De Pers: NEC-AZ

VI
NEC deelt armetierig AZ zoveelste mokerslag uit

NEC heeft zich aangesloten in de telkens groeiende rij clubs die AZ de mantel hebben uitgeveegd. De Nijmegenaren stonden al na twee minuten achter, maar sloegen binnen 21 minuten keihard terug. De teller stokte uiteindelijk op 5-2.

Het fraaie en snelle openingsdoelpunt van David Mendes da Silva, die simpel binnentikte na een mooie actie en goede voorzet van Simon Poulsen, ontlokte een bevrijdende lach op het gezicht van Louis van Gaal. Het was het laatste pleziertje dat de coach van AZ zondagmiddag in De Goffert beleefde.

Wat zijn ploeg daarna liet zien, was bedroevend. NEC werd geen strobreed in de weg gelegd. De manier waarop de Alkmaarders verdedigden, deed pijn aan de ogen. De thuisclub profiteerde daar overigens uitstekend van door overtuigend toe te slaan en de jacht op meer voort te zetten.

Tussen de tiende en 24ste minuut scoorde het team van coach Mario Been vier keer. Kevin Bobson schudde Ruud Vormer af en schoot raak, Brett Holman mocht van vier toekijkende AZ’ers uithalen, Jhonny van Beukering scoorde vanaf de strafschopstip na een domme tackle van Sebastien Pocognoli en Peter Wisgerhof mocht helemaal vrij van dichtbij inkoppen.

Na rust luwde de Gelderse storm, al bleef NEC de enige ploeg die recht op meer had. Invaller Jeroen Drost wist nogmaals te scoren. Uit de rebound zette de Kampenaar de 5-1 op het scorebord. Vlak voor tijd deed Mounir El Hamdaoui nog wat terug.

Die uitslag was niet eens geflatteerd te noemen. AZ kreeg dit seizoen in de Eredivisie twee keer drie goals tegen, en moest één keer vier, vijf en zes tegentreffers slikken. AZ blijft ondanks de oorwassing elfde en geeft zes punten toe op de hekkensluiter van het linkerrijtje. NEC passeert Heracles Almelo en staat dertiende.

FC Update
Swingend NEC legt AZ op de pijnbank

AZ heeft zondag in Nijmegen een genadeloos pak slaag gekregen van NEC. De dolende Alkmaarders mochten met 5-2 in hun handen knijpen. Het was de zesde keer op rij dat de ploeg van trainer Louis van Gaal niet wist te winnen. Voor de ervaren oefenmeester betekende dat een persoonlijk diepterecord.

AZ kende een desastreuze middag in Nijmegen. Binnen 25 minuten keek de ploeg van trainer Louis van Gaal al tegen een achterstand van 4-1 aan. En dat terwijl de Alkmaarders het duel nog wel zo hoopvol waren begonnen. Na drie minuten rondde aanvoerder David Mendes da Silva een vloeiende aanval over de linkerflank af.

Het doelpunt, dat toch een oppepper voor de geplaagde Alkmaarders had moeten betekenen, leek AZ echter te verlammen. NEC kon vrijuit combineren en gaf AZ een lesje in effectiviteit. In vijftien minuten tijd scoorde de degradatiekandidaat liefst vier keer.

Bij het eerste doelpunt liet Ryan Donk, vorig seizoen nog een ongenaakbare mandekker, zich simpel aftroeven door Youssef El-Akchaoui. Die stuurde Kevin Bobson alleen op AZ-doelman Boy Waterman af en de vleugelspeler rondde beheerst af (1-1). Nauwelijks drie minuten later werd Waterman opnieuw gepasseerd, door een vlammend schot van Brett Holman vanaf zestien meter.

De volgende die bij AZ in de fout ging, was linksback Sebastien Pocognoli. De Belg liet Jeremain Lens ontsnappen en trok in het strafschopgebied aan de noodrem. NEC’s clubtopscorer Jhon van Beukering ontfermde zich dankbaar over dit buitenkansje, 3-1. En nog was het doelpuntenfestijn in Nijmegen niet over. Peter Wisgerhof kon in de 25e minuut volledig ongedekt een vrije trap van uitblinker El-Akchaoui achter Waterman koppen.

Het was schrijnend om te zien hoe AZ met deze tegenslagen omging. De frivool aanvallende ploeg van vorig seizoen trok zich regelmatig met elf man terug op de eigen helft om verder onheil te voorkomen. AZ kreeg in de eerste zeven wedstrijden na de winterstop al twintig doelpunten tegen en wist alleen te winnen bij De Graafschap. De afstraffing in Nijmegen leek een kopie van de wedstrijd bij SC Heerenveen, die met 4-0 verloren ging. Ook toen konden de Alkmaarders niet meer dan de schade proberen beperkt te houden.

Van Gaal liet in Nijmegen clubtopscorer Ari (8 doelpunten) buiten de basis. Hij gaf de voorkeur aan de Deen Poulsen, die in de winterstop overkwam van FC Midtjylland. Afgezien van zijn knappe voorbereiding bij het doelpunt van Mendes da Silva, kon Poulsen geen moment overtuigen. Ari kwam overigens na rust in het veld voor de Italiaanse spits Graziano Pellè. Ook de Braziliaan kon niets meer aan de achterstand doen. Invaller Jeroen Drost zorgde zelfs nog voor 5-1.

Mounir El Hamdaoui liet vlak voor tijd nog een tweede AZ-doelpunt aantekenen. Oranje-international Demy de Zeeuw was er toen al lang niet meer bij. De middenvelder speelde voor rust dramatisch en keerde na de pauze niet meer terug op het veld.

Van Gaal zei de afgelopen weken regelmatig dat AZ theoretisch nog kampioen kan worden. In werkelijkheid lijkt AZ door de zesde verliesbeurt na de winterstop zelfs Europees voetbal te kunnen vergeten. Concurrenten voor de negende plek als Roda JC en Vitesse wonnen dit weekeinde wel en staan inmiddels respectievelijk acht en negen punten voor op de ploeg van Van Gaal. AZ wacht bovendien de komende weken moeilijke wedstrijden tegen FC Groningen, Roda JC, FC Twente, Feyenoord en FC Utrecht.

Omroep Gelderland
NEC wervelend langs zwalkend AZ

NEC heeft zondagmiddag in het Goffertstadion op spectaculaire wijze met 5-2 afgerekend met AZ.

Beide ploegen kenden een vliegende start. Al na 3 minuten rondde Mendes da Silva de eerste goede aanval van AZ af. NEC sloeg in de 10e minuut terug, toen Bobson het net trof. Daarna  scoorden ook Holman, Van Beukering (penalty) en Wisgerhof voor NEC: 4-1. In de tweede helft brachten Drost en El Hamdaoui de eindstand op 5-2.

Dankzij deze ruime overwinning is NEC weer iets verder verwijderd van nacompetitievoetbal.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan