Zo zagen wij het: NEC-AZ

We zijn er nog niet aan toe gekomen het volledige archief door te spitten, maar niemand van ons zich kan heugen dat NEC ooit in een kwartier vier keer scoorde in de eredivisie. We herinneren ons die legendarische eerste vijf minuten in Utrecht, opvallend genoeg ook op 10 februari, maar vier? Nee, mocht het ooit gebeurd zijn, mail het ons, maar wij denken dat er sprake is van een unicum. En hoe heerlijk is het dan als het tevens het volledige demasqué van die poenerige, omhooggevallen woekerrente club betekent? Wat een dag!

Het begon natuurlijk al goed, want naast het stralende weer (voorjaar valt tegenwoordig al in februari), kon de trouwe NEC fan zich ook verheugen op een nieuwe uitgave van ons fanzine. Nou worden we wel vaker ingehaald door de tijd, maar na het spektakelstuk van vandaag komt onze voorkant wel erg pessimistisch over. De lezer moet ons maar excuseren, want het vervaardigen van een voorkant en het drukken van een fanzine kost nu eenmaal wat tijd en wisten wij veel dat NEC die tijd ging gebruiken om alles op rij te winnen. Al moeten we natuurlijk waken voor al te veel enthousiasme, want de gestelde vraag (Jupiler league, is dit onze toekomst?) kan nog immer niet met gerust hart met ‘nee’ worden beantwoord. De punten van vandaag zijn een heerlijke bonus, maar de komende drie thuiswedstrijden (Excelsior, Graafschap en Sparta) gaan het echte antwoord brengen.

In het zonnetje en met het fanzine in de hand gingen we er eens goed voor zitten, maar wat begon het allemaal beroerd. In een poging onze jongens van een extra steuntje in de rug te voorzien had Legio een mooie sfeeractie georganiseerd, maar die kwam niet echt uit de verf. Voor de mensen die ‘m helemaal gemist hebben: de bedoeling was dat de Gofferttribune in drie kleuren verdeeld zou worden door middel van shirtjes die de supporters over hun kleding aan zouden trekken. De groene shirts bleken echter veel te donker waardoor het verschil met zwart nauwelijks zichtbaar werd. Daarnaast bleken de shirtjes voor sommigen wat aan de kleine kant om over te kleding heen te trekken zonder er direct als een worstje uit te zien. Desondanks blijft het jammer dat dergelijke acties niet breedschalig gedragen worden door alle NEC supporters, want vele fans legden de shirtjesactie letterlijk naast zich neer. Niet echt collegiaal helaas.

Na die teleurstelling volgde de volgende opdoffer, want we hadden de bal nog nauwelijks geraakt of we stonden al achter. De AZ aanvallers mochten vrij combineren rond de zestien en nadat de voorzet door iedereen gemist werd besloot Mendes da Silva maar even weg te sprinten bij de slapende Bobson om de 0-1 binnen te prikken. Het duurde zowel op het veld als op de tribune even voordat we van die klap waren bekomen, maar toen ging het ook helemaal los. Een beter Nijmeegs kwartiertje is er waarschijnlijk nooit geweest en gaat er misschien ook wel nooit meer komen. Want behalve de vier goals werden er in die vijftien minuten ook nog eens twee kansen gemist.

Het begon allemaal met Bobson die zijn moment van onoplettendheid goed maakte door sterk door te gaan op een lange bal, het duel met Vormer op punten te winnen en de bal snoeihard langs de AZ goalie te schieten. Prima goal van de nieuweling die sowieso een puike wedstrijd speelde, waardoor het weer moeilijk zal worden hem in de verte van Lens te onderscheiden (dat ging tot dusver op basis van ‘de één is echt goed, de ander minder’). Even later was het de beurt aan Holman die na een knappe draaiactie van buiten de zestien in de kruising schoot. NEC scoort met een afstandschot! Het was duidelijk dat dit een hele bijzondere middag ging worden. Vlak na de voorspong kon opnieuw een NEC speler vrij uithalen, ik meen Holman, hetgeen Waterman tot zijn eerste redding van de middag dwong. Het was de enige keer in het eerste kwart van de wedstrijd dat de AZ keeper zich aan zijn rol als ballenjongen voor het kleine stukje gras tussen doellijn en net kon onttrekken. De storm leek iets te gaan liggen totdat Lens ervan doorging, kinderlijk eenvoudig om een AZ speler heen rende en gehaakt werd iets binnen de zestien. Je kon Louis horen vloeken op de bank, maar Wegereef wees gedecideerd naar de stip. Het stadion riep om Youssef, maar topscorer Van Beukering maakte de linksback duidelijk dat hij deze week een prominente rol in ons fanzine heeft (met oa de opmerkelijke bekentenis dat hij helemaal niet zo gek op burgers is, maar meer om shoarma geeft) en dus de eer zou mogen hebben. De Velpenaar schoot de penantie onberispelijk binnen. Dat gaf zo veel vertrouwen dat een kwieke actie van de spits aan de zijlijn alleen nog door een overtreding gestopt kon worden. De paniek in de AZ verdediging bleek compleet toen Wisgerhof volledig vrijstaand raak kon koppen. 4-1 en we waren 24 minuten bezig.

Doordat de wedstrijd nog zo jong was, was de stemming uiteraard erg feestelijk, maar nog niet uitgelaten. Aan de ene kant kon je het nauwelijks geloven en aan de andere kant was er ook nog tijd genoeg voor de gevallen topploeg (een topclub zul je met zo’n bezetting van het uitvak echt nooit worden) om de zaken recht te zetten. AZ bleek echter volstrekt machteloos en de beste kansen voor de rust waren verder nog voor ons. Hetzelfde beeld herhaalde zich na de thee, want Louis was er niet in geslaagd het tij te keren in de pauze. Het wachten was op de echte verlossing en die kwam halverwege de tweede helft met de goal van Drost. Het dak kon er nu echt af, niets was te gek. Louis werd vriendelijk toegezwaaid vanaf alle tribunes van het stadion (inclusief uitvak!) en de wave waarde zowaar door de Goffert. Net als het hooghouden van Youssef tegen Groningen zullen we ook deze wel weer een keer terug krijgen, maar de tegenstanders moeten het ons maar vergeven dat we zo uitgelaten doen. Mario Been lijkt over de gave te beschikken de ploeg zo op te peppen dat ze grotere clubs een enorm pak op de broek geven (vorig jaar ook al Feyenoord met 4-1) en dat zijn wij als NEC supporters niet gewend. Carnaval in de Goffert dus! We only sing when we’re winning, en hoe!

Volgende week Excelsior en die is veel belangrijker. Echt! Maar nu eerst maar eens genieten. NEC bedankt!

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.