Davids overtuigend ‘speler van het jaar’

Tegen AZ werd Bram Nuytinck voor de tweede maal uitgeroepen tot ‘Man Of The Match’. Ook Lorenzo Davids pakte echter de nodige punten mee en is inmiddels in het NEC ‘speler van het jaar’ klassement niet meer te achterhalen door zijn teamgenoten. "Het doet wel iets met me hoor", verklaarde hij tegenover De Gelderlander. "Van binnen, hè. Heel veel zelfs. En dat in mijn honderdste wedstrijd als profvoetballer."

Hoe anders was het een paar maanden geleden nog. Waar Davids onder Mario Been en Dwight Lodeweges altijd speelde, daar besloot Vloet na de kerst ineens dat de ervaring van Sibum en Radomski op het middenveld belangrijker was dan de werklust en de gretigheid van de neef van Edgar. "Ik ben geen man die naar de trainer loopt en om uitleg vraagt. Er zat maar één ding op: terugknokken." Het tekent de jonge middenvelder, die in de ogen van vele supporters in de afgelopen jaren bijna synoniem geworden is voor onaflatende strijdlust en gedrevenheid.

Waar hij gewoonlijk de benjamin is onder de verdedigende middenvelders bij NEC, daar stond tegen AZ ineens de 19-jarige Bastian Weiser naast hem op het veld. En achter Lorenzo de eveneens 19-jarige Nuytinck. Van leerling naar leraar. "In de opstelling stond ik het dichtst bij Bastian. Dan praat je even met hem. Leg je dingen uit. Maar ik drukte hem vooral op het hart niet bang te zijn om z’n eigen spel te spelen." Helaas werd het debuut van Weiser niet helemaal wat de speler er zelf van verwacht had. "In de rust werd ik terecht gewisseld", erkende Weiser. "Ik zat gewoon niet goed in de wed­strijd. Maar ik ben pas 19 en kan toch zeggen dat ik al gedebuteerd heb in de eredivisie. Ik krijg nog genoeg kansen."

Davids zag Nuytinck het een stuk beter doen, getuige ook diens MOTM uitverkiezing. "Bram deed het goed tegen Lens. Maar die blijft na­tuurlijk levensgevaarlijk. Daarom gaf ik hem ondersteuning, wan­neer ik maar kon." En met succes, want in de loop van de tweede helft werd een totaal aan banden gelegde Lens gewisseld voor die andere oud-NEC’er, Brett Holman. Bekende gezichten uiteraard voor Davids. "Maar dat telde nu niet. In een wedstrijd zijn het vijanden voor me. Natuurlijk heb ik destijds gehoopt dat we het elftal nog één jaar bij elkaar zou­den kunnen houden. Maar één voor één vertrokken ze. Joh, ik geef ze groot gelijk. Iedereen heeft ambities. Elke voetballer wil het zo ver mogelijk schoppen." En Davids zelf? "Hierna heb ik nog een jaar te gaan. Gezien de financiële situa­tie zal NEC spelers moeten verko­pen. Ik denk dat mijn kans gaat ko­men."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.