KNVB beoordeelt NEC positief

Zoals we twee dagen geleden al berichtten, zit NEC nog altijd in Categorie 1 van de KNVB licensiecommissie. Wat ons toen nog niet bekend was, is of NEC bij de laatste beoordeling voldoende punten had behaald om een positieve beoordeling te krijgen. Nog even kort samengevat: om als club overgeheveld te worden van een categorie naar de ander (van 1 naar 2 dus, in het geval van NEC), moet de club op twee opeenvolgende meetmomenten in een seizoen een positieve beoordeling krijgen. Een positieve beoordeling betekent een score van meer dan 65 punten.

Inmiddels hebben wij vernomen van NEC dat op basis van de in juni ingediende begroting deze 65 punten grens gehaald is en de licentiecommissie dus een eerste positieve beoordeling aan onze club heeft gegeven. Heel goed nieuws dus voor onze club, al is het nu wel zaak dat ook bij het tweede meetmoment in november deze puntengrens overschreden wordt. Gebeurt dat, dan keert NEC terug in de ‘veilige’ Categorie 2. Slaagt NEC daar niet in, dan begint het hele gebeuren weer van voren af aan. Dit zou voor NEC desastreus kunnen zijn, omdat de VVD tijdens de raadsvergadering in mei aangaande de stadionuitbreiding de eis stelde dat NEC zo spoedig mogelijk uit Categorie 1 diende te komen. Anders zou de fractie haar steun aan de uitbreiding mogelijk weer intrekken.

Jacco Swart laat vandaag in de Gelderlander weten optimistisch te zijn over de stand van zaken en met vertrouwen het tweede meetpunt tegemoet te zien. Er wordt nog altijd onderhandeld over een aandelenverkoop aan de investeerders en ook is er nog steeds een goede kans op transferinkomsten, bijvoorbeeld bij een overgang van Jasper Cillessen naar Ajax.

De raadsfractie van GroenLinks is echter nog altijd niet overtuigd. Samen met de SP is de partij tegen de komst van het TIP en de stadionuitbreiding. GL fractieleden twitterden eerder deze week al over de hernieuwde Categorie 1 indeling en spraken de hoop uit dat de VVD nu haar steun zou intrekken. Het lijkt er dus op dat GL ofwel het hele proces niet goed begrijpt (NEC had bij dit meetpunt op voorhand al nooit Categorie 1 kunnen verlaten, aangezien daar twee positieve beoordelingen op rij voor nodig zijn en de laatste beoordeling in november vorig jaar nog negatief was), ofwel de VVD probeert te beïnvloeden in haar standpunt. Veldman van de VVD is dan ook niet gecharmeerd van de tweets van de GL afgevaardigden. "NEC voldoet gewoon aan onze wensen. De volgende keer moet NEC wel uit die categorie 1. In de tussentijd laten we ons niet opjagen."

Wij hopen uiteraard dat de directie van NEC de ingeslagen weg kan voortzetten en ook bij het volgende meetmoment in november een positieve beoordeling in de wacht sleept, zodat we eindelijk weer terug kunnen naar Categorie 2. Een mooie transferklapper zou daarbij zeker niet onwelkom zijn…

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.