Potje viert 400e duel met winnende treffer

Hij mag dan de 37 inmiddels ruim gepasseerd zijn, Pothuizen is nog altijd een van de dragende krachten bij NEC. Gisteren speelde hij in Den Haag alweer zijn 400e (!) competitieduel in de Eredivisie. Hiervan speelde hij er 100 voor FC Twente en 18 in het verfoeide geel-zwart, maar voornamelijk dus 282 wedstrijden in het rood-zwart-groen. Overigens speelde Pothuizen in totaal al 338 officiële wedstrijden voor onze club. En dat is niet meer dan logisch, want ondanks zijn voor voetbalbegrippen gevorderde leeftijd laat Potje wekelijks zien nog altijd van onschatbare waarde te zijn voor NEC.

Niet alleen speelde hij gisteravond weer eens een degelijke pot voetbal in het hart van de defensie, na drie minuten was hij al heel dicht bij de openingstreffer en in de 85e minuut maakte hij zelfs de winnende goal. "Ik schampte die bal net genoeg", zo beschreef hij dit cruciale doelpunt aan De Gelderlander. Des te belangrijker omdat die treffer NEC ook nog eens definitief in veilige haven loodste. Met 33 punten uit 32 wedstrijden zijn de Nijmegenaren immers niet meer te achterhalen door de huidige nummers 16 en 17 in de competitie. Pothuizen is duidelijk opgelucht: "Ik vind het echt heerlijk dat we veilig zijn. Eindelijk wedstrijden spe­len zonder zorgen. Eerst zondag uit naar VVV-Venlo. En die laatste wedstrijd dan thuis in De Goffert tegen Ajax. Daar kijk ik echt naar uit. Ik wil heel graag voorkomen dat die ploeg kampioen van Neder­land wordt." En grijnzend voegt hij daaraan nog toe: "Ik gun het FC Twente. Want natuurlijk zie ik mijn maatje Peter Wisgerhof liever de titel pak­ken."

Het lijfsbehoud betekent ook dat Carlos Aalbers eindelijk in gesprek kan met de spelers met aflopende contracten. Deze spelers – Radomski, Burgzorg, Weiser, Brock, en natuurlijk Pothuizen (Baart heeft inmiddels al een contract getekend bij de nieuwe ploeg van oud-NEC coach Dwight Lodeweges) – waren vanwege de onzekere financiële situatie van NEC in de wachtkamer gezet totdat er meer duidelijkheid was over de positie van NEC in het komende seizoen. Nu NEC definitief veilig is lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat ‘Potje’ er nog eens een jaartje aan vastknoopt.

Lange tijd zag het er echter niet naar uit dat NEC het drama-seizoen 2009-2010 al tot een veilig slot kon brengen. De ploeg kwam zelfs met 2-0 achter in Den Haag en leek volledig de weg kwijt. "Ik vond dat we erg ongelukkig op een 2-0 achterstand waren gekomen. Maar je zag het aan het hele elftal. Met nog maar twintig minu­ten op de klok geloofden we er desondanks allemaal nog in. En na die 2-1 had iedereen bij ons iets van: en nú trekken we door." Zelf was Potje niet helemaal ongeschonden uit de wedstrijd gekomen. Een nare armzwiep van Soltani had hem net boven het oog geraakt en dus lag zijn linker wenkbrauw aardig open. "Dat was een ongelukje", vergoeilijkte Pothuizen. Toch was hij Soltani na afloop van de wedstrijd bijna naar de keel gevlogen. "Hij wenste de moeder van Bas Sibum een ernsti­ge ziekte toe. Daar is ze daadwerke­lijk aan overleden. Ik schrok er echt van. Het liefst had ik hem neergeslagen."

De in de zomer van Emmen overgekomen spits Rick ten Voorde maakte gisteren indruk in de tweede helft, na maandenlang redelijk anoniem en volgens sommige bronnen zelfs op teleurstellend niveau wedstrijdjes in Jong NEC afgewerkt te hebben. Een snoeihard schot op doel van zijn voet werd nog wel ternauwernood gekeerd door Coutinho en de lat, maar in de 78e minuut verzorgde Ten Voorde de zeer belangrijke aansluitingstreffer. Pothuizen was dan ook vol lof. "Rick viel fantastisch in. Hij deed alles goed. Scoorde de 2-1. Je zag het al terug op de training. Rick is goed bezig. Maar geduld is op z’n plaats. Die jongen komt zo uit de eerste divi­sie. Dit is de eredivisie. Laat hem wennen aan het niveau." En schaterlachend vervolgt hij: "Het is ongeveer hetzelfde als ik naar Real Madrid zou gaan. Zou ik ook even de tijd moeten krijgen."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.