Raad waarschijnlijk toch akkoord met Eendracht-deal

De door de gemeenteraad ingehuurde jurist Lam, die de rechtsgeldigheid van de inmiddels beruchte ‘Eendracht-deal’ onderzocht, heeft gisteren zijn bevindingen openbaar gemaakt. Zo viel te lezen in De Gelderlander. Lam gaf aan dat er een duidelijke intentie lag tussen de club en de gemeenteraad om deze deal rond te maken en dat er toezeggingen waren gedaan aan de club, maar dat er nooit daadwerkelijk over bedragen gesproken is.

Het idee achter de Eendracht-deal is, dat NEC afstand doet van het recht om sportcomplex De Eendracht terug te kopen van de gemeente voor 300.000 euro. In ruil hiervoor zou NEC de huidige waarde van het terrein (zo’n 2.500.000 euro) uitbetaald krijgen minus de optie-prijs: 2,2 miljoen dus. Deze 2,2 miljoen zou overigens niet zomaar worden bijgeschreven op de rekening van NEC, maar gebruikt worden om de stadionhuur en de huur van de Eendracht tot 2013 te dekken. Maar volgens de jurist had NEC bij nader inzien dus eigenlijk nooit zwart op wit een terugkoopoptie op De Eendracht. Reden tot paniek dus gisteren, want voor tegenstanders van de deal was dit de ideale stok om het college mee om de oren te slaan.

Vandaag echter liet coalitiepartij GroenLinks, dat een van de grootste criticasters is, weten dat het waarschijnlijk alsnog akkoord zal gaan met de deal. Aangezien de PvdA en D66 al voor waren, zal hiermee de meerderheidssteun van de raad veilig gesteld zijn. Ook oppositiepartij CDA zal waarschijnlijk instemmen. Wel eist GL dat er harde afspraken worden gemaakt over de terugbetalingsverplichtingen van NEC en heft het een (terecht) bestraffend vingertje naar NEC: ‘eens, maar nooit weer’ (waar hebben we dat eerder gehoord?).

Morgenavond wordt er in de gemeenteraad definitief een oordeel geveld over de deal. Het lijkt er momenteel gelukkig op dat dit oordeel in het voordeel van NEC zal uitvallen. Al blijft het nog een dagje billen knijpen. Laten we hopen dat dit nu toch echt eens de laatste keer was dat NEC dit soort krampachtige kunstgrepen nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Inmiddels is er immers bijna niks meer over om te verkopen, zelfs geen gebakken lucht. Gezien het verleden lijkt dit echter een nogal ijdele hoop en wordt het wellicht toch eens hoog tijd dat er structureel wat gaat veranderen binnen de club, anders kunnen we over een jaar of twee dit verhaaltje opnieuw plaatsen maar dan met een heel wat somberdere ondertoon…

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.