Hardwerkend NEC delft onderspit in tweede helft

Na de wanvertoning van vorige week thuis tegen Roda JC was het voor de ploeg van Pastoor vandaag in de Goffert de hoogste tijd om aan wat eerherstel werken. En werken deed NEC. Met Zeefuik en Goossens terug in de basis bikkelden de Nijmegenaren vanaf het startschot erop los.

Het was diezelfde Goossens die in de achtste minuut een prima pass verstuurde op Van der Velden, die oog in oog met Vermeer helaas de koelbloedigheid miste om NEC al vroeg op voorsprong te zetten. NEC was in de eerste helft zeker niet de mindere van Ajax. De Amsterdammers speelden in een te laag tempo om het NEC echt lastig te maken. NEC was feller in de duels en joeg de bezoekers vroeg af op eigen helft. Helaas werd het spel van NEC gekenmerkt door het euvel waar het dit hele seizoen last van heeft: uitgespeelde kansen werden nauwelijks gecreëerd.

In de 25e minuut verstapte Goossens zich en zwikte door zijn enkel. Hij moest zich laten vervangen door Leroy George. Laten we hopen dat het geen al te ernstige blessure blijkt, want in de korte periode dat Goossens in het veld stond blijkt hoe belangrijk een speler met zijn traptechniek kan zijn voor dit kwakkelende team.

Pas in de 41e minuut tekende Ajax met een afstandschot van arnepse Theo hun eerste echte kans aan. Beide ploegen gingen echter met nul doelpunten op hun naam de rust in.

In de tweede helft startte NEC wederom fel. Ajax had echter duidelijk een oorwassing gehad van De Boer in de rust, want ook de Amsterdammers kwamen nu feller voor de dag. Het kwaliteitsverschil tussen de beide ploegen begon nu ineens duidelijk zichtbaar te worden. Bij de eerste echte aanval van Ajax in de 53e minuut was het meteen raak voor Sulejmani, die de bal simpel een laatste tikje kon geven nadat Van Eijden en Babos een inzet van Lodeiro niet goed wisten te verwerken.

NEC probeerde het wel en werkte zoals gezegd hard, maar de ploeg mist een echte afmaker en vertrouwen, en aanvallen bleven verzanden in goede bedoelingen. Pastoor bracht in de 70e minuut Platje in het veld voor Schöne in een poging om wat te forceren. Een kopbal voorlangs van Conboy had meer verdiend, maar NEC zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen en dus vallen zulke ballen ook fout. In het Ajax-doel mocht de Goffert zowaar Jasper Cillessen weer verwelkomen, nadat Vermeer na een botsing met Conboy geblesseerd het veld moest verlaten. Enkele minuten later wist Sulejmani voor de tweede maal het net te vinden en was de wedstrijd eigenlijk gelopen. In de 82e minuut maakte Ajax-debutant Klaassen er nog ietwat geflatteerd 0-3 van, maar dat was meer voor de statistieken.

Wederom verliest NEC dus in de eigen Goffert en is het met zeven nederlagen in de laatste tien wedstrijden een understatement om te zeggen dat het nog altijd niet lekker loopt met onze ploeg. Zoals wel vaker dit seizoen was er weinig mis met de inzet van de spelers. Het zal Pastoor echter zo onderhand grijze haren geven om te zien hoe weinig kansen onze ploeg weet te creëren en hoe matig we met de spaarzame kansen die er zijn om gaan. Met 12 doelpunten in 14 wedstrijden is alleen Excelsior minder productief dan NEC. En dat zegt eigenlijk alles over dit seizoen.