De seizoensgids uitgelicht

Lang, lang, geleden, toen De Trouwe Honden nog een fanzine was, ontstond het idee om eens wat nietzeggende cijfertjes en getallen uit de jaarlijkse seizoensgids van de Voetbal International te halen, om daar vervolgens eveneens nietszeggende conclusies aan te verbinden.  Dit noemden we “De seizoensgids uitgelicht” en deze rubriek heeft ook weer de digitale versie van De Trouwe Honden gehaald.

Het boekwerk van Johan Derksen’s mannen wordt ieder jaar dikker. Niet zo gek, want dit jaar staan ook alle topklasse-clubs er in en dat is natuurlijk leuk, wanneer je wilt weten of De Treffers of Achilles ’29 de meeste ex-NEC-spelers in de selectie heeft. Op basis daarvan is Achilles ’29 toch echt de nummer  één van Groesbeek. Maar goed, het meest interessante van de seizoensgids is de mogelijkheid om ons mooie cluppie eens te vergelijken met de andere 17 clubs in de eredivisie.

De gemiddelde leeftijd

Laten we eens kijken naar de gemiddelde leeftijd van de spelers in de selecties. Altijd wel een graadmeter, want je ziet vaak dat clubs met hele jonge selecties het moeilijk gaan krijgen. Dat Excelsior bovenaan staat met de jongste selectie zal niemand verbazen. Wel opvallend is dat NEC op plaats twee staat met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar. Uiteraard is er bij NEC wel iets opvallends aan de hand, want NEC heeft één selectie gemaakt van de beloften en de A-klanten, maar zelfs al zou je 5 jonge spelers als Loen, Latupeirissa, Alakmak, Grootfaam en Van Dijk weglaten, dan nog heeft NEC een hele jonge groep. Slechts 4 spelers zijn ouder dan 25 in onze selectie. Overigens is dat aantal nu op 5 gekomen, want Chatelle stond er nog niet bij in de seizoensgids. Vlak na ons komt de club met veruit de kleinste selectie van allemaal: vitesse. Slechts 20 man hebben ze in de selectie, waarvan er 18 op de elftalfoto staan. Geheel in stijl met het erg beperkte aantal toeschouwers in de glasbak dit jaar. Maar ja, ze hebben nu de Georgier in dienst van Abramovich, dus wie weet binnenkort een nieuwe elftalfoto, met 18 Georgiers en 12 Russen. De oudste selectie heeft (met afstand) NAC. Met een gemiddelde leeftijd van 26,7 zijn ze daar gemiddeld 5 jaar ouder dan bij de nummer één Excelsior. Ook kampioen Twente heeft een ervaren selectie, de traditionele top 3 zit in de middenmoot.  

Gemiddeld aantal gespeelde wedstrijden

Leeftijd zegt niet alles, ook de ervaring speelt natuurlijk een belangrijke rol. Kijk je naar het aantal wedstrijden die de spelers gespeeld hebben in het betaalde voetbal, dan valt op dat de spelers van NAC gemiddeld gezien veruit de meeste wedstrijden hebben gespeeld in het betaalde voetbal. Liefst 177,8 wedstrijden gemiddeld per persoon. Natuurlijk ook niet zo vreemd met de oudste selectie. Ook Twente, Heerenveen, PSV, Utrecht, Feyenoord, Roda JC, Groningen en Heracles hebben een selectie waar de spelers gemiddeld 100 wedstrijden of meer in het betaalde voetbal hebben gespeeld. Onze club valt op door de lage klassering, maar dat valt weer uit te leggen als je het verhaal over één grote selectie erbij gaat nemen. Haal je nu dezelfde 5 spelers er af dan zie je dat het gemiddelde wel fors toeneemt en dat ook NEC tot de 100 plussers gaat behoren. Hoe je het ook bekijkt, NEC moet het dit jaar met een jonge talentvolle groep doen en de ervaring leert dat dat behoorlijk moeilijk is. De roep van Babos in de VI om meer ervaring te halen was dus zeker geen onzin, de cijfertjes bevestigen dat beeld. 

Percentage buitenlandse spelers

Een ander vast onderdeel is het percentage buitenlandse spelers in de selectie. Een club die de scouts  steeds weer over de grens stuurt is Roda JC en dan met name naar België. Liefst 72% van de spelers komt van buiten Nederland en daarmee heeft Roda het grootste vreemdelingenlegioen. Ook Heerenveen scoort altijd hoog in dit rijtje, met name door de vele Scandinaviërs. De clubs met de grootste begrotingen staan in het linkerrijtje met ongeveer de helft van de selectie die uit verre oorden komt. Onze club staat op de vertrouwde 13e plaats. Babos, De Vriendt, Amieux, Schone, Zimling, Fejzulahu en Vleminckx zijn onze jongens uit het buitenland. Daarbij kwam later ook nog Chatelle. De club die slechts 3 buitenlanders in dienst heeft is ADO Den Haag. Dat is net zoveel als de nummer 17 Excelsior, maar de selectie van de Hagenezen heeft ook 3 spelers meer dan die van de Rotterdammers, vandaar de 18e plaats in dit rijtje.  

Percentage aflopende contracten

Een andere opvallende indicator is het percentage aflopende contracten. Vaak zie je bij rijke en stabiele clubs langdurige contracten en bij minder bedeelde en pas gepromoveerde clubs vaker korte contracten. Deze trend is wel aan het veranderen, want langdurige contracten zijn niet echt meer van deze tijd. Het is wel zo dat clubs er op letten dat de verhoudingen niet te scheef komen te liggen. Een bepaald percentage aflopende contracten is alleen maar goed voor de doorstroom en eventueel noodzakelijke financiële aanpassingen, maar teveel aflopende contracten is weer niet zo best voor de stabiliteit.

Kijken we naar het rijtje, dan zien we dat ook nu weer Excelsior bovenaan staat. Meer dan driekwart van de contracten loopt na dit seizoen af. ADO Den Haag en Excelsior hebben van plek gewisseld. De Hagenezen hebben ook veel aflopende contracten. Promovendus De Graafschap volgt op plaats 3. NEC staat vijfde in dit rijtje. Meer dan de helft van de contracten loopt af. Uiteraard zit daar de voor een jaar gehuurde Zimling bij, maar ook lopen na dit seizoen de volgende contracten af van jeugdspelers die een jaar de tijd krijgen om zich te bewijzen: Ebergen, Van Dijk, Loen, Alakmak, Grootfaam en Latupeirissa. Twee nieuwe aanwinsten kregen ook een contract voor een jaar: De Vriendt en George. Bij die laatste speler is er wel een optie voor nog een jaar. Iets dat ook van toepassing is op het contract van Lasse Schone.  Behalve van hem loopt ook het contract af van Otten, Davids en Sibum. 

Toeval of niet, maar de twee laatste kampioenen staan samen onderaan deze lijst en hebben procentueel gezien de minste aflopende contracten. Trouwens, alle clubs met een hoge begroting zitten in het rechterrijtje, dus blijkbaar is het nog steeds zo dat de grotere clubs blijven gaan voor de langere contracten.    

Samenvattend kunnen we zeggen dat NEC in alle rijtjes in de buurt zit van de gedoodverfde degradatieplaatsen en dat is niet echt geruststellend. Onze selectie is jong, heeft weinig ervaring en er zijn relatief veel aflopende contracten. Natuurlijk bieden dergelijke cijfers geen garanties voor het vertoonde spel, gelukkig maar. Als het talent eruit komt, dan zeggen deze statistieken niet veel. Vergelijken we de cijfers echter met voorgaande edities van deze rubriek, dan moeten we concluderen dat de kans op een moeilijk jaar zeker aanwezig is. 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.