En de band gaat naar… El- Akchaoui

En de band gaat naar… El- Akchaoui
27-jarige Rotterdammer volgtWisgerhof op als aanvoerder van NEC.

De aanvoerder is weg, leve de aanvoerder. Youssef El-Ak­chaoui kreeg gistermiddag van trai­ner Mario Been te horen dat hij de nieuwe captain is van NEC, nu Peter Wisgerhof besloten heeft zijn loopbaan voort te zetten bij FC Twente.

„ Een echte verrassing was het niet”, vertelde de Marokkaanse in­ternational na de training. „ Als Peter een keer niet meedeed, was ik meestal degene die de band kreeg. Wanneer de trainer voor een ander had gekozen, was ik echt niet boos of teleurgesteld ge­weest. Het is maar een bandje, nietwaar. Maar ik moet toegeven: het streelt mij wel.”

Het feit dat Mario Been El-Ak­chaoui nu officieel tot zijn verleng­stuk heeft benoemd, zegt veel over de status die de 27-jarige Rot­terdammer bij NEC heeft opge­bouwd. „Ieder team heeft een aan­tal steunpilaren, spelers die wat na­drukkelijker hun mond opendoen dan anderen. Bij NEC waren Peter Wisgerhof, Gábor Babos, Bas Si­bum en ik dat. Peter was een uit­stekende captain. Je kon alles bij hem kwijt, positief en negatief. Ik ben vereerd dat ik die rol nu van hem mag overnemen.’ Het plotselinge vertrek van Wisger­hof was deze week niet de enige rimpeling in de Nijmeegse vijver. De afgelopen twee dagen kwam daar ook nog eens de commotie over een mogelijk vertrek van Ma­rio Been overheen.

El-Akchaoui windt er geen doekjes om: hij zou het volledig begrijpen als de coach ingaat op de lokroep van zijn grote liefde. Sterker nog: de nieuwe aan­voerder zou het raar vinden als Feyenoord niet bij Been zou aan­kloppen. „Het is de logische keuze, dat vindt iedereen. Al begrijp ik best dat de leiding en de suppor­ters van NEC het vervelend zou­den vinden als de trainer vertrok. Ik baal zelf ook als dat gebeurt. Been heeft mij bij ADO Den Haag weggehaald, onder hem ben ik een betere voetballer geworden.”

El-Akchaoui’s waardering voor zijn coach is wederzijds. Been heeft zijn nieuwe captain al meer­maals de beste linksback van de eredivisie genoemd. „ Als ik zoiets lees, word ik bijna verlegen. Net zo goed doet het me iets als ik bij Voetbal International in het beste elftal van 2008 sta. Maar laten we niet overdrijven: ik speel bij NEC, als ik echt de beste linksback van Nederland was, dan voetbalde ik wel bij Ajax, PSV of Feyenoord.”

Die laatste optie ligt misschien wel voor de hand als Mario Been bin­nenkort inderdaad naar De Kuip verkast. „Ik dacht wel dat je daar­over zou beginnen. Kijk, het is sim­pel: mijn ambitie is om het uiter­ste uit mijn carrière te halen. Ik heb ooit bij Feyenoord gevoetbald, iedereen weet dat ook mijn hart bij die club ligt.” Maar voorlopig richt El-Akchaoui zich nog volledig op NEC. „Na­tuurlijk is het vertrek van Peter Wisgerhof een forse aderlating. Maar ik denk dat wij dat wel kun­nen opvangen. Dat is ook gelukt toen wij na het vorige seizoen zes basisspelers kwijt raakten. We heb­ben Pothuizen, Radomski, Kivu­vu, en binnenkort is ook Otten weer inzetbaar. Toch denk ik dat NEC er verstandig aan doet om nog een vervanger voor Wisgerhof aan te trekken, iemand van hetzelf­de kaliber. En een of twee voor­hoedespelers erbij zou ook geen overbodige luxe zijn.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.