Vooruitblik NEC-Feyenoord

Zoals iedere thuiswedstrijd van NEC is Mario Been er zondag hoogstwaarschijnlijk ook weer bij, alleen ditmaal niet in de luxueuze lounge die de naam Boekhoorn draagt maar gewoon op één van de drie banken die op het veld zijn gestald. Voor het eerst sinds het verlaten van NEC komt hij zijn nieuwe team tentoonstellen in de Goffert: de miljoenentenshow die Feyenoord heet. Sinds de komst van Been en zijn verlengde naamgenoot Beenhakker is er weer iets veranderd in Rotterdam. De sfeer in en rondom de Kuip is weer beter, de selectie is in de loop van het seizoen weer gaan draaien en er wordt weer eens ergens anders over gepraat dan schulden.

Stapje voor stapje gaat het beter met de club die een van de grootste histories van Nederland kent. De zevende plek van het vorige seizoen is verleden tijd en de vierde plaats op de ranglijst de huidige realiteit. Het succes zit hem vooral in het verdedigen: slechts 26 keer werd de defensie met de sluitposten Rob van Dijk, Erwin Mulder en Darley Ramon gepasseerd. Ter vergelijking: vorig seizoen werd er in totaal 46 keer een doelpunt geincasseerd. Maar genoeg postiefs over die Rotterdammers: wij gaan er zondag hopelijk voor zorgen dat Mario Been verder in de zorgen raakt en op de vijfde plek belandt.

Om half één zondag aanstaande ontvangen Wiljan Vloet en zijn mannen de kersverse bekerfinalist van het jaar 2010. Na een zeer geflateerde nederlaag afgelopen vrijdag tegen SC Heerenveen zijn onze mannen op zoek naar revanche: zij willen laten zien dat het 4-4-2 systeem (waar ze om vroegen) dat de vorige wedstrijd werd gehanteerd wel degelijk werkt. Hoewel iedereen tijdens de goede beginfase van Wiljan Vloet de woorden ‘Europees voetbal’ weer twijfelend in de mond ging nemen, kwam er niet veel later de fase van het nét niet. Wedstrijden zonder overwinning tegen onder andere FC Groningen, FC Twente, FC Utrecht, Roda JC en SC Heerenveen. Met als opsteker in de laatste wedstrijd: goed voetbal, veel kansen maar helaas weinig productiviteit. Door de eerdere goede reeks kon NEC het zich permiteren, maar de afstand tot de degradatie play-offs bedraagt intussen nog maar vier puntjes.

Eerder
En dus moeten er weer bloed, zweet en tranen worden getoond willen we volgend seizoen niet wéér Vitesse ontmoeten, alleen dan in de Jupiler League. Tegen Feyenoord is het geen onmogelijke opgave om die broodnodige punten binnen te slepen; net als vorig jaar. Onder leiding van Mario Been aan onze zijde werd het Feyenoord even knap lastig gemaakt. Lang leek het duel op een 0-0 af te stevenen maar Milano Koenders zorgde er in de laatste minuut toch voor dat er gejapapa uit de speakerboxen kon komen en NEC de negende Eredivisie-overwinning in eigen huis op Feyenoord boekte. Later die maand nam onze club het overigens op tegen HSV. Dit zijn de verdere statistieken:

 Eredivisieduels tegen Feyenooit
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 33 9 4 20 40 61
Uit 34 3 7 24 24 63
Totaal 67 12 11 44 64 124

Omdat statistieken over zo’n lange periode niet zo veel zeggen: van de laatste vijf duels in eigen huis won NEC er drie, en verloor het er twee. Eerder dit seizoen verloor NEC met 0-2 in de Kuip: in de eerste uitwedstrijd van het seizoen speelde de nummer één van Gelderland zeer goed, was er veel vertrouwen en werd Vleminckx (nog) omschreven als ”een aankoop waar je speciaal een seizoenskaart voor gaat kopen”. Doelpunten kwamen op conto van oldie Jon Dahl Tomasson en jonkie Leroy Fer (penalty).

Oud gedienden
Wie er in het laatstgenoemde duel eerder dit seizoen óók meedeed is de Spanjaard Dani Fernández. Een naam die in de Goffert niet snel vergeten zal worden en die dit seizoen meer dan welkom was geweest aan onze zijde. Mario Been nam een wijze beslissing en nam hem mee naar zijn nieuwe club. Mede door blessures kon Dani het niveau dat hij in de Goffert had niet verwezenlijken, en kwam hij dit seizoen slechts tot vijf duels. In het rood-zwart-groen van onze club speelde hij in totaal vijftig officiële duels.

Ook de eerdergenoemde Mario Been heeft uiteraard onder contract gestaan in Nijmegen. In goede en in slechte tijden stond hij 129 duels langs de zijlijn te coachen: 51 keer werd er gewonnen, 32 keer gelijk gespeeld en 46 keer verloren. Door de slechte periode die NEC deze tijd beleeft zal de wijze uitspraak ‘Alles komt goed’ van Mario Been zondag wel weer uit de kast worden gehaald.

Ook bij NEC lopen een aantal spelers die ooit door ‘het Legioen’ zijn toegezongen. De eerste is Gábor Babos; de schlemiel in Rotterdam, de held in Nijmegen. Hij speelde voordat hij bij NEC kwam 24 duels voor Feyenoord en stond in deze duels vooral ter discussie vanwege zijn vele slippertjes. Naast de goalie van NEC speelde ook Lorenzo Davids, die er een deel van zijn jeugd doorbracht, bij ‘de trots van Zuid’. Mark Otten speelde ook in Rotterdam; alleen hij verdedigde de kleuren van Excelsior. Gezien zijn goede spel bij Jong NEC is het te hopen dat hij er zondag weer bij is! 

Afwezigen
Roelof Luinge wilde even laten zien dat hij er was afgelopen vrijdag, en dit is ten koste gegaan van onze assist-gever Jeffrey Sarpong. Hij moet het duel tegen Feyenoord vanaf de tribunes toekijken vanwege zijn rode kaart. Wiljan Vloet kreeg ‘slechts’ een voorwaardelijke straf van één duel en is er zondag wel gewoon bij. Bij Feyenoord zijn er geen schorsingen bekend. Arek Radomski, Ramon Zomer, Patrick Pothuizen, Niels Wellenberg, Björn Vleminckx en Mitchell Burgzorg moeten oppassen: zij zijn bij de volgende gele kaart geschorst.

Naast Sarpong missen we ook Niels Wellenberg, Lasse Schöne én Jeroen Heubach vanwege blessures. Rens van Eijden komt daarentegen weer terug van zijn blessure. Feyenoord moet het nog steeds doen zonder Fernández en Rob van Dijk. De Guzman en Cissé zijn twijfelgevallen. Alleen maar slecht nieuws voor hun? Nee: keeper Darley en verdediger Hofland kwamen deze week terug van een blessure.

Unibet
In een uitverkochte Goffert zal NEC er alles aan gaan doen om het Feyenoord moeilijk te maken. En gezien de gokverhoudingen heeft Unibet er geen vertrouwen in dat de hoogst geklasseerde zal winnen. Wanneer Feyenoord wint krijg je je inzet x 3,30, wanneer NEC wint krijg je je inzet x 3,35 en bij een remise krijg je je inzet x 2,10.

Een uitverkochte Goffert, een vermoeid elftal van Feyenoord, anderhalve week rust voor onze mannen, een nationale topscheids én Mario Been voor het eerst écht terug in de Goffert. Ik zeg: Alles komt goed!

Bennieboy

In de vorige thuiswedstrijd tegen Feyenoord…..

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.