NEC herpakt zich goed tegen Feyenoord

Na de slappe vertoning tegen AZ en de zo mogelijk nog slappere bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen voor het treffen deze middag in de Goffert tegen Feyenoord. Het ontbreken van Chatelle, George, Goossens en Latupeirissa temperde de hoop op een goed resultaat nog verder. Bij gebrek aan echte vleugelspelers besloot Vloet om Davids en Fejzullahu op de flanken te posteren en te gokken op de snelle opkomende backs Will en Amieux. Nuytinck verdween hierdoor naar de bank.

Feyenoord, dat recentelijk zelf ook de nodige knauwen te verteren gehad heeft, bleek vanmiddag echter het ideale medicijn voor de geplaagde Nijmegenaren. Na een klein kwartier voetballen begon NEC langzaam de druk op te voeren. Na een lepe loopactie wist Davids de bal vanaf links voor het Feyenoord-goal te rollen, waar de door De Cler geheel vrijgelaten Lasse Schöne de bal mocht inschieten: 1-0. Na ruim een half uur spelen was NEC alleenheerser op het veld. Met goed veldspel en veel beweging werd Feyenoord van het kastje naar de muur gestuurd. In de 36e minuut leidde dit tot een open schotkans voor Fejzullahu, maar Van Dijk redde knap. Een minuut later was het weer Van Dijk die Feyenoord in de wedstrijd hield, nadat uitblinker Schöne de eveneens prima spelende Will vrij voor de keeper zette. Waar NEC in de eerste helft eigenlijk al met drie of vier doelpunten afstand had moeten nemen van de Rotterdammers, daar ging men met slechts 1-0 de rust in.

Amieux, die de eerste helft een zeer degelijke wedstrijd had gespeeld, haakte af met een enkelblessure en Nuytinck nam in de 2e helft zijn plek in. Been, die ongetwijfeld een flinke scheldpartij op zijn ploeg had losgelaten in de rust, bracht Schaken en Biseswar in voor Cabral en Wijnaldum. NEC liet al meermalen dit seizoen een veilig lijkende wedstrijd vroeg na de hervatting uit handen vallen, en ook vandaag leek dit scenario zich te herhalen. Feyenoord zette aan en NEC moest terug. In de 50e minuut scoorde Leerdam de 1-1, maar scheids Kuipers oordeelde (onterecht?) dat het buitenspel was. Dit leek de Nijmegenaren weer wakker te schudden en in de 53e minuut stopte Van Dijk ternauwernood een bal in de korte hoek van Fejzullahu. Twee minuten later stopte hij ook een inzet van Vleminckx. De wedstrijd werd erg open en het spel golfde op en neer. In de 71e minuut soleerde Will zich fraai langs de rand van het strafschopgebied om de bal vervolgens panklaar te leggen voor Zimling, die via wederom Van Dijk en de paal de bal naast zag gaan.

Vloet besloot de laatste 10 minuten de boel dicht te gooien en te kiezen voor controle. Fejzullahu verliet het veld voor Otten, en Ten Voorde kwam erin voor Vleminckx. In de 82e minuut werd Will zoals zo veel vaker deze middag opnieuw de diepte in gestuurd en hij wist de bal voor te trekken, waarna Ten Voorde de bal in de kluts binnen werkte voor de zeer verdiende 2-0. Nadat in blessuretijd Van Dijk een vrije trap van Zomer tot hoekschop verwerkt had, kopte Nuytinck in de 92e minuut uit die hoekschop de 3-0 binnen.

Een dik verdiende overwinning van NEC, waarbij je de ploeg eigenlijk alleen het verwijt kan maken dat ze de wedstrijd al niet veel eerder beslist hadden. Laten we hopen dat het voetbal van vandaag in de komende weken de maatstaf gaat worden. Mentaal lijkt Vloet NEC tenminste weer opgekalefaterd te hebben na de afgelopen week.

Klik hier voor de statistieken van NEC – Feyenoord.