5 Dagen voor D-Day: ‘NEC wint van Ajax, FC Twente gelijk’

Natuurlijk zijn daar Gorgi Hristov en Romano Denneboom. Eerstgenoemde besliste op 1 april 2001 het thuisduel met Ajax in Nijmeegs voordeel. Denneboom nam op 6 november 2005 het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening. Maar het was Maurice Graef die op 8 september 1996 verantwoordelijk werd voor een historische dag in de geschiedenis van NEC. Mede door zijn doelpunt werd Ajax met 2-0 verslagen. De eerste winst in de 38e onderlinge ontmoeting met de hoofdstedelingen. "Ik kopte een voorzet van de rechterkant vanaf 15 meter binnen", vertelt de hoofdrolspeler anno 2010.

"Ik kwam boven twee Ajacieden uit, het leek net of ik op een ladder stond. De bal ging met een hoge boog over doelman Edwin van der Sar. Hij had hem altijd gehad, maar net niet in de richting waartoe ik kopte. Trainer Louis van Gaal zei na afloop dat ik veel geluk had. Ik ontkende uiteraard, maar eh… eigenlijk was het geluk. Na ruim een uur liet ik me wisselen. Ik was helemaal leeg gespeeld.’’ In de slotminuut maakte Anton Janssen het feest compleet door de 2-0 binnen te schieten. "Die wedstrijd waren we er alleen maar op gefocust om Ajax tegen te houden. Vraag niet hoe, waar we kregen dat voor elkaar."

Die tip wil de inmiddels 40-jarige Limburger ook graag geven aan het huidige NEC. "Ik denk dat Ajax met haar hoofd al bij de bekerfinale is. Dit is een leuk wedstrijdje tussendoor. ‘Dit doen we wel even’. Als NEC in het begin stand houdt, geef ik ze zeker een kans. Ik zet in op een 1-0 zege. En dan speelt FC Twente gelijk bij NAC Breda", lacht hij. "Nee, FC Twente wint gewoon. Daar maak ik me geen zorgen over. Zij worden kampioen."

NOOT: In competitieverband won NEC nooit in Amsterdam. Voor de beker wel een keer. En hoe? Op 20 maart 1994 versloeg de Nijmeegse equipe het grote Ajax met 1-2 via doelpunten van Jeffrey Kooistra en Cees Lok. Tussendoor had Danny Blind voor de gelijkmaker gezorgd.

Bron: ELF Voetbal

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.