Vleem ondanks gemiste penalty weer hattrick

Er zit dit seizoen plots geen maat meer op: de Stier van Puurs is helemaal los. Scoorde hij eerder dit seizoen al tweemaal drie goals in een wedstrijd, vandaag tekende hij zijn 3e trio aan. NEC liep op de Vijverberg uiteindelijk met 1-4 als terechte winnaar van het veld.

Vooraf leek het nog een lastige opgave. NEC heeft sinds Willem II in augustus geen uitwedstrijd meer gewonnen, terwijl de Graafschap thuis dit seizoen nog niet eenmaal puntloos gebleven was. De Graafschap begon ook voortvarend aan de wedstrijd en leek NEC een beetje te overrompelen. Zelfs Cillessen, de afgelopen weken toch een zekerheidje achterin, ging in het eerste kwartier tot tweemaal toe in de fout. Vooral zijn tweede miskleun na verkeerd uitkomen had de 1-0 voor de Graafschap moeten zijn, maar De Ridder schoof de bal naast het lege doel. In de 21e minuut was het echter NEC dat de score opende. Schöne draaide zich op links handig vrij en zag aan de rechterkant van het veld Will opduiken in een zee van groene leegte. Will stiftte de bal vervolgens beheerst over Waterman heen. In de 34e minuut moest Otten het veld verlaten met naar verluid een ontstoken pees onder de voet, en dus keerde Van Eijden terug in de ploeg na zijn enkelblessure. Met 0-1 ging men een kwartiertje later de rust in.

Alle goede bedoelingen van de Graafschap in de tweede helft ten spijt, het zou weer eens de avond van Björn Vleminckx worden. In de 47e minuut pikte hij de bal op en schoof deze haast identiek aan zijn openingsgoal tegen Groningen onder Waterman door in het doel: 0-2. Drie minuten later al trok uitgerekend onze eigen Muslu Nalbantoglu de achterstand terug tot een goal, nadat hij een slalom door de NEC defensie koeltjes afrondde in de verre hoek. De volgende 10 minuten waren zwaar voor NEC, dat vooral in de persoon van De Ridder een ware plaaggeest had, niet in de minste plaats omdat Nuytinck een zeer matige wedstrijd speelde. Toch was het opnieuw Vleminckx die in de 61e minuut NEC weer lucht verschafte, nadat hij een gekeerd schot van Goossens in de rebound binnenkopte.

De Graafschap bracht hierna Bargas in voor Buijs, en een paar minuten later kwam ook Overgoor in het veld voor Meijer. Diezelfde Overgoor maakte binnen 15 seconden na binnenkomst een overtreding op Schöne in de 16-meter en Vleminckx mocht dus aanleggen voor zijn derde van de avond. Vanaf de penaltystip faalde de Belg echter jammerlijk en de bal werd via de keeper en de paal weggewerkt. De wedstrijd golfde nu over en weer, met een gekeerd schot van Sibum gevolgd door een inzet van Bargas die goed gestopt werd door Cillessen, weer gevolgd door een redding van Waterman op een inzet van Schöne na een 1-2’tje met Goossens. De hieruit volgende corner werd door Vleem ingekopt, maar van de lijn gehaald door Fränkel. Toch wist de getergde Vleminckx alsnog zijn derde doelpunt van de wedstrijd te vinden, en wat voor eentje: in de 84e minuut draaide hij zich vrij van zijn verdediger en schoot hij een beauty van een bal via de onderkant van de lat achter Waterman voor de 1-4. Twee minuten later leek het zelfs even 1-5 te worden na een goal van Zimling, maar de arbitrage floot voor buitenspel. Vleminckx kreeg een publiekswissel, waardoor Chatelle nog twee minuten mee kon doen. Cillessen moest in deze slotfase nog twee keer vol aan de bak, maar het bleef bij 1-4.

Een mooie overwinning dus voor NEC, waarmee Vleminckx en passant ook gedeeld topscorer is in de Eredivisie. NEC pakt hiermee eindelijk weer eens een uitoverwinning en verzekert zich voorlopig van de plek als de onbetwiste Nummer 1 van Gelderland.

Klik hier voor de statistieken van deze wedstrijd.

‘Zo Zagen Wij Het’ & ‘Rondje Om’ volgen later.