Been “Er zaten 500 sms’jes in mijn mobiel”

Mario Been (45) wordt overal genoemd als de nieuwe trainer van Feyenoord. De coach van NEC kreeg er pijn in zijn buik van. Want zelf heeft hij niks gehoord en zondag wacht Ajax. Op het parkeerterrein van het Goffertstadion wordt Mario Been aangeklampt door enkele NEC-supporters.

"Je blijft toch wel bij ons, Mario?", vraagt een breedgeschouderde fan terwijl hij de NEC-trainer voor de zekerheid met twee grote handen bij de bovenarm pakt. Been grijnst. "Jongens, ik ben door niemand gebeld. Ik focus me op Ajax. Daar moeten we zondag van winnen," zegt de Rotterdammer die woensdagavond in zijn woonplaats Barendrecht het omgekeerde meemaakte. "Liet ik de hond uit en vroeg iedereen of ik naar Feyenoord kwam. Ik begon steeds sneller te lopen. Mijn Jack Russel kon het nauwelijks bijbenen. Ik geloof dat-ie twee keer over zijn eigen poten gepoept heeft."

Schaterlach. Eindelijk weer, want Been heeft een zware dag en nacht achter de rug. Eerst raakte hij zijn aanvoerder Peter Wisgerhof kwijt aan FC Twente en een paar uur later werd zijn naam in elke nieuwsuitzending en op alle internetsites genoemd als de nieuwe trainer van Feyenoord.

Hij houdt zijn telefoon omhoog. "Er zaten 500 sms’jes in." Televisie had hij niet gekeken. "Omdat ik het allemaal niet wilde zien. Om tien uur ben ik naar bed gegaan. Ik had er pijn in m’n buik van." Geslapen had hij weinig. "Je ligt alleen maar te piekeren."

Gisteren was hij de dag begonnen met een begrafenis. "Zie je alles weer in het juiste perspectief. De dood is altijd erger dan moeten kiezen tussen twee clubs." Dat moment schuift hij nog even voor zich uit. "Omdat Feyenoord nog niet gebeld heeft." Maar als het gebeurt, wordt het moeilijk. "Omdat Feyenoord mijn club is. Rotterdam mijn stad. Maar ik heb ook een emotionele band met NEC. Als je warmte voelt, is het altijd moeilijker om te vertrekken."

Als hij die middag zijn spelersgroep na de lunch in de kleedkamer bijeen roept om ze voor te bereiden op de wedstrijd tegen Ajax, ontwaart Been een grote Feyenoord-tas aan zijn klembord. "Daaronder hadden de spelers teksten geschreven als: ’trainer blijf bij ons’. Zo zijn die gasten. Maar ik was een beetje boos. Werd ik weer geconfronteerd met Feyenoord. De focus moest op Ajax. Heb ik ze herinnerd aan mijn motto: PIT. Plezier, Instelling, Team. Zorg dat er zondag een team staat, zei ik. En gelijk was ik mijn buikpijn kwijt."

Bijna opgelucht leidt Been daarna de middagtraining en verschijnt diezelfde avond monter op supportersavond. Het clubhuis op het trainingscomplex puilt uit. De coach gaat overal op in. Behalve als de naam van Feyenoord valt. " Er heeft niemand gebeld", zegt Been weer. Als de donderdagavond bijna tot het verleden behoort zoekt de Rotterdammer zijn bed in het hotel Sanadome op. "Als het zo laat wordt rijd ik niet meer naar huis. Daar slaapt iedereen al. En morgenvroeg zou ik dan om half acht weer in de auto zitten. Dit is rustiger voor mij."

En voor zijn hond, natuurlijk.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.