In de media: Vitesse-NEC

Vitesse en NEC maken er gezapige vertoning van

In een zeer matige vertoning hebben Vitesse en NEC de punten gedeeld. Van een echte Gelderse derby was tijdens deze editie geen moment sprake. Het eindigde zoals het begon in Arnhem: 0-0.

NEC speelde gewaagd in Gelredome. Vanwege een blessure van Ramon Zomer had coach Mario Been gekozen voor een systeem met slechts drie verdedigers. In de beginfase leidde dat ertoe dat de gasten een overwicht hadden, maar nadat Vitesse zich had ingesteld op de speelwijze van NEC ontstond een oersaaie wedstrijd.

Veel balverlies en weinig kansen, dat was wat het publiek in Arnhem kreeg voorgeschoteld. Een doelpunt had de wedstrijd kunnen openbreken. Patrick Pothuizen, constant uitgefloten door de Vitesse-aanhang, leek voor dat scenario te gaan zorgen. De routinier scoorde, maar de treffer werd afgekeurd omdat de hoekschop van Lasse Schöne eerst over de achterlijn zou zijn geweest.

Dat die situatie het hoogtepunt van de eerste helft vormde, sprak wat dat betreft boekdelen. Vitesse bakte er in de eerste helft weinig van en kwam pas na rust in de buurt van het NEC-doel. Debutant Dalibor Stevanovic kopte naast en Claudemir vond met een goed schot doelman Gábor Babos op zijn weg.

In de laatste tien minuten zette Vitesse aan voor een offensief. De Arnhemmers werden dreigend, maar NEC-debutant Mitchell Burgzorg maakte tot twee keer toe attent een aanval onschadelijk en Stevanovic miste nog twee goede kopkansen. Verder vermaakten de toeschouwers zich alleen nog met een totaal mislukte hoekschop van Schöne.

Vitesse schiet het minst op met het gelijkspel. Het team van trainer Theo Bos blijft degradatiekandidaat. NEC blijft achtste in de Eredivisie.

Bron:VI

Vitesse en NEC vallen tegen in streekderby

Voetballiefhebbers die zondagochtend afreisden naar de Gelredome voor een ouderwetse Gelderse derby, kwamen bij Vitesse – NEC (0-0) vooral in de eerste helft bedrogen uit. Het duel was er slechts een slap aftreksel van.

Vitesse was de sterkere ploeg, maar kwam ondanks legio kansen niet tot scoren. NEC, wellicht in mineur door het aanstaande vertrek van trainer Mario Been naar Feyenoord, had weinig in te brengen. De wedstrijd gaf de verhoudingen op de ranglijst overigens niet goed weer. NEC doet het dit seizoen goed – is nog actief in UEFA Cup en KNVB-beker en draait bovenin mee. Vitesse, dat vorig jaar een topjaar kende, staat in de degradatiezone.

Vitesse begon het duel vol in de aanval en in de derde minuut al moest NEC-middenvelder Bas Sibum de bal op de lijn wegkoppen. Na tien minuten verzandde de wedstrijd in ‘geflipper’ op het middenveld. De fans probeerden het vuur vergeefs aan te wakkeren met spreekkoren en door voorwerpen naar de spelers te gooien. Na een half uur wist NEC nog wel te scoren, maar de inzet van Patrick Pothuizen werd afgekeurd. De hoekschop was al achter geweest.

Na rust kwam er eigenlijk alleen bij Vitesse wat meer beleving. Het resulteerde in kopkansen voor Nicky Hofs en nieuweling Dalibor Stevanovic. De Sloveen maakte in de tweede helft zijn debuut voor Vitesse. Hij was in de laatste speelminuten nog een paar keer dicht bij een treffer. Een andere debutant Dennis Rommedahl, afgelopen week nog uitblinker bij de bekerzege op Sparta, was onzichtbaar bij NEC.

Theo Bos, die in de winterstop Hans Westerhof verving, moet ondanks een redelijke wedstrijd dus nog steeds op zijn eerste zege wachten als trainer van Vitesse. NEC moet minstens een jaar wachten om de ‘vloek van Arnhem’ te breken. De Nijmegenaren wachten al 24 jaar op een uitzege bij Vitesse.

Bron: FCUpdate