DTH opinie: Eendracht maakt macht

De titel van dit stukje slaat terug op de vroegste geschiedenis van onze club en bepaalde de herkomst van de voetbalclub Eendracht, waar later door het samengaan met Nijmegen ons NEC uit is ontstaan. Van die eendracht was tijdens NEC-Roda JC in de 75ste minuut weinig te merken. Supporters uit het sfeervak 080 zongen “laat je club maar in de steek” tegen medesupporters en dat zorgde voor boze reacties vanaf de Goffertribune en de Hazenkamptribune.

Supportersschap hoeft niet hetzelfde te zijn als maar blijven zitten tot het laatste fluitsignaal, omdat het moet. Aan de andere kant kan dat uitzitten van de wedstrijd bij een wanvertoning voor andere supporters juist wel zijn of haar persoonlijke invulling zijn. De ene supporter schreeuwt 75 minuten de longen uit z’n lijf en gaat na de 0-2 teleurgesteld naar huis om het verdriet weg te drinken, de ander wil liever z’n smart collectief delen met anderen en blijft tot het laatste fluitsignaal om vervolgens de spelers op een ander fluitsignaal te trakteren. Het één is niet per definitie beter dan het ander en de ene supporter is niet “echter” dan de ander. Iedere supporter verdiend de ruimte om daar z’n eigen invulling aan te geven, net als dat de jongens van vak 080 de ruimte gekregen hebben om hun “ding” te doen.

Ik begrijp daarom weinig van dat gezang en vraag me af waarom ze het hebben gedaan. Kennelijk vanuit dezelfde frustratie die voor andere supporters juist de reden was om weg te gaan. En ik zeg heel generaliserend “ze” maar dat is eigenlijk verkeerd, want ik weet dat er in vak 080 ook supporters zitten die dat gezang ook vol onbegrip aanhoorden. Ook zij zullen dezelfde conclusie trekken: Aan tweespalt tussen supporters heeft niemand iets. De club niet, vak 080 niet, iedereen en alles bij NEC niet. Ik hoop daarom dat deze gebeurtenis een incident is geweest en dat vak 080 zich niet blijft afzetten tegen de rest van het stadion en vice versa. Wat sfeer maken betreft is vak 080 wel de goede weg ingeslagen, laat juist dat de verbindende factor zijn om de eenheid onder supporters terug te krijgen. Wijlen Guus Lodenstijn wist het immers al: alleen eendracht maakt macht. Laten we hopen dat de geschiedenis van onze mooie club zal uitwijzen dat die eenheid onder supporters weer terug komt.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.