Zes maanden lang zat voor Sibum

Wie de zeventiende plaats van NEC wil verklaren, ver­wijst naar de langdurig ge­blesseerden Mark Otten, Las­se Schöne en Bas Sibum. De laatste is bijna terug.

Nog steeds bestaat er geen naam voor de bles­sure van Bas Sibum. Er zat vocht in de heup. En dat veroorzaakte weer een blok­kerend gevoel. Ook in de lies­streek. De klachten staken na de winterstop de kop op, maar deson­danks speelde de middenvelder het vorige seizoen 31 van de 34 competitiewedstrijden.

„Dat risico hebben we met z’n allen genomen”, weigert de 26-jari­ge voetballer ook maar iemand iets kwalijk te nemen. „Niemand wist wat het was. Niemand kon vertellen of het erger zou worden. Of de pijn zou afnemen. En met de ploeg liep het niet op rolletjes. Mario Been wilde graag dat ik speelde. De beslissing was aan mij. Wat doe je dan. Spelen natuur­lijk!”

Even leek het er op dat Sibum de juiste beslissing had genomen. De pijn werd met de week minder en zelf begon hij steeds beter te voet­ballen. Maar aan het eind van de rit kreeg hij kort achter elkaar twee klappen in het gezicht. „Eerst misten we de play-offs. En daarna bleek uit een mri-scan dat het helemaal niet goed zat met die heup. Ik ging er positief in maar kreeg te horen dat het een langdu­rige kwestie zou worden.”

Sibum kreeg één opdracht: rust houden. „Rust was ook écht rust, hè. Als ik bij het tweede stond te kijken, leunde ik op mijn rechter­been. Elke dag het krachthonk in, maar alleen je bovenlichaam trai­nen. Ik mocht wel fietsen. Twee keer twintig minuten op de home­trainer. Pakte ik er veertig achter el­kaar om toch een beetje uitgeput te raken. Er was ook geen plan van opbouw. Als je iets breekt, ga je het gips in. Zes weken. En dan weet je, straks gaan we dit doen. Dan dat. Over zoveel weken veld­training. Bal erbij. Maar dat was nu allemaal niet aan de orde.” Vakantie werd dit keer echt vakan­tie. „Normaal ben ik altijd bezig. Altijd onderweg. Nu nam ik zelfs geen balletje mee het water in. Ik ben gek van golfen. Maar de holes deed ik in zo’n karretje. Ik kan heel strikt zijn in die dingen.”

In de speurtocht naar een oplos­sing voor zijn probleem, klopte Si­bum aan bij het Wellington Hospi­tal in Londen. „Een tip van Wil­lem Korsten. Die was daar in zijn tijd bij Tottenham Hotspur behan­deld door een van de beste dokto­ren op het gebied van heupklach­ten. Joh, ik ben overal geweest. Bij een osteopaat. Samen met Mark Otten bij Henk de Gier, die be­roemde magnetiseur. Daar kijk je van op, hè. Dat zelfs boer Bas over­stag ging.”

De Drent pakte in zijn voetballoze periode ook een studie op. „Nog zeven, acht lessen en ik ben ‘all­round fitness instructor’”, zegt Si­bum, die in zijn tijd bij FC Em­men Oefenmeester 3 en 2 haalde en een scheidsrechterscursus af­rondde. „Oefenmeester 1 zit in de planning. Had ik willen halen in mijn tijd bij FC Twente, maar daar gaf de club toen geen toestem­ming voor. Ik wil meer doen met die trainersdiploma’s. Daarom ook dat fitness-diploma. Ik wil weten waarom het goed is om twee da­gen dat krachthonk in te gaan. Welke spiergroepen moet je trai­nen om een bepaald resultaat te krijgen. Hoe lopen die spieren. Maar ik moet zeggen dat het be­hoorlijk pittig is. Zwaarder volgens mij dan een Cios-opleiding.”

Maar nog zwaarder vond hij de af­gelopen periode, waarin hij geen rol had in de selectie van NEC. „Ik heb me machteloos gevoeld. Voor­al omdat het slecht gaat met de ploeg. Je praat met de jongens. Met de trainer. Voor een wed­strijd. Erna. Maar je staat er in niet middenin. Ik kan me nu voorstel­len dat spelers die lang geblesseerd zijn het gevoel hebben dat ze geen onderdeel meer zijn van de selec­tie.” Maar dat gaat veranderen! Begin deze maand keerde Sibum terug op het trainingsveld. „Man, dat had ik zó gemist. Eindelijk weer naar buiten.

Volgende week begin­nen we met de baltraining. En de week erop sluit ik weer aan bij de groep. Eindelijk. Dit heeft lang ge­noeg geduurd. Maar ik ga niet roe­pen dat ik voor de winterstop al weer wedstrijden gespeeld heb.” Hij schudt het hoofd. Zes maan­den buitenspel. „En wat er alle­maal gebeurd is. Man, wat is het hectisch geweest. Een trainer die plotseling vertrekt. Een nieuwe trainer. De resultaten vallen tegen. Maar als ik dan aan Ron de Groot denk. Jongens, er zijn belangrij­kere dingen in het leven dan een zeventiende plaats of last hebben van je heup. Ja toch?”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.