Samenwerking met Curaçao nog geen succesverhaal

Zoals we eerder al vermeldden op onze site, zal NEC van 21 tot 23 mei deelnemen aan de illustere Chippie Polar cup op Curaçao. De eerste tegenstander in dit toernooi is niet zoals wij eerder hier meldden eilandkampioen Hubentud Fortuna, maar de Dutch Caribbean Stars, die onder leiding staan van voormalig NEC-speler Remco Bicentini. De andere twee deelnemers zijn het reeds genoemde Hubentud Fortuna en onze recente tegenstander Ajax uut Mokum.

Eindelijk weer eens een kans dus om de prijzenkast van wat extra zilverwerk te voorzien, al zal de AFC het ons waarschijnlijk niet cadeau gaan doen. Overigens is dit, zoals eerder vermeld, niet de enige activiteit van NEC op het eiland. De selectie zal in totaal tien dagen in de ‘Caribbean’ verblijven. NEC zal diverse voetbal-clinics verzorgen voor de Antilliaanse jeugd. Hopelijk dat er tijdens die clinics nog een leuk talentje opduikt, want tot dusverre is de samenwerking tussen NEC en Curaçao nog niet echt succesvol gebleken.

Vier spelers kwamen tot dusverre over van de Antillen om te proberen een plaatsje te veroveren bij ons NEC. Een van hen, Shanon Carmelia, is inmiddels te licht bevonden en zal volgend seizoen ergens in de Jupiler League aan de bak moeten zien te komen. Ook Timothy Nahr en Ryadh Monte worstelen om aan te haken bij het niveau van de A-jeugd. Coach Arno Arts wijt de problemen vooral aan het gebrek aan handelingssnelheid, dat de meeste junioren in Nederland al op zeer jonge leeftijd meekrijgen tijdens de opleiding. Monte zal waarschijnlijk, net als de vierde Curaçao telg Sicni Meulens die momenteel in de B-jeugd speelt, het volgende seizoen eveneens de club moeten verlaten.

Uiteraard draait het project, dat loopt tot juni 2011, niet alleen om het laten doorbreken van een Antilliaanse speler in de NEC selectie en is het Gregory Elias, de grote geldschieter achter de samenwerking, ook voor een belangrijk deel te doen om de negatieve beeldvorming rond Curaçao en Antilliaanse jongeren in Nederland te verbeteren. Toch is het de vraag of het voor NEC wel interessant is om het project na 2011 een vervolg te geven, want zonder sportief rendement kan de club net zo goed een ‘normale’ shirtsponsor nemen en zo veel randkosten (opleiding, gastgezinnen, infrastructuur) besparen. Aan de andere kant leert een soortgelijk project dat Feyenoord al in 1998 opstartte in Ghana dat geduld een schone zaak is. Nog altijd is er geen Ghanese speler van satelliet-club Fetteh doorgebroken bij de Rotterdammers. Feyenoord verwacht echter dat er realistisch gezien naar looptijden van minimaal 5-10 jaar gekeken moet worden voor dergelijke projecten sportieve vruchten beginnen af te werpen.

Tijdens het verblijf van de selectie op Curaçao later deze maand zal er samen met Elias geëvalueerd moeten worden hoe de samenwerking tot dusverre bevalt en of de huidige termijn verlengd gaat worden tot na juni 2011. Oud-speler Willem Korsten zal ook voor drie maanden naar Curaçao gaan om het gehele project wat intensiever te gaan begeleiden. Overigens is NEC niet de enige club die heil ziet in dit soort constructies; Sparta zal vanaf dit voorjaar voor vier jaar een soortgelijk samenwerkingsverband aangaan met buureiland Aruba.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.