Gras van de buren: Een bijzondere dag voor de voetbalwereld

Nee, nee, we zijn niet in de war, we weten heus wel dat het gísteren twee jaar geleden was dat we ons ‘dapper verweerden’ tegen de Noord-Duitsers van HSV. En zo bijzonder was die dag eigenlijk ook weer niet; de uitwedstrijd, die was pas echt memorabel. Nee, deze dag – 19 februari – is om een andere reden een wat bijzondere, en ook wel ongemakkelijke voor de voetbalwereld. Het zou namelijk de vijftigste verjaardag zijn geweest van ene Justin Fashanu.

‘Wie?’, horen we jullie denken. De echte voetbalkenners weten welke kant dit op gaat, maar voor al die anderen: Justin Fashanu was de eerste, en eigenlijk nog altijd de enige profvoetballer die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Scheidsrechters, ja, die komen nog wel eens voor hun geaardheid uit, denk aan John Blankenstein en Ignace van Swieten in het verleden en recent Jeroen Sanders, maar voor spelers ligt dat gevoeliger.

Moedige beslissing dus van Fashanu, dat zeker, maar uiteindelijk ook een tragische, want na nooit bewezen aantijgingen van seksueel misbruik van een jongen van zeventien, zag hij in 1998 geen andere uitweg dan zichzelf van het leven te beroven. De vijandige houding van de voetbalwereld ten opzichte van homoseksualiteit maakte het uiteraard niet beter. En nu, bijna dertien jaar later is er nog maar weinig veranderd. Vandaar dat 19 februari inmiddels tot Internationale dag tegen homofobie in het voetbal is uitgeroepen. Een initiatief waar we van harte achter staan, want anno 2011 is het toch echt wel de hoogste tijd om over dit onderwerp wat minder spastisch te gaan doen!

                  

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.