NEC “in beweging”

‘In Motio’, zo heet de nieuwste toevoeging aan de analytische gereedschapskist van onze technische staf. Afgelopen donderdag mocht de selectie in Hoenderloo voor het eerst kennis maken met dit computermodel voor prestatie-beoordeling.

In Motio is een computersysteem dat in 2002 geïntroduceerd werd bij PSV door Frans Lefeber van onderzoeksorganisatie TNO. Het systeem werd ontwikkeld in samenwerking met bewegingswetenschappers van de Universiteit van Groningen, die zich vooral richtten op de tactische aspecten zoals looplijnen en optimale positionering op het veld. Voor het verzamelen van de benodigde data worden spelers uitgerust met hesjes die voorzien zijn van sensoren. Vervolgens worden alle bewegingen van de spelers geregistreerd met camera’s en ingevoerd in een computermodel. Tegenover De Pers gaf Lefeber eerder dit jaar al eens uitleg over de werking van In Motio. "De camera’s langs het veld filmen beelden die we driedimensionaal kunnen laten zien. Zo kan de trainer na afloop elke keuze die een speler heeft gemaakt, bespreken en inzichtelijk maken. 3D werkt wat dat betreft veel beter dan 2D. We kunnen een situatie ook laten zien vanuit het oogpunt van een medespeler. Topspelers zoals vroeger Ronald Koeman hadden van nature inzicht en overzicht, iets mindere spelers kunnen het op deze manier krijgen."

Niet alleen PSV werkt met In Motio, ook clubs als Bayern München en Ajax maken gebruik van deze technologie. Lefeber: "Met het Zuid-Koreaanse team zijn we voor het WK in Zuid-Afrika op hoogtestage geweest in Oostenrijk. We konden daar zien dat de hartslag van de spelers aanvankelijk hoger was dan normaal, terwijl de voetbalarbeid afnam. Spelers werden conditioneel te zwaar belast. Daarmee neemt de kans op blessures toe. De training werd meteen stopgezet. Voetballers willen altijd maar doorgaan, ze zeggen altijd dat ze niks mankeren. Eigenlijk zijn ze in dit opzicht een beetje dom, ze luisteren slecht naar hun lichaam. Het voorkomen van overbelasting is de grootste winst van ons systeem. Arjen Robben heeft bij Bayern München vorig jaar zes maanden zonder blessures gespeeld. Voor zijn doen is dat lang."

En nu is dus ook NEC aan de gang gegaan met dit systeem. Vloet kende Lefeber nog uit zijn tijd bij PSV en dus was de stap snel gezet. Toch zal NEC deze nieuwe technologie slechts sporadisch gaan gebruiken, aangezien het daadwerkelijk aanschaffen van het volledige pakket een slordige 185.000 euro kost, nog afgezien van de expertise om ermee te werken. Geld dat NEC simpelweg niet heeft. "Voor ons is het te duur, wij willen het vier keer per jaar doen", bevestigt Vloet tegenover Omroep Gelderland. "Het gaf wat verrassende conclusies, maar ook de bevestiging dat wij op de goede manier werken. Het past helemaal in ons denken van ‘voetbal is een vak’. Wij staan open voor dit soort innovatieve dingen. We zijn ook een beetje proefkonijnen voor andere clubs. Ik zou er wel iedere dag mee willen werken, maar dat is een kostenverhaal. Het kost enkele tonnen."

Het zal ons benieuwen of die ‘verrassende conclusies’ nog consequenties gaan hebben op de tactiek van Vloet. Wellicht dat we het zondag gaan zien!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.