Pastoor: “Graag nog in elke linie iemand erbij”

Volgens de zogenaamde ‘kenners’ bij het toonaangevende voetbalblad Voetbal International kan NEC wel eens een van de verrassingen van dit seizoen worden. In een radio-interview met VI gaat Pastoor in op de positieve geluiden die van buitenaf doorklinken aangaande de aanvallende speelwijze van NEC en de getalenteerde spelersgroep.

"Concrete belangstelling [voor Schöne en Goossens, red.] is tot dusverre nog uitgebleven, maar je moet rekenen dat de selectie pas definitief is op 31 augustus om 12 uur", houdt Pastoor op voorhand een slag om de arm. "En dat betekent dat ik eigenlijk zo stoïcijns als mogelijk aan de slag ga met de spelers die er zijn, en me nergens wat van aantrek tot op het moment dat er echt iets concreet wijzigt."

Pastoor geeft aan dat de aanvallende speelwijze vooral voortkomt uit het beschikbare materiaal. "We hebben een selectie waar heel veel voetbalvermogen en potentie in zit. Vanaf dag één heb ik al een concept in mijn hoofd. Er moet wel geschaafd worden, want je wilt toch een soort van ideaalplaatje nastreven, ook al bereik je dat nooit."

Over het verwachtingspatroon in en rondom de club: "Als je verwachtingen schept, dan doe je blijkbaar onderweg iets goed. Het managen van een verwachtingspatroon is een vak op zich, heb ik begrepen. Ik hou me daar in het dagelijks leven niet zo mee bezig. We gaan niet op bezoek in Eindhoven of in Leuven om te winnen, we gaan erheen om de speelwijze te perfectioneren. En dan is het hopen dat je daar in de competitie ook de nodige punten mee pakt. Maar we hebben wel allemaal het idee dat we de juiste weg ingeslagen hebben." Hij is niet bezorgd over de druk die dit eventueel op de spelers zou kunnen leggen. "Dat is alleen maar goed. Wij willen de spelers leren om zo stoïcijns mogelijk aan het werk te gaan. Niet focussen op wat tante Truus of Jan met de Pet van je verwachten. En laten we eerlijk zijn, als sportman wil je het hoogste bereiken, en dus is het veel mooier dat ze wat van je verwachten dan dat ze zeggen van ‘nou, dit kan niks worden en elk punt dat ze halen is meegenomen’."

Over eventuele transfers: "We willen graag zowel in kwantiteit als in kwaliteit nog een stapje vooruit maken. Het aantal spelers in deze groep [nu 25, red.] willen we nog met drie omhoog hebben, maar dat willen we niet doen met spelers die kwalitatief te weinig brengen of alleen maar op het karretje gaan zitten. Maar dat moet financieel wel kunnen. Ik werk met de spelers die ik heb, niet die ik gehad had willen hebben of die er niet meer zijn, dus ik zie wel wat er wel of niet gebeurt." Over waar die versterkingen dan zouden moeten komen, zegt Pastoor: "Als we in elke linie nog een speler erbij kunnen hebben, dan is dat mooi. Maar al die rekensommen kunnen er over een uur weer anders uit zien, als er een of twee spelers ineens weg gaan. Of, als de mogelijkheid zich voordoet, als er eentje weggaat waar je een mooi centje voor kunt krijgen en we weten al een alternatief dat op dit moment drie keer goedkoper is en wellicht een klasse minder, maar drie maanden ermee werken en ze zijn een klasse beter, dan ga je er per saldo wel op vooruit. En dat is wel het streven van NEC, om uiteindelijk het beleid mee te voeren."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.