Mario Been laat NEC niet in de steek

Gianluca Been vond dat hij naar De Kuip moest, maar zijn vader Mario hakte gisterochtend de knoop door en maakte bekend dat hij het seizoen afmaakt als trainer van NEC. "Mijn zoon is een echte Feyenoorder", reageert Been. "Volg je hart, zei hij zondagavond nog tegen me. Feyenoord is ook mijn club.

Maar ze hebben in Rotterdam zes dagen de tijd gehad om mij aan het wankelen te krijgen. Dat is niet gebeurd. Niemand heeft mij gebeld. Desondanks wist iedereen het zeker. Ik zou de nieuwe trainer van Feyenoord worden. Het ging nergens anders meer over. Het kwam er eigenlijk op neer dat ik moest doen wat anderen zeiden. Ik werd er helemaal ziek van. Ik ben niet afhankelijk van Feyenoord. Ik wil de regie over mijn eigen leven houden. Sommigen doen net alsof het een straf is om trainer van NEC te zijn. Dat is het niet. En daarom blijf ik hier. In elk geval tot het eind van dit seizoen."

Hij schuift iets naar achter op zijn stoel in de Brasserie van het Goffertstadion. Zo, dat is er uit. Zondagavond had hij thuis met enkele vrienden een biertje gedronken. "Ze zagen iets aan me. Vonden me afwezig. Alsof ik met m’n gedachten er niet bij was."

Het had hem aan het denken gezet. "Heb ik gebeld met Rob Janssen, mijn zaakwaarnemer. Uitgelegd dat het tijd werd om NEC duidelijkheid te verschaffen. Ik voelde de twijfel bij de mensen van de club. Bij de supporters. Bij mijn eigen spelers. Blijft-ie of gaat-ie weg. Steeds weer dat Feyenoord-verhaal. De focus moest weer op het voetbal komen te liggen. Rob begreep het, maar raadde me aan er toch nog een nachtje over te slapen."

Nog voor hij naar bed ging, gaf Feyenoorder Hans Kraay sr. die avond in het programma Studio Voetbal onbewust het laatste zetje. "Ik heb veel respect voor Hans Kraay. Maar hij zette me een beetje neer als een leugenaar. ‘Als ik vreemd ga, zal ik dat ook niet tegen jou vertellen’, zei hij tegen Jack van Gelder. Mijn geloofwaardigheid. Mijn eerlijkheid. Zaken die ik ongelooflijk belangrijk vind in het leven. Juist die werden in twijfel getrokken."

Het eerste telefoontje in huize Been kwam gisterochtend van Rob Janssen. "Hoe ik me voelde, vroeg Rob. Prima, zei ik. Ik ben er uit. Ik blijf bij NEC. Daarna heb ik mensen van de club gebeld. Technisch directeur Carlos Aalbers, algemeen directeur Jacco Swart, mijn assistent Ron de Groot, mijn aanvoerder Youssef El-Akchaoui. En nou is het klaar. Woensdag spelen we voor de beker tegen Sparta. Zondag uit naar Vitesse. Op 1 februari komt Feyenoord naar De Goffert. We staan met NEC voor een zware reeks wedstrijden. Dat is het enige wat telt nu."

Vooruit, nog een bespiegeling dan. Stel dat Leo Beenhakker het seizoen bij Feyenoord afmaakt en volgend jaar technisch directeur wordt. De combinatie Been-Beenhakker. In De Kuip worden ze nu al gek van vreugde. Been: ,,Leo is een vriend van me. We bellen elkaar wekelijks. Die combinatie? Kan niet mooier. Dat denk ik ook."

En je ziet hem denken: maar dan moet er wel eerst iemand bellen.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan