Reacties Zomer, Goossens en Vloet

Na de verloren wedstrijd tegen PSV verschenen Zomer en Goossens voor de camera’s van Eredivisie Live. "In de tweede helft krijg je al binnen twee minuten de 1-1 tegen en dat is lastig. Dat mag niet gebeuren. Dat gebeurt ons nu wel en dat is het probleem, denk ik", trapt Zomer een open deur in. "In de rust zeiden we nog tegen elkaar dat we rustig en geconcentreerd moesten doorspelen. We kwamen zelf ook best aardig aan voetballen toe in de eerste helft, ook van achteruit, we konden steeds een vrije man vinden. Maar in de tweede helft zijn we eigenlijk helemaal niet meer aan het voetballen geweest. PSV zette toch wat eerder druk en gooide er met Koevermans een andere spits in. Daardoor werd het toch gevaarlijker."

Op de vraag of de goede vorm van de eerste helft de ploeg toch nog een goed gevoel geeft, zei Zomer: "Momenteel overheerst toch vooral het verlies in de tweede helft. Misschien dat later in de week, in de voorbereiding op de volgende wedstrijd, dat gevoel van de eerste helft weer een beetje mee gaat spelen, maar op dit moment is er vooral teleurstelling."

Ook bij Goossens overheerste de teleurstelling. "Je komt hier in principe toch naar toe om te proberen goed voetbal te spelen. Pik je een puntje bij PSV uit, dan is dat altijd mooi. En dan kom je ook nog op 1-0 voor. Maar dan na de rust zie je toch dat PSV over heel veel kwaliteit beschikt."

Over zijn wederom fraaie vrije trap zegt Goossens: "Hij zat er lekker in, ja. Je moet een beetje geluk hebben en dan….ja…je kan er weinig verkeerd over zeggen denk ik. Het zijn lekkere doelpunten, maar op dit moment koop je daar niks voor." Op de vraag welk doelpunt hij het mooiste vond, deze of de goal tegen ADO vorig seizoen, grijnst Goossens als een boer met kiespijn: "Ja, dan kies ik toch voor die tegen ADO. Dat is puur het gevoel, omdat je daar toch gelijk speelt en hier verlies je. Dan heeft het eigenlijk toch totaal geen waarde op dit moment en dat is wel een beetje jammer. Voor mij persoonlijk is het misschien een klein doekje tegen het bloeden, maar voor het team zeker niet."

Over zijn start op de bank: "Ja goed, ik neem aan dat elke voetballer in de basis wil starten, dus daar baal je dan toch behoorlijk van. Kom je er in de eerste helft dan toch in, dan probeer je gewoon je best te doen en te laten zien dat je toch in de basis thuis hoort. Meer kan je niet doen, het is gewoon vervelend." Op de vraag van de interviewer wat Goossens dan volgens Vloet specifiek moet doen om voor een basisplek in aanmerking te komen, verklaart hij: "Dat heeft meer met de positie te maken. Ik ben natuurlijk niet echt een linksbuiten en op dit moment hebben we daar Thomas [Chatelle, DTH] staan en die doet het goed. Op de nummer 10 plek, waar ik me het beste thuis voel, daar hebben we nu Lasse en er wordt vaak genoeg gezegd: NEC is Lasse Schöne. Nou goed, dat is misschien een beetje overdreven, maar je moet wel realistisch zijn en Lasse is op dit moment gewoon een stap verder dan mij. Ik kom nu pas een jaar echt in de Eredivisie kijken en Lasse loopt al wat langer mee. Op dit moment moet ik proberen om hem onder druk te zetten en wie weet krijg ik dan een keer een kansje en pak ik dat, we zullen zien."

Hierop komt de EL interviewer met een aardige suggestie die bij vele NEC supporters al enige tijd door het hoofd spookt, namelijk: waarom niet – in elk geval in thuiswedstrijden of tegen ‘mindere’ teams, gewoon met twee aanvallende middenvelders spelen? Goossens handelt de vraag diplomatiek af met: "Ja, goed, de trainer bepaalt, en je kan wel overleggen met de trainer en ik heb ook vaak genoeg aangegeven dat ik het er niet mee eens ben. Je bent elke dag met elkaar bezig en je praat veel met elkaar. Dan geef je ook je mening en de trainer uiteraard ook. Hij zegt ook: je moet gewoon je best blijven doen en op dit moment is er geen plek voor de basis. Nou, dat heb ik gewoon te accepteren en ik moet stinkend hard mijn best blijven doen. Meer kan ik niet doen op dit moment, he."

Als Vloet met diezelfde vraag geconfronteerd wordt, reageert hij verbaasd. "Hoezo? Ik denk dat John van de vijf wedstrijden die we hebben gespeeld er drie of vier in de basis heeft gespeeld. Ik vind dat we 16 of 17 spelers hebben, en dat heb ik ook in de kleedkamer regelmatig aangegeven, die eredivisie-waardig zijn en die kunnen spelen. Dan heb je keuzes die je als trainer kunt maken en dat doe je. Op bepaalde momenten kies je voor John en op andere momenten weer voor iemand anders, en hij viel prima in." Op de vraag of hij samen met Schöne op het middenveld zou kunnen spelen: "Dat ligt eraan. Dan moet je in verdedigend op zicht ook weer wat anders doen want dan sta je wel heel aanvallend. Maar laten we wel zijn, tegen Heerenveen heeft Goossens samen met Bas Sibum en Lasse Schöne op het middenveld gespeeld en daar hebben ze het op zich, vind ik, in hun taak prima gedaan. Alleen hadden we aanvallend op het middenveld iets meer moeten brengen."

Over de wedstrijd tegen PSV zegt Vloet: "Ik vond de eerste helft niet super, maar ik vond het wel goed georganiseerd. Helaas creëerden we vanuit de organisatie iets te weinig kansen. In de tweede helft, ja, ik denk dat we amper zaten en het doelpunt valt al. Dat zijn momenten die eigenlijk niet mogen plaatsvinden. Als je de kleedkamer uitkomt en je staat 1-0 voor tegen PSV dan moet je in de eerste 10-15 minuten een, tja, misschien eigenlijk wel ‘killersmentaliteit’ hebben. En als je die doorkomt, dan heb je kans."

Op de vraag of het een zaak van mentale weerbaarheid was vergoeilijkt Vloet: "Op zo’n moment krijgt de tegenstander toch ineens een positieve impuls, en wij komen net de kleedkamer uit en krijgen dan een negatieve impuls. Laten we niet vergeten dat we een redelijk jonge groep hebben. Dan moeten er eigenlijk even weer een paar mensen zijn die gewoon even de touwtjes in handen pakken, wat brutaler worden. Dat is een proces dat we aan het inzetten zijn. Het is al beter dan de eerste paar wedstrijden, maar dat moet absoluut nog veel beter."

Verliezen bij PSV is uiteraard geen schande, beaamt ook Vloet. "Maar ik vind wel dat waar je punt kunt pakken, je ze ook moet pakken. Tegen elke ploeg heb je kansen. Ik vind, kijkend naar de laatste paar wedstrijden, dat we regelmatig een doelpunt hebben gemaakt en dan toch heel snel weer een tegengoal kregen, zoals vorige week tegen Heerenveen. Daar moeten we wel van gaan leren."

Over de ernst van de blessure van George, opgelopen door een tackle van Pieters, weet Vloet alleen te melden dat het een spier in het onderbeen lijkt te zijn die problemen geeft, maar meer is er nog niet bekend.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.