Vloet: “Dit was geen stap vooruit”

Na twee wat mindere wedstrijden stond Jasper Cillessen gisteren weer ijzersterk te keepen. De jonge doelman was zelf ook tevreden over zijn optreden, al benadrukte hij wel dat ook het centrale duo voor hem een belangrijk aandeel in de ‘nul’ had. Hij besefte zich echter ook terdege dat die ‘nul’ het hoogst haalbare was tegen een beter Heerenveen. "Er was natuurlijk ook wel wat geluk nodig. Dit was een wedstrijd waarin ik kon uitblinken. Eigenlijk moet een keeper niets te doen hebben. Maar als het dan toch druk voor die kooi is, zijn reddingen wel heel lekker. Dan nog, bovenal hebben wij hier onder de maat gepresteerd. Dat punt is echt maximaal", tekende De Gelderlander op uit zijn mond.

Heerenveen coach Ron Jans zag met lede ogen aan hoe onze nieuwe trots in de doelmond zelfs de meest opgelegde kansen van de Friezen om zeep hielp. "Die jongen pakt en­kele ballen echt geweldig. Dat kost ons de zege." Zowel Victor Elm als invaller Bas Dost slaagden er niet in om Jasper te passeren, ondanks dat beiden hier grote kansen voor kregen. Vooral Bas Dost, die het de laatste weken toch al zwaar te verduren heeft als bankzitter, had het daar even moeilijk mee. "Hij zei: ‘Jasper, hou de nul, dan kom ik er in’. Dat vond ik wel een goed idee van Bas", grijnst Cillessen terwijl hij zich hun korte ontmoeting voor de aftrap voor de geest haalt. Hun volgende treffen na de invalbeurt van Dost was een stuk minder joviaal. "Hij was even flink klaar met mij. Na die redding schold hij mij de huid vol. Daar zat wel wat frustratie in, ja."

Vloet lijkt in de keepersstrijd voorlopig in het voordeel van Jasper gekozen te hebben. Maar na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen had hij hele andere dingen aan zijn hoofd dan wie er in het doel moet staan. Hij was zeer verbolgen over het vertoonde spel van NEC. "Ik eis meer van deze groep. Beter voetbal. Dit optre­den vind ik helemaal niks. In balbezit maakten we veel fou­ten, het positiespel was slecht ver­zorgd, de drang naar voren kon ik niet zien. Het was angsthazenvoet­bal. Wij moeten jagen op een goal." Van jagen was zaterdag weinig te zien; de enige ploeg die op jacht was, was Heerenveen. Vloet kon het afwachtende gedrag van zijn eigen ploeg nauwelijks aanzien. "Op basis van het voetbal moet je punten halen. Niet door toeval of tegen­houden. Ik wil met NEC stappen maken. De organisatie is een pijler. We moeten met deze staf verder. De spelersgroep is een andere pij­ler. Ik wil ook met die groep ver­der. Er zijn bij NEC heel veel groei­mogelijkheden. Daarom baal ik nu ook. Dit was geen stap vooruit."

Een van de belangrijkste schakels in het aanvalsspel van NEC is uiteraard Lasse Schöne. De Deense international speelt de laatste weken echter voor zijn doen onder de maat. Toch vindt Lasse zelf dat hij geen vormverlies geleden heeft sinds de winterstop. "Voor mijn gevoel ben ik niet an­ders aan de tweede helft begon­nen. Ik zou alleen wat meer aange­speeld kunnen worden. Dan ga je vanzelf meer voetballen. Ik heb veel gezworven. Links, rechts, centraal. Dat heeft in heel veel wedstrijden goed uitge­pakt. De tegenstander gaat twijfe­len en dan kom je meestal vrij te staan." Tegen Heerenveen kwam hij echter nauwelijks in het spel voor. "Heeren­veen zette gelijk druk. Vooral voor rust kwamen we nauwelijks aan voetballen toe en daar moet ik het toch van hebben. Al die lange bal­len. Ik win geen kopduels van te­genstanders die twee koppen gro­ter zijn." Schöne mag met die opmerking dan een punt hebben, ook over de grond komt het er de laatste weken bij hem helaas vaak niet uit. Te vaak loopt hij zich simpelweg klem of is de voortzetting te onzorgvuldig. Wellicht dat een paar dagen afleiding met de nationale Deense ploeg hem goed zal doen. "Lekker hoor. Een paar dagen met de beste voetbal­lers van Denemarken. Twee rusti­ge trainingen. En woensdag in Ko­penhagen tegen zo’n mooie tegen­stander [Engeland, DTH]. Even het hoofd weer fris maken. Ik hoop op speeltijd. Dat zou helemaal mooi zijn."

Waar de centrale verdediging met Zomer en Nuytinck zaterdag zeer goed voor de dag kwam, daar hadden de vleugelverdedigers het erg zwaar tegen hun watervlugge tegenstanders. Vooral Will had het moeilijk, maar ook Amieux zag Beerens meermalen langs zich op vliegen. De Fransman had echter wel een excuus. "Diarree", knikt hij. "Voor de wedstrijd voelde ik het al. Heb ik ook medicatie gekregen. Ik wist dat het tegen Roy Beerens een moeilijke avond zou worden. Kreeg ik er dit ook nog bij."

Aan de overkant van het veld stond een heel wat gelukkiger mens. Leroy George mocht eindelijk weer wat speelminuten meepikken na zijn nogal domme rode kaart uit bij AZ. "Ik ben ge­woon blij dat ik weer op het veld sta, al kwam ik door al het meever­dedigen nauwelijks aan aanvallen toe. En in die paar counters was on­ze eindpass niet goed." De vleugelspits is dan ook rechtdoorzee met zijn analyse van de wedstrijd. "We moeten eerlijk zijn. Heerenveen was beter. We mogen blij zijn met dit punt." En zo was het maar net.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.