De Gier: “Voor mij is dit echt een supermooie kans”

12 oktober vorig jaar was het even flink schrikken op de Goffert. Ron de Groot werd met spoed afgevoerd naar het Radboud ziekenhuis na getroffen te zijn door een hartinfarct vlak na de ochtendtraining. Gelukkig verliep zijn herstel voorspoedig. Het schiep echter wel een praktisch probleem, want wie moest Dwight Lodeweges nu assisteren bij het op dat moment het zeer slecht draaiende NEC?

Wim Rip, coach van Jong NEC, werd bereid gevonden om de positie van De Groot tijdelijk over te nemen. De hierdoor vrijkomende plek als coach van Jong NEC werd ingenomen door de man die op dat moment hoofd scouting was bij NEC, oud-speler Jack de Gier. Deze keuze was niet geheel onverwacht, aangezien De Gier duidelijk trainer-aspiraties had. Hij volgde op dat moment al de cursus Oefenmeester 1 van de KNVB, waarvoor hij inmiddels geslaagd is. Tegenover De Gelderlander vertelt De Gier: "Door alle verschuivingen na het tijdelijk wegvallen van Ron de Groot, was ik bijna het hele sei­zoen coach van Jong NEC ge­weest. Ik volgde de trainerscursus om me verder te ontwikkelen. Want uiteindelijk was het de bedoeling om als trainer aan de slag te gaan. Dat zag ieder­een bij NEC wel in. Carlos ook. Die zei eens: nou zitten we alweer zomaar drie kwartier over Jong NEC te lullen. Joh, na voetballen is trainer zijn het mooiste. Je eigen team coachen. De ontwikkelingen van je spelers in wedstrijden zien."

Een van die spelers was een jongeling die hij in een eerder stadium zelf nog gescout had voor de club: Emmen-spits Rick ten Voorde. "Dat was met Emmen A1 tegen Ajax A2. Rick viel toen echt op. Door zijn postuur. Zijn manier van voetballen. Hij scoorde ook nog." En zo werd de man die Ten Voorde aandroeg bij de club ineens de man die verantwoordelijk was voor de verdere ontwikkeling van diezelfde speler.

Toch leek het aan het eind van dit seizoen alweer voorbij met de pret voor ‘Jackiegoal’. Volgend seizoen zal Jong NEC immers ophouden te trainen als zelfstandig opererende groep en voor de dagelijkse trainingen ingeschoven worden bij de selectie. "Ik zou twintig uur in de week de scouting blijven doen en op maandag, dinsdag en don­derdag als co-trainer assisteren bij de A1, B1 en C1 van de voetbal­school." Niet echt iets om blij van te worden voor iemand met coach aspiraties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat De Gier zowat een gat in de lucht sprong toen Aalbers hem ineens opbelde: "Of ik be­reid was om assistent naast Wiljan Vloet te worden. Ja natuurlijk, zei ik gelijk. Voor mij is dit echt een supermooie kans."

Wiljan Vloet had toen hij Lodeweges opvolgde al direct aangegeven graag met twee assistenten te werken. In eerste instantie werd Henk Fräser, die momenteel bij de jeugdopleiding van PSV werkt, benaderd om als tweede assistent te fungeren. Ook een andere PSV-jeugdtrainer en ex-speler van NEC, Ernest Faber, werd benaderd voor deze rol. Geen van beiden kon echter worden losgeweekt bij de Eindhovenaren. En dus kwam ‘El Butre’ tot zijn blijde verrassing ineens weer in beeld. Jack de Gier zal het komende seizoen dus, samen met Ron de Groot, hoofdcoach Wiljan Vloet gaan ondersteunen. "Donderdagnacht kwamen we terug van vakantie. Vrijdags zat ik al met Wiljan Vloet aan tafel. Hij maakte zijn bedoelingen direct dui­delijk. Ik krijg alle vrijheid. Moest me niet geremd voelen om in te grijpen tijdens trainingen. Ik vond het een uitermate positief geprek. Er sprak vertrouwen uit."

Een week voor aanvang van de trainingen voor het seizoen 2010-2011 zal de nieuwe technische staf (coach Vloet, assistenten De Groot en De Gier, en keeperstrainer Brookhuis) bij elkaar komen. "Dan worden alle verschillende taken duidelijk be­sproken. Ik zal best weer wedstrij­den van Jong NEC gaan coachen. En soms zal Wiljan het doen. Dat gaan we allemaal nog bekijken."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.