Column Joris: Hou ons niet dom!

Het zal iets meer dan een jaar geleden zijn. NEC-aanvoerder Youssef El-Akchaoui was te gast bij Voetbal Insite en gedroeg zich als de ideaalste schoonzoon aller tijden. Youssef vertelde aan ‘meneer Derksen’ hoe ‘meneer Been’ het lek bij ons cluppie had boven gekregen, hoe fijn de sfeer was en hoe belangrijk discipline toch ook is. Dat hij van ‘meneer Been’ had geleerd op het veld zijn voeten te laten spreken en niet zijn grote waffel. En hoe hij probeerde om zijn opstandige maatje Bouaouzan bij de autoritjes van en naar de Randstad duidelijk te maken dat hij niet moest zeuren en aan de bal moest laten zien dat hij van waarde was voor het team.

Ik vond het grappig, maar ook gewoon goed. Grappig dat El-Ak zo goed gedrild was door de mediatrainers van NEC dat hij netjes U zei en op elke vraag het voorgeprogrammeerde antwoord reproduceerde. Maar ook heel goed dat een speler die niet altijd de makkelijkste is geweest liet zien het uithangbord van de club te kunnen zijn. Been had El-Ak aan het ballen gekregen. Been had zijn trots kennelijk gestreeld en dat betaalde zich behoorlijk uit.

NEC koketteerde volop met de populaire verdediger. Zijn bakkes stond prominent op allerlei promospul, omdat de marketeers heel goed aanvoelden dat de fanatieke, hard werkende speler populair was bij de supporters. El-AK schroomde bijvoorbeeld niet om in de 93ste minuut een penalty tegen Vitesse te nemen. De website van NEC spreekt tot op de dag van vandaag over ‘een van de boegbeelden van NEC’.

Maar Been ging weg. En nam El-Ak niet mee. Dat zal wel effe slikken zijn geweest. El-Ak ging minder spelen, was volgens boze tongen zelfs geen schim meer van zichzelf.

Dat gaat nou ook weer een beetje ver. Tuurlijk, El-Ak maakte in 2009 meer fouten en kwam minder mee naar voren. Was stukken minder gevaarlijk. Minder aanwezig op het veld ook. Eiste niet meer elke vrije trap op. Maar trapte er wel gewoon weer twee in voor de kerst. Ook speelde hij alle wedstrijden de volle negentig minuten uit.

En toen moest El-Ak opeens weg. Na de zomer rinkelden er al enkele alarmbellen. Toen moest El-Ak na een al dan niet democratisch besluitvormingsproces zijn aanvoerdersband inleveren. De aanleiding werd eigenlijk nooit helemaal duidelijk. Lodeweges sprak bij de overdracht van die band nog van een ‘dappere en volwassen beslissing’ van El-Akchaoui, maar geen mens gelooft natuurlijk dat die beslissing vrijwillig was. Alsof hij met die band om zijn arm zich niet ‘volledig op het voetbal had kunnen richten’.

Een half jaartje later draait de geruchtenmachine op volle toeren. Want Youssef mag moven. Wat is er nou toch loos? Youssef zou te duur zijn. Vast wel, maar ik kan toch niet echt geloven dat dat een reden is hem aan de straat te zetten. Youssef presteert ondermaats. Wellicht, maar dat geldt voor meer spelers en bovendien zou ons ‘boegbeeld’ toch enig krediet mogen krijgen. Youssef zou zelfs een rotte appel zijn. Hele grote woorden, maar hoe steekt de vork dan in de steel? Waaruit blijkt dan dat hij een sfeerverpester is? En wat is die sfeer dan die hij verpest? Wie bepaalt wat een goede sfeer is? En werd Youssef door Been geen aanvoeder gemaakt omdat hij mondig was? Lees: een grote bek heeft.

Ik weet het allemaal niet. Wij weten namelijk niks. Wij worden als supporters onwaarschijnlijk slecht op de hoogte gehouden van het wel en wee van onze club. Men wil zogenaamd de vuile was niet buiten hangen. Maar als dat zo uitkomt, heeft de club zelf daar totaal geen moeite mee. Als er een speler gedumpt moet worden bijvoorbeeld. Of toen werkweigeraar Saïdi tot de orde geroepen moest worden.

Van de koningin, van popsterren en van politici willen wij alles, alles weten. Waarom slagen we er dan niet in relevante informatie op tafel te krijgen over de werknemers van de club die wij met zijn allen in stand houden. NEC: voor de draad met het hele verhaal over El-Akchaoui, zodat wij ons op basis van de feiten een oordeel kunnen komen over de wenselijkheid van zijn (mogelijke) vertrek. Tot die tijd krijgt El-Ak van mij het voordeel van de twijfel.

Joris

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.