Zo zagen wij het: Heerenveen-NEC

Het moest een keer gebeuren natuurlijk. Na een krankzinnige zeven maanden, met het ene succes na het andere, leek het bijna alsof we niet meer konden verliezen, maar Heerenveen bewees vandaag anders. Of was het NEC zelf? Want we deden onszelf in de eerste helft bijzonder te kort door niet minimaal één van de twee opgelegde kansen te benutten. Waardoor we een slap begin van het tweede bedrijf en een ongelukkige wissel later met lege handen stonden. Voor het eerst sinds 16 februari toen Excelsior als een dief in de nacht de drie punten het Goffertbos uit smokkelde.

Uitwedstrijden van NEC zijn niet meer wat het geweest is. Zelfs wedstrijden in het rustige en relaxte Heerenveen, die zonder al te veel moeite te bezoeken zijn en vroeger dan ook garant stonden voor een vol uitvak, brengen tegenwoordig niet meer dan een handjevol getrouwen op de been. Een flinke hand, dat wel, maar echt warm worden de spelers natuurlijk niet als ze temidden van 25000 Friezen slechts een plukje van 100 Nijmegenaren ontwaren. En dat na 7 maanden van successen. Tuurlijk, er zijn genoeg redenen te bedenken, maar het blijft een merkwaardig fenomeen, waar ze bij Eredivisie Live garen bij spinnen.

En bij NEC liggen ze er zelf natuurlijk ook niet echt wakker van. Want na de geweldige faux-pas van de veiligheidsorganisatie afgelopen donderdag hadden ze nu de normale gang van zaken (eigen supportertje pesten) weer aardig onder controle. Het lijkt me verstandig als de aandacht eerst eens uit gaat naar de echte moeilijke situaties, want een horde losgeslagen Roemenen onder het mom van ‘God zegen de greep’ direct na aankomst zonder enige check in het uitvak dumpen bleek dus niet de oplossing. En dat zou nog te vergeven zijn als je na afloop diep door het stof ging en je fouten die de veiligheid van je eigen supporters – en wel de meest kwetsbare want dat is zo’n lekker buffervak – in gevaar brachten, toegaf; maar niets van dat alles. Het is ook zo lastig fouilleren, die jongens stoppen alles in hun onderbroek. Dat is inclusief die paar vierkante meter doek met Keltisch kruis neem ik aan? Maar gelukkig hebben we de beelden dus kunnen er in Boekarest passende maatregelen worden getroffen. Pardon? Betekent dat, dat als ik bij Dinamo even een paar fakkeltjes tussen wat Roemeense kinderen gooi, me pas op Nijmegen Centraal zorgen hoef te maken over mijn vrijheid? Of zouden ze daar de zaken wat energieker aanpakken?

Maar goed, Heerenveen uit dus en daar zijn de echte problemen te verwachten. Tenminste, dat zou je denken als je alleen maar naar binnen kunt na het omwisselen van je kaart, waarbij uiteraard de uitkaart gecheckt dient te worden. Er zal toch eens iemand binnenkomen waarvan we geen digitale foto paraat hebben. Omwisselen dat je trouwens 4 euro kost, want van de prijs van 23 euro die NEC rekende bleef volgens de officiële kaart van Heerenveen maar 19 euro over. Een passende straf voor die malloten die het in hun hoofd haalden niet met de gesubsidieerde bus te komen. Ik heb niets tegen busvervoer, zolang ik er zelf niet inzit, maar het is van de zotte dat ik 4 euro moet ophoesten zodat mensen die met de bus komen zodanig gesponsord kunnen worden dat ze minder betalen dan ik voor mijn eigen vervoer kaart. Zo jaag je bij dit soort wedstrijden mensen dus echt het uitvak uit, helemaal omdat de kassa’s bij het stadion, net als overigens de volgende wedstrijd bij Feyenoord, goedkopere kaarten verkopen voor betere vakken. Zonder clubcard.

De wedstrijd zelf kunnen we overigens in een paar regeltjes afdoen. Zowel NEC als Heerenveen leken in de eerste helft nog met hun gedachten bij donderdag, want het tempo was bedroevend laag. NEC ging daar overigens het beste mee om, want het creëerde twee dotten van kansen. Davids verknalde zijn mooie kans alleen voor de keeper met een te truttig wippertje en Van Beukering schoot te weinig op een hoek waardoor zijn schot, na mooie combinatie, via de keeper tergend langzaam langs de paal rolde. Been wisselde in de rust de niet verkeerd speelde Schöne voor Bouaouzan en die gok pakte faliekant verkeerd uit. De linksbuiten verspeelde direct de bal op een gevaarlijke positie en leidde daarmee de 1-0 van Heerenveen. Al leek het er ook op dat een paar spelers de tip dat die Pranjic best lekker kan uithalen in de bus hadden laten liggen. Wat volgde was een periode van 25 minuten waarin NEC alle duels verloor en de handen dicht mocht knijpen dat het slechts één extra tegentreffer incasseerde. Het laatste kwartier leverde nog iets van een slotoffensief op, maar heel indrukwekkend was het niet. Diep in de blessuretijd verzilverde onze topscorer nog wel een penalty, maar die was zuiver voor de statistieken.

Geen al te beste beurt dus vandaag, maar het kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Het is alleen te hopen dat we, anders dan in 2003, het Europees voetbal niet zo belangrijk gaan maken dat we rond de wedstrijden geen punt meer halen in de competitie. Oftewel, laten we tegen Heracles maar gewoon gaan beginnen aan een nieuwe reeks. Kom op NEC!

Pol

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan