Vooruitblik NEC-AZ

Aanstaande zaterdag komt de huidige landskampioen van de Eredivisie op bezoek in Nijmegen: AZ Alkmaar. Eerder dit seizoen wonnen we al op het nippertje in het DSB-Stadion door een last-minute goaltje van onze pitbull Lorenzo Davids. Hoewel de overwinning in ‘het Klepperdome’ toen nog als veelbelovend werd gezien staan alle partijen er inmiddels anders voor: Dwight is vervangen door Vloet, Koeman is vervangen door Advocaat, AZ is stukken beter gaan draaien en schaart zich weer in de top vijf van de ‘Micky Mouse League’ en tot slot was NEC wat minder veelbelovend dan gedacht en waren de overwinningen aan het begin van het seizoen enkele van de weinige. Er zit dus niets anders op: om degradatie te ontkomen moeten we óf hopen op puntenverspelingen van de clubs onder ons, óf het heft in eigen handen gaan nemen en Bloed, Zweet en Tranen gaan tonen in onze eigen Goffert. Mijn stem gaat uit naar het tweede!

En op een cadeautje van de kaasboertjes uit Alkmaar hoeven we zeker niet te rekenen. De landskampioen is al tien duels op rij ongeslagen en dit tegen niet de minste ploegen. Een greep uit het rijtje: Heracles Almelo, NAC Breda, Feyenoord, SC Heerenveen en FC Utrecht. De club staat in de top drie meest scorende ploegen in de Eredivisie en op de huidige ranglijst staan ze op plek vijf die recht geeft op een play-off plek voor een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. Twee punten hierboven staat Feyenoord op de nummer vier-positie, een plek waar de kleine generaal Dick Advocaat en zijn team erg op azen. Deze plek geeft namelijk direct garantie voor een ticket voor de derde voorronde van de Europa League en dit bespaart al die rompslomp rondom de play-offs.

Alle statistieken zonder rompslomp
Wij daarentegen wachten al zeven duels op een overwinning. Op dit moment bezitten we 29 puntjes, evenveel als degradant FC Volendam er vorig seizoen in héél het seizoen had bijeengesprokkeld, en vijf puntjes boven de tranentrekkende promotie/degradatie play-off plaatsen. Gezien de statistieken zijn wij in ieder geval in het voordeel maar is AZ weer aan de beurt om te winnen:

 Eredivisieduels tegen AZ
  Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren DV DT
Thuis 26 10 7 9 28 28
Uit 27 2 11 14 16 56
Totaal 53 12 18 23 44 84

Eerder tegen AZ
Vorig seizoen verloren we op het nippertje onder leiding van de bijzonder slecht fluitende Liesveld van wat toen de landskampioen van de Eredivisie ging worden. Er werd op het nippertje verloren door een doelpunt nét na de rust dat op het conto kwam van Kew Jaliens. Er zijn slechts drie basisspelers van toen die er ook zaterdagavond weer bij zijn: Ramon Zomer, Gábor Babos en Lorenzo Davids. AZ stond toen nog onder leiding van Louis van Gaal, die eerder deze week zijn fufore maakte in de Champions League. Het seizoen dáárvoor is mooier om op terug te blikken: in 2008 boekte NEC zijn grootste zege ooit op de Alkmaarders. Het werd een galavoorstelling met doelpunten van Kevin Bobson, Jhon van Beukering, Brett Holman, Peter Wisgerhof en Jeroen Drost.

Welkom terug!
Met de komst van Alkmaar-Zaanstreek Combinatie in de Goffert zien we ook een aantal spelers schitteren, die we eerder in ons rood-zwart-groen hebben zien spelen. Het koppel Jermaine Lens en Brett Holman speelden respectievelijk 39 én 69 officiële duels in Nijmeegse dienst. De Australisch international maakte hierin achttien doelpunten en de wellicht binnenkort Nederlands international schopte er zestien in. Daarnaast kunnen Stijn Schaars en Gill Swerts hun borsten nat maken: zij zijn NIET welkom in de Goffert. Aan onze zijde heeft zich niemand durven wagen aan een avontuur in de kaasstad van Nederland.

Afwezigen
De nederlaag afgelopen zondag tegen Heracles Almelo heeft ons niet alleen de drie punten gekost maar ook de motor op het middenveld: Bas Sibum. Hoewel veel andere teamgenoten kans maakten was Bas zondag de enige met een volle bingokaart: hij kreeg als scherpstaande speler zijn vierde gele kaart, en is er vanwege een nog openstaande kaart van vorig seizoen niet bij (althans niet op het veld). Patrick Pothuizen is er wel weer bij; hij komt terug van een schorsing. Verder zijn Lasse Schöne, Rutger Worm en Niels Wellenberg nog altijd geblesseerd en komt Mark Otten terug van zijn blessure en is er weer gewoon bij. AZ kan daarentegen vermoedelijk niet beschikken over de geblesseerden Elm, Martens en Romero.

Toto
Hoewel de heren van Unibet er afgelopen thuiswedstrijd tegen Feyenoord nog wél vertrouwen in had dat NEC ging winnen, zijn ze er aankomende zaterdag helemaal niet van overtuigd: bij een winst van onze club krijg je maarliefst 5,6 keer je inleg terug. En dat in eigen huis! Wanneer AZ wint krijg je de inzet keer 1,80 en bij een remise hou je nog 3,45 keer je inzet over aan het duel, dat onder leiding zal staan van scheidsrechter Braamhaar.

Aankomende zaterdag wordt er al om 19.45 afgetrapt in ‘De Bloedkuul’. AZ heeft al tien wedstrijden op een rij niet verloren, dus de kans dat ze verliezen word steeds groter! NEC daarentegen heeft al zeven wedstrijden niet meer gewonnen, de kans dat er wordt gewonnen wordt dus ook steeds groter! Extra ogen op Potje: bij een gele kaart is hij de absolute koploper van de Eredivisie met het aantal gele kaarten!

Bennieboy

Doe me een lol, laat jullie klappertjes thuis!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.