“Iedereen is boos”

Het is bepaald niet genieten dit jaar voor de NEC supporters. De bekijkwaardige wedstrijden van NEC dit seizoen zijn letterlijk op een hand te tellen. Lange tijd konden de spelers zich nog verschuilen achter vage excuses als ‘degradatievrees’, maar gisteren in Venlo werd pijnlijk duidelijk dat de ploeg vooral veel kwaliteit en creativiteit tekort komt. De goede 450 fans die de moeite hadden genomen om naar het zuiden te trekken zagen een ongeïnspireerd en slap NEC, dat geen moment de indruk wekte voor een overwinning te vechten.

Wiljan Vloet brieste tegenover diverse media dan ook hij woedend was en dat hij een ‘schandalige vertoning’ had gezien. "Dit sloeg helemaal nergens op", tekende De Gelderlander uit zijn mond op. "Het uitvak zit hier vol met supporters en dan bedan­ken wij ze hiermee… We hebben niets gewonnen, niet gewerkt, he­lemaal niets gebracht. Zoiets kun je al die meegereisde supporters niet flikken. Schande."

Saïdi knikt schuldbewust, als hij door diezelfde krant met Vloet’s uitlatingen wordt geconfronteerd. "Iedereen is boos, we zijn alle­maal heel teleurgesteld. Het is een schandaal zoals we hebben gespeeld." NEC wist over de hele wedstrijd gezien slechts een paar kansen te creëren en geen ervan te verzilveren, een euvel waar (afgezien van de wedstrijd tegen ADO Den Haag) de ploeg nu al weken-, zo niet maandenlang mee kampt. "Bij die eerste had ik wat pech. De bal draaide precies voorlangs." De oorzaak van de zoveelste wanprestatie van NEC dit seizoen kan Saïdi ook niet precies duiden. "We kwamen al snel op achterstand. Daarna was het drama bij ons. Na ADO was ie­dereen positief. Nu moeten we weer een teleurstelling verwerken. En we hebben nog maar één duel om het goed te maken."

Ook Rick ten Voorde baalt als een stekker. Net als tegen ADO mocht hij in de tweede helft opdraven, maar waar hij vorige week nog een groot aandeel had in de wederopstanding van de ploeg, daar kon ook hij ondanks een redelijk optreden gisteren het verschil niet maken. Binnen een paar seconden na de aftrap was hij zelfs al tegen de vlakte gegaan nadat Patrick Paauwe de bal vol in het gelaat van de jonge spits knalde, met een flinke bloedneus tot gevolg. "Het liep niet, geen moment. Te­gen ADO woensdag liep het ook lange tijd niet, maar toen knokten we er wel voor. Daardoor konden we de wedstrijd toen nog ombui­gen. Nu waren we de hele wed­strijd zwak in de duels. Gevolg is dat we er daarmee voor zorgden dat VVV beter in het spel kwam."

Ondanks de slechte teamprestatie is Ten Voorde wel blij met de speeltijd die hij nu krijgt. "Maar ik ben er nog lang niet. Ik moet mijn kwaliteiten beter ge­bruiken. Ik moet mijn lichaam bij­voorbeeld slimmer gebruiken. Die slimmigheidjes, daar moet je wat ervaring in krijgen. Paauwe bij VVV en Patrick Pothuizen bij ons zijn daar goed in. Krijg je net even een zetje, vlak voordat de bal komt. Ben je weer uit balans."

Er zal dus heel wat moeten gebeuren in de komende twee weken als NEC ook maar enige hoop op een goed resultaat wil koesteren in de beladen wedstrijd tegen Ajax, dat in de Goffert landskampioen kan worden. Dat beseft ook Jacco Swart. Toch gelooft hij nog altijd dat NEC er alles aan zal doen om een mogelijk kampioensfeest van Ajax te verstoren. "Niet omdat we het Ajax niet gun­nen, maar we zullen ons uiterste best doen om te winnen van Ajax." Het zal de Ajax-fans er niet van weerhouden om in groten getale af te reizen naar Nijmegen. "Er zul­len veel supporters naar Nijmegen komen. Daarom is er extra poli­tie-inzet. Zelf hebben we ook wat maatregelen genomen. Er zal ongetwij­feld iemand aanwezig zijn met de kampioenschaal. Verder komen er hoogwaardigheidsbekleders en die zullen we netjes ontvangen." In het licht van een mogelijke schaal-uitreiking heeft NEC noodgedwongen ook nog een andere aanpassing moeten doen: "In plaats van na de wed­strijd nemen we voorafgaande aan de wedstrijd afscheid van de spe­lers die weggaan."

Laten we hopen dat we zowel vooraf als naderhand ruim de kans krijgen om spelers uit te zwaaien en dat we sportieve revanche kunnen nemen voor de uitschakeling in de beker.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.