Dokter Bibber

In de nieuwe rubriek ‘Om de haverklap’ zal nieuwe aanwinst Maarten met enige regelmaat ingaan op de gang van zaken rond het voetbaltechnische gedeelte van onze club.

Vanmiddag heb ik het spel Dokter Bibber Spoedoperatie gekocht in een impulsieve bui. Mijn zoons, die aanvankelijk heel enthousiast reageerden, snapten niet waarom ik er kleine kwasten en verschillende potjes modelbouwverf bij had gekocht. De mededeling dat ik dit allemaal voor de laatste competitiewedstrijden van NEC had gekocht, veroorzaakte geheel terecht vreemde fronsende blikken. Ik heb ze uitgelegd dat ik zeven onderdelen van het spel dokter Bibber ga verven in de kleuren van de tegenstanders die NEC nog tegenkomt in de komende, beslissende slotweken van de eredivisie. Momenteel struikel ik met mijn minipenselen over de rode pompeblêdden die bij het blauw-witte shirt van Heerenveen horen. De Friezen zijn immers de eerstvolgende tegenstander. Het is alweer een eeuw tijd geleden dat ik beschikte over de behendigheid waarmee ik de tafelvoetbalpoppetjes van Subbuteo, uit mijn pubertijd, met engelengeduld in de NEC-kleuren had geschilderd. Met subtiel kleine nummers op de broekjes, sokken met roodgroene banen en een prachtig rugnummer. Zo had ik ook Ajax, Feyenoord, PSV, FC Twente en Sparta zelfs tot in perfectie nagemaakt. Voor alle andere teams uit de competitie gebruikte ik een elftal witte poppetjes. Elke week speelde ik alle wedstrijden van het competitieprogramma. Het groene laken met de witte lijnen, het heuse voetbalveld, paste op een grote tafel. Aan één kant konden er zelfs zelfgetimmerde tribunes staan! Ongeacht de stand in werkelijkheid, deed NEC het in de subtop altijd verrassend goed! Nu ik die attributen niet meer heb, zoek ik mijn toevlucht bij dokter Bibber. Voor mijn gevoel wordt het namelijk elke komende wedstrijd bibberen geblazen. Misschien kan ik zo thuis op een soort voodoomanier een constantere stroom geluk afdwingen. Een half uur voor aanvang van elke nog te spelen wedstrijd ga ik proberen dokter Bibber te opereren. Oftewel, ik ga het lichaamsdeel dat geverfd is in de kleur van de tegenstander uit zijn lichaam halen, zonder strafpunten op te lopen. Dokter Bibber zelf heb ik al helemaal in het rood, groen en zwarte tenue geschilderd. Als het mij foutloos lukt, gaat NEC punten pakken!

Ons aller NEC speelt in mijn ogen inmiddels zo wisselvallig dat ik er nog niet gerust op ben dat ze de nacompetitie gaan ontlopen. Vlak na de winterstop heeft de ploeg van Wiljan Vloet vertrouwen kunnen tanken door de moeizame maar heerlijke zege tegen aartsrivaal Vitesse en last-minute overwinningen tegen Sparta thuis en RKC uit. Voor die laatste twee heb ik me maar niet geschaamd, want de punten waren meer dan welkom. Thuis tegen NAC was het ook een mooie parade aan meevallers die de drie punten in de knip toverden. Bram Nuytinck maakte, met dank aan een aarzelende Jelle ten Rouwelaar, twee belangrijke doelpunten. Heel slim dat inlopen vanaf de rand zestienmeter. Een wedstrijd waarin Jeffrey Sarpong maar liefst vier assist op de mat kon leggen. Toch zit ik vaak met kromme tenen op de tribune. Dan zie ik dat ballen over een meter of vijf gewoon niet aankomen. Dan zie ik dat er heel veel spelers zijn die liever de bal niet willen hebben. Gelukkig vormen Pothuizen en Radomski een positieve uitzondering daarop. Iets wat ik nog niet genoeg zie bij Bas Sibum en dat valt mij tegen! Genieten van het spel kan ik zo niet echt. Op de tribune en ook in het veld is er, ondanks die serie van vier overwinningen, van vertrouwen nog niet echt zichtbaar sprake geweest. Toeval heerst en automatismen zijn er niet. Dat is ook moeilijk met het grote aantal wisselingen in het elftal vanwege blessures en schorsingen en de rol die Davids op verschillende posities krijgt toebedeeld. Maar toch, ook al heb je er begrip voor, je houdt je hart vast als supporter! NEC straalt een kwetsbaarheid uit waar je bang van wordt. Ook tegen Roda JC droop de machteloosheid van het elftal af. De invloed van Wiljan heeft ook schijnbaar zijn beperkingen en is hopelijk niet nu al uitgewerkt. Jammer dat hij na afloop soms zo zeurderig overkomt als hij voor de camera verschijnt om de wedstrijd toe te lichten. Als hij zo doordeweeks tegen de spelers praat, vraag ik mij hardop af of ze de trainer wel serieus nemen. Jiskefet zou er met alle gemak een typetje van kunnen maken.

Als ik het programma bekijk krijg ik sterk de indruk dat de punten gehaald moeten worden in uitwedstrijden. Ajax doet waarschijnlijk tot het einde mee voor het kampioenschap, AZ draait steeds soepeler en Feyenoord strijdt tot de slotdag voor Europees voetbal! Een cadeau van Mario zit er waarschijnlijk niet in. Hoe zeer hij het ons ook gunt. Na Twente en Utrecht ben ik ook een beetje sceptisch geworden als het gaat om uitwedstrijden. Misschien dat het team krachtiger wordt als het met twee spitsen gaat spelen. Met een versterkt middenveld valt er wellicht meer te halen. Ik zou er, als ik oefenmeester was, voor kiezen. Maar dan krijgt onze topscorer Vleminckx van mij wel een nieuw contract, waarin staat dat hij zich nooit meer mag melden als verdediger in het eigen strafschopgebied. Eerst ondertekenen en dan pas spelen zou ik zeggen! Bij Potje in de buurt loopt de Belg meer in de weg dan dat hij nuttig is. Door al die verdedigende, goedbedoelde acties mist hij nu net de energie voor het doel van de tegenstander die noodzakelijk is om eens wat vaker het net te raken. Van Beukering maakte op mij een slimmere indruk als het gaat om doelgerichte energie. Die schoot ook nog vaak vanuit de draai op het doel van de tegenstander en bleef meer voorin als aanspeelpunt.

Aan het begin van het seizoen dachten we euforisch dat NEC met een 4-1 thuisoverwinning op Heerenveen verder was dan aan het einde van het vorige seizoen. Na het wegvallen van Lasse Schöne heeft het verval zich langzaam maar zeker aangediend. Nu zal iedereen er zijn schouders onder moeten zetten om de nacompetitie te voorkomen. Dat is toch een tegenvaller. Ik hoop dat we in de Goffert toch nog een paar punten weten te sprokkelen. Van mij mag dat voor deze keer ook met boerenkoolvoetbal. Daarnaast hoop ik dat we de komende weken sowieso voldoende punten halen om de laatste speeldag thuis tegen Ajax veilig te zijn. Graag sla ik mijn laatste dokter Bibber over! In het verleden hebben de Amsterdammers ons al eens gematst, omdat er niets meer op het spel stond, maar ik zal minder bibberen als we het op eigen kracht klaarspelen!

Maarten

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.