Opnieuw gedoe rondom competitiestart

Het is al een heet hangijzer sinds de KNVB enkele jaren geleden de competitiestart vervroegde naar begin augustus. Volgens het speelschema van de Zeister bobo-brigade moet elke club het seizoen beginnen met een uitwedstrijd en een thuiswedstrijd. In Nijmegen kennen we echter het fenomeen Vierdaagse, dat zich jaarlijks in de julimaand voltrekt en veel politie-inzet vereist. Die politie wil toch graag op vakantie en dat doen ze in Nijmegen en omstreken daarom massaal in augustus. De perfecte maand dus voor al uw inbraken, autokraken, en blijkbaar ook de zo gevreesde voetbalrellen.

Twee jaar geleden eiste burgervader Thom de Graaf nog dat NEC met 5 uitwedstrijden zou beginnen. De KNVB hield de poot stijf en plande NEC-Heerenveen en NEC-FC Utrecht op respectievelijk 7 en 21 augustus. De Heerenveen wedstrijd werd geaccepteerd door de gemeente vanwege het lage risico (toen nog tenminste, met die nieuwe generatie ‘harde kerners’ in Fryslân kan het zo maar anders zijn nu). Voor de andere wedstrijd hield De Graaf echter de poot stijf en na wat impotent gedreig vanuit Zeist ging de KNVB uiteindelijk toch overstag en verplaatste de wedstrijd naar 30 september.

Het spreekwoord ‘door schade en schande wijs worden’ geldt helaas blijkbaar niet voor bureaucraten, en dus gingen de gemeente en de KNVB vorig jaar opnieuw gezellig met elkaar op de vuist. De KNVB probeerde nog wel om een bloedige veldslag te voorkomen; zo mocht de gemeente Nijmegen kiezen of de thuiswedstrijd van NEC het eerste of tweede weekend van augustus plaatsvond, en ook tegen wie (Excelsior, VVV, Heerenveen, De Graafschap of Heracles). De gemeente wist echter wederom van geen wijken, waarop de KNVB groot geschut in stelling bracht: puntenaftrek of zelfs terugtrekking van NEC uit de competitie! Na een vruchteloze speurtocht naar alternatieve speellokaties (Doetinchem, Eindhoven, en zelfs Emmen), ging burgemeester De Graaf uiteindelijk toch onder protest door de knieën. Wel werd de eis gehonoreerd dat er geen risicowedstrijd zou zijn (VVV) en dat er extra stewards zouden worden ingezet. Uiteindelijk werd zelfs de marechaussee opgetrommeld! Je weet immers maar nooit met die notoire VVV relbrigade…

En dit jaar is het dus, u raadt het al, wederom prijs. De Gelderlander meldt dat ook aankomend seizoen burgemeester De Graaf geen thuiswedstrijden zal toestaan in De Goffert in de eerste helft van augustus. "Onlangs ben ik de KNVB tegemoet gekomen door in te stemmen met het verplaatsen van de wedstrijd NEC-PSV", aldus De Graaf. "Van­wege het Europese programma van PSV, verschuift dat duel van vrijdag 11 naar zondag 13 maart. Dat komt de politie niet goed uit, maar ik ben toch akkoord gegaan. Eenzelfde souplesse verwacht ik van de KNVB, bij de competitie­start in augustus." Ook de KNVB zoekt alvast weer de loopgraven op: "Wij blijven bij ons uitgangs­punt dat elke club in de eerste twee competitiespeelrondes een thuisduel en een uitduel afwerkt."

Operations Manager van NEC, Jan Bluyssen voelt de bui alweer hangen. "Wij willen gewoon graag één van de twee eerste speelrondes in De Goffert spelen. We willen de nieuwe competitie natuurlijk goed beginnen; statis­tisch gezien is de kans daarop klei­ner als je moet starten met twee uitwedstrijden." NEC heeft net als voorgaande jaren echter weinig te willen. "Dit gaat tussen de gemeente Nij­megen en de KNVB. Wij hebben begrip voor beide standpunten. Hopelijk kan er begin april, als ze samen om de tafel zitten, worden gewerkt aan een redelijke oplos­sing. Niet alleen voor de komende seizoenstart, maar ook voor die daarna."

Het zal de komende tijd dus wel weer een koude oorlog worden rondom De Goffert. En volgend seizoen, en het seizoen daarop, want bureaucraten zijn hardleers.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.