Reacties na NEC – Excelsior

Nog niet eerder scoorde Niki Zimling in het rood, zwart en groen. Gisteren deed hij het direct twee maal. Een leuke opsteker in een verder zeer povere wedstrijd van NEC-zijde. "In de eerste seizoenshelft was het spel over het algemeen goed bij ons. Dit jaar is het veel minder", beaamt de van Udinese gehuurde Deen tegenover Omroep Gelderland. Een huurperiode overigens die NEC graag nog met een extra jaar zou willen verlengen. "Vandaag speelden wij onze slechtste wedstrijd en toch winnen we. Daarom mogen we weer een beetje omhoog kijken, maar als we Europees voetbal willen halen, moeten we heel wat beter spelen." Over de assist van Vleminckx bij zijn tweede doelpunt grapt Niki: "Björn heeft in het begin van dit seizoen een goal van mij gestolen, nu gaf hij wat terug."

Ook onze andere Deen Lasse Schöne toonde gisteren sporadisch weer eens zijn klasse, al kon hij bij lange na niet zijn stempel op de wedstrijd drukken. "Het ging inderdaad weer wat beter dan de laatste tijd. Ik voetbalde wat minder en vandaag zat ik weer wat beter in de wedstrijd. Lekker dat een andere Deen ons de drie punten bezorgt. Dikverdiend, al waren we de eerste helft veel te slordig en niet fel genoeg. Maar na rust maken we twee goede goals en geven we niks weg. Voor mij zelf was het fijn om met Björn Vleminckx samen te spelen, dat deed hij uitstekend. Hij legde ze telkens goed neer."

Ondanks dezelfde steeds terugkerende problemen met het creëren van doelkansen na de winterstop hield Vloet ook gisteren in eerste instantie weer vast aan de basisformatie die de afgelopen weken ook steeds aan de start verscheen. Pas met het inbrengen van George in de tweede helft begon er weer diepte in het spel van NEC te komen en werden de flanken beter benut. Dit ging ten koste van Goossens. "Het duel vroeg om zo’n wissel", verklaart Vloet in De Gelderlander. "John Goos­sens deed het helemaal niet slecht, maar iedereen liep in de trechter. Ik heb in de geest van het duel ge­wisseld. Of ik nu dus ook voor een nieuw systeem kies? Dat acht ik niet meteen noodzakelijk."

Toch was de wedstrijd gisteren voor grote periodes het aanzien nauwelijks waard, omdat evenals in voorgaande duels het middenveld uit balans lijkt en de beoogde flankspelers de vleugels eigenlijk nauwelijks benutten. "Ongeveer alles ging fout", constateert ook Vloet. "In balbezit moet je breeduit gaan. Het veld groot ma­ken. Maar dat deden wij niet. In balbezit werd het veld klein. Ter­wijl dat juist bij balverlies noodza­kelijk was. Maar ja, dan liepen wij dus breeduit. Ik miste ook de spi­rit. De dynamiek." Pas met het inbrengen van George, en wat later Davids, keerde die dynamiek en strijdlust terug in de ploeg. NEC begon weer vooruit te voetballen en wist Excelsior onder druk te zetten. "Zimling maakte optimaal gebruik van de ruimte. De keuze om de vleugels permanent te bezetten, was dus goud waard. Maar in het geheel heerst er geen tevredenheid over dit optreden. Bij mij niet en bij de spelers niet. Alleen, het gaat er ook om dat er om kwart over vier een zege op het bord staat. In dat opzicht heeft de groep profes­sionaliteit getoond." Volgende week dus toch maar eens starten met Davids en George in plaats van Sibum en Chatelle (of Goossens)?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.