de grote concurrent van onze Vleem voor de nationale topscorer titel. Wij herinneren ons die wedstrijd echter vooral vanwege de intens smerige tackle van Hadouir op de net van een blessure herstelde Wellenberg, die vervolgens weer eens wekenlang aan de revalidatie mocht. Laten we hopen dat de aanvaller ditmaal zulke zieke streken achterwege laat. Voor een revanche hoeft Hadouir in elk geval niet te vrezen, want Wellenberg zit zondag nog in de lappenmand.

Wedstrijden
Datum Thuisteam Uitteam Uitslag
01-05-2011 NEC Roda JC K’de 14:30
26-10-2010 Roda JC K’de NEC 1-1
13-03-2010 NEC Roda JC 0-2
16-08-2009 Roda JC NEC 1-0
18-04-2009 NEC Roda JC 1-1
15-11-2008 Roda JC NEC 3-0
04-05-2008 NEC Roda JC 2-0
01-05-2008 Roda JC NEC 0-1
04-04-2008 Roda JC NEC 0-2
18-08-2007 NEC Roda JC 1-1
28-07-2007 NEC Roda JC 0-1

Ook op de totaalbalans leggen we het historisch gezien af tegen Roda, al gaat het in Nijmegen tot dusverre gelijk op.

Eredivisie
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 28 10 8 10 38 37
Uit 29 4 6 19 23 60
Totaal 57 14 14 29 61 97

Klik hier voor het volledige overzicht.

Roda moet het zondag stellen zonder de geblesseerden Tyton en Lachambre. NEC kan geen beroep doen op de reeds genoemde Wellenberg, en ook het alternatief op rechts Will is nog altijd geblesseerd. Waar in de vorige wedstrijden Otten als stand-in mocht opdraven, daar heeft Vloet er ditmaal voor gekozen om Nuytinck en Otten stuivertje te laten wisselen. Otten krijgt dus eindelijk weer eens een wedstrijdje op zijn eigenlijke positie, terwijl Nuytinck op rechts zijn unieke verdedigingskwartet mag completeren: hij heeft vanaf zondag op alle posities in de laatste linie in de basis gestaan. Al is de opstelling op papier volgens Vloet niet echt representatief voor de manier waarop NEC zal opereren: "Ik wijs Otten niet specifiek aan als centrale verdediger. Het gaat er om dat we de aanvallers van Roda goed oppakken" (bron: De Gelderlander). Verder zullen er weinig verrassingen zijn in de elf van Vloet en zal men waarschijnlijk als volgt aan de aftrap verschijnen (tenzij Vloet kiest voor de afzwaaiende Sibum in plaats van Davids): Cillessen; Nuytinck, Otten, Zomer, Amieux; Zimling, Schöne, Davids; George, Vleminckx, Goossens.

Hoe dan ook, de laatste thuiswedstrijd moet natuurlijk gewoon gewonnen worden, dat moge duidelijk zijn. Een laatste kans voor Vloet om te laten zien wat hem nou eigenlijk het hele seizoen voor ogen gestaan heeft en een uitstekende gelegenheid voor Vleminckx en co om directe concurrent Junker aan banden te leggen en onze Belg zijn moyenne te laten oppoetsen. Unibet houdt het op een 50-50 kans, met €2,70 voor NEC tegen €2,50 voor de bezoekers, terwijl €3,30 je opbrengst is als je een euro inlegt op een gelijkspelletje. Gelukkig weten wij wel beter: op naar de volle mep!


Dit soort Limburgs geknuffel willen we morgen dus niet zien!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.