Het Engels van Ono de nekslag?

Een paar dagen geleden werd de zoveelste stagiair in de Goffert de deur gewezen. Yuto Ono was een speler met veel potentie, maar NEC had simpelweg niet de financiële middelen om de Japanner aan zich te binden. De reacties onder onze berichtgeving van deze zoveelste geflopte stage waren fel en ook wij van DTH begrepen er niks van: waarom überhaupt een speler bekijken als je toch al weet dat je hem niet kunt betalen en hoe komt zo’n jongen in de eerste plaats al op de Goffert terecht? In De Gelderlander was daar vandaag wat meer opheldering over te lezen in een interview met Ton de Hoop van het bedrijf ‘Winning Mood’ uit Bemmel.

"Wij verzorgen alles wat te maken heeft met het opleiden van voetbaltrainers en jeugdvoetbal­lers", legt De Hoop uit. Vorig jaar augustus kreeg hij een telefoontje dat er een Japans jeugdelftal in Duitsland zou spelen. "Van een oud-leerling in Japan begreep ik al snel dat Yuto écht een talent was." Zijn contact in Japan vroeg hem of hij deze jongen bij profclubs in Nederland onder de aandacht wilde brengen. "Onze eerste ontmoeting was in ho­tel Haarhuis in Arnhem. Daarna heb ik hem ondergebracht in een jeugdherberg in Doorwerth en en­kele dagen in een hotel bij Wijchen. Mijn telefoonnummers gegeven. Procedures uitgelegd."

De Hoop regelde een oefenstage bij NEC. De Nijmegenaren waren onder de indruk van wat ze zagen. "Maar ik wilde dat hij eerst zijn school afmaakte. Als dat gelukt was en hij fatsoenlijk Engels sprak kon hij terugkomen." Toen Ono echter terugkeerde in Nederland na zijn studie bleek dat zijn Engels nog altijd ver beneden de maat was. Hierdoor zakte hij dan ook voor zijn toelatingsexamen aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Zonder deze toelating moet Ono volgens de regels op 23 april terug naar Japan. Ook betekende dit dat de speler, mocht NEC met hem door willen, 250.000 euro moest kosten aangezien hij geen verblijfspapieren heeft en dus volledig als speler van buiten de EU wordt behandeld.

Ton de Hoop hierover: "In Japan hebben ze getracht spon­sors te vinden. Carlos [Aalbers] is druk bezig ge­weest. Niet gelukt. Echt jammer, want Yuto is een enorm talent. En ik moet NEC echt een compli­ment geven. Zoals-ie begeleid is. Een gastgezin in Groesbeek. Ze hebben hem echt een kans gege­ven. Ze hebben niet alleen ja ge­zegd toen hij kwam, maar er ook echt iets mee gedaan. Yuto is vanaf het begin realistisch over zijn kan­sen geweest. Het liefst was hij bij NEC gebleven. Maar de Nederland­se regels zitten ons in de weg. Het zou echt mooi zijn als er toch sponsors zouden opstaan. Juist om­dat iedereen beseft dat het de investering waard zou zijn."

Het lijkt er dus op dat we wellicht ietwat voorbarig waren met onze sneer richting de TD. En gezien de tegenvallende transfer-resultaten uit het verleden en de huidige financiële misère is het natuurlijk niet verwonderlijk dat de investeerders niet staan te trappelen om wederom de portemonnee te trekken. Zien we hier wellicht onze eigen Honda aan onze neus voorbij gaan? De tijd zal het leren.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.