NRC Handelsblad Tribune: Been?

NEC-trainer Mario Been zal in juli de overstap naar Feyenoord maken, werd woensdag bekend. Morgen speelt hij met NEC tegen zijn toekomstige club. Wat is de ideale einduitslag voor Been?

Youssef El-Akchaoui, aanvoerder NEC, speelde in jeugdopleiding Feyenoord: „Wij moeten met 5-0 winnen, dat is het beste voor ons en voor Been. Als we verliezen, wat natuurlijk tot de mogelijkheden behoort, krijg je praatjes. Dan gaat men suggereren dat Been expres heeft verloren. Dat geldt ook voor mijzelf. Ik heb acht jaar lang de jeugdopleiding van Feyenoord gevolgd, daarbij kom ik uit Rotterdam. Het is dus een makkelijke rekensom; uiteindelijk wil ik daar weer terechtkomen. Maar dat betekent niet dat ik minder mijn best zal doen. Ik ga juist alles geven. Voor mij is het alleen maar fijn als ik geweldig speel tegen Feyenoord. Dan kan ik ze overtuigen dat ze het verkeerd hadden toen ze mij lieten gaan. Ik wil aantonen dat ik één van hen hoor te zijn.”

Dick Schneider, oud-voetballer van Feyenoord en Go Ahead: „1-2 is de ideale uitslag voor Been. Hij zal het nooit hardop uitspreken maar inwendig zou Been heel goed kunnen leven met een verliespartij voor NEC. Het is een Feyenoordjongen en NEC is toch al veilig. Feyenoord kan de punten daarentegen goed gebruiken. Maar het zou beter zijn als Been deze wedstrijd niet zelf coacht, want het is hoe dan ook een lastige situatie.”

Barry Hughes, oud-voetbaltrainer: „In het seizoen 1981-1982 zat ik in hetzelfde parket. Ik was trainer bij Sparta en had bij Utrecht getekend voor het volgende seizoen. Vervolgens moesten de twee ploegen tegen elkaar uitkomen. Lastig, maar als trainer wil je een wedstrijd niet manipuleren. Je staat aan het hoofd van een ploeg en met die ploeg wil je winnen. Wat er met de andere club gebeurt, zie je wel zodra je daar door de poorten loopt. Ik won met Sparta en eindigde uiteindelijk op de derde plaats, Sparta ging Europa in. Ik ging naar Utrecht, dat geen Europees voetbal mocht spelen. Dat was jammer maar ik had het achteraf gezien niet anders gewild. Been gaat voor honderd procent voor de winst ook al kan Feyenoord in de gevarenzone terechtkomen. Hij gaat echt geen rare wissels of trucjes toepassen.”

André Wetzel, oud-trainer VVV, trainer ADO Den Haag. Degradeerde in 2008 met VVV nadat hij in drie wedstrijden door zijn huidige werkgever werd verslagen: „Been kan het beste winnen. Dan is NEC blij maar ook Feyenoord zal niet ontevreden zijn. Als Been wint, wordt namelijk nogmaals bevestigd dat hij een goede trainer is. Daar komt bij dat trainers vaak forse bonussen krijgen als ze een wedstrijd winnen. Dat gaat om tienduizenden euro’s. Die laat Been echt niet liggen om Feyenoord een beetje te helpen. Dat is ook niet nodig; het gaat wel slecht met de club, maar ze zullen echt niet degraderen.”

Johan Derksen, hoofdredacteur Voetbal International: „Het is voor Been alleen maar fijn als Feyenoord heel laag eindigt. Uiteraard wil hij niet dat Feyenoord degradeert, maar één plaatsje boven de streep en veel kommer en kwel is voor hem ideaal. Dan stapt hij op het juiste tijdstip in en wordt hij de Barack Obama van Feyenoord. Niemand wil op dit moment liever winnen van Feyenoord dan Been.”

Peter Houtman, oud-speler en stadionomroeper Feyenoord: „Ik kan me voorstellen dat Mario wel kan leven met een gelijkspel. Hij heeft een Feyenoord-hart dus hij vindt het vast niet erg als Feyenoord ook een puntje meepikt. Toch denk ik dat hij het liefst wint, misschien zelfs juist nu hij naar Feyenoord komt. Hij staat immers nog onder contract van NEC en daar verwachten ze zijn uiterste inzet. Mario kennende, zal hij er helemaal voor gaan.”

Rob Schevers, voorzitter supportersvereniging NEC: „Been moet zorgen dat NEC wint, dan laat hij zien dat hij echt een goede trainer is. Het zou vreemd zijn als hij tegen Feyenoord ineens verliest. Het mag geen verschil maken dat hij volgend jaar training geeft aan die mannen. Maar ik weet zeker dat hij voor de winst gaat. Been is een eerlijke jongen, ik vertrouw hem volledig.”

Bron: NRC Handelsblad

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan