De Gelderlander van vandaag: Heerenveen – NEC

NEC weet weer wat verliezen is
Ingreep van Mario Been effent voor Heerenveen het pad naar de winst.

De laatste tijd leek het alsof alles wat Mario Been aan­raakte in goud veranderde. Gister­middag in Heerenveen ging het an­ders: NEC had de winst voor het grijpen maar een tactische ingreep in de pauze bedierf alles: 2-1.

Been had in de eerste twee compe­titiewedstrijden veel succes met het inbrengen van diepgaande in­vallers. Zowel in het duel tegen De Graafschap als tegen FC Twente had de ploeg een dergelijke impuls nodig. Gistermiddag was dat zeker niet het geval. NEC controleerde het duel in de eerste helft en creëerde in die fase ook twee opge­legde kansen. Al na zes minuten kreeg Lorenzo Davids, na een prachtige steekpass van Peter Wis­gerhof, vrije doortocht. Davids’ stiftballetje was doelman Vanden­bussche te machtig, maar had zo weinig vaart dat Dingsdag op de doellijn kon opruimen. Ook Jhon­nie van Beukering kreeg een opge­legde kans, ditmaal na goed voor­bereidend werk van Bas Sibum. Het schot miste venijn, waardoor de Belgische goalie nog redding kon brengen.

Hoewel alles naar wens verliep, be­sloot de NEC-coach halverwege Lasse Schöne te vervangen door Rachid Bouaouzan. Die keuze pak­te faliekant verkeerd uit. De huur­ling van Wigan Athletic, vanwege opspelende hamstrings niet fit ge­noeg om te starten, viel uitermate beroerd in en leidde al twee minu­ten na zijn entree de ondergang in. Hij verspeelde de bal op een ge­vaarlijke plek, Roy Beerens legde breed op Danijel Pranjic. De Kroaat had alle tijd om zijn vizier scherp te stellen en de bal in de ui­terste hoek te prikken: 1-0.

Been trok na afloop het boete­kleed aan. „We begonnen scherp en er was geen vuiltje aan de lucht. Toch vond deze coach het nodig in de rust te wisselen. Ach­teraf hebben we daardoor de wed­strijd verloren. Rachid viel drama­tisch in en daarna liepen wij ach­ter de feiten aan.’ Nam hij Bouaouzan in de perscon­ferentie nog enigszins in bescher­ming, en petit comité had Been geen goed woord over voor de in­valbeurt van de oud-Spartaan. „Ei­genlijk had ik hem weer moeten wisselen, maar dat wilde ik hem besparen. Niet fit? Ik neem aan dat een voetballer die in de bus stapt fit genoeg is om te spelen.”

Eenmaal op voorsprong was de thuisclub de baas op het veld. Een tweede treffer kon niet uitblijven. Het was een mooie ook. Na een oogstrelende combinatie door het hart van de Nijmeegse defensie stond Tarik Elyanoussi ineens oog in oog met Gábor Babos: 2-0. Been gokte in de slotfase door con­troleur Arek Radomski in te wisse­len voor aanvaller Rutger Worm. Echte kansen leverde het va-ban­que- spelletje niet op, wel een penalty. Saïdi Ntibazonkiza werd in blessuretijd door een duwtje van Heerenveen-verdediger Mi­chel Breuer uit balans gebracht. Van Beukering benutte de penalty onberispelijk, maar meer dan een cosmetische correctie leverde het doelpunt niet op: 2-1.

Dubbele gevoelens bij warm weerzien
Applauswissel kan zure smaak niet verdrijven bij Arek Radomski.

Normaal gesproken heeft een voetballer een mooie middag als hij gewisseld wordt en 25.000 mensen hun stoeltje verla­ten om hem een staande ovatie te geven. Het overkwam Arek Ra­domski gistermiddag in Heeren­veen, waar de middenvelder van NEC acht jaar van zijn voetballe­ven sleet. „Dit is mijn tweede huis”, zei de Pool. „Ik vond het leuk om hier terug te zijn. Maar het was nog leuker geweest als we een goed resultaat hadden neerge­zet.”

De 2- 1 nederlaag – de eerste na dik zeven maanden  deed pijn, maar het scheelde dat de NEC’ers bijna de hele tweede helft de tijd had­den om aan het naderende onheil te wennen. „Die 1-0 viel veel te snel na rust. Ei­genlijk was het toen al gebeurd. We leden veel balverlies. Toen het nog geen tien minuten later 2-0 werd, was het helemaal over.”

Hoewel Heerenveen op basis van de tweede 45 minuten de zege ze­ker verdiende, overheerste bij Ra­domski een zuur gevoel van teleur­stelling. „Ik zal niet beweren dat we de eer­ste helft heel goed gevoetbald heb­ben, maar er zat wel een idee ach­ter. We konden de rust opbrengen om een aanval aan de gang te hou­den. We bleven zoeken naar een opening. En dat leverde uiteinde­lijk twee hele goede kansen op. Eerst die van Lorenzo Davids. Daarna die van Jhon van Beuke­ring. Scoor je, wordt het een heel andere wedstrijd. Daar ben ik een beetje boos over.”

In de kleedkamer was Mario Been meer dan een beetje boos gewor­den. „Ik zit hier nog niet zo lang, maar de trainer was echt kwaad. Over de manier waarop we de 1­0 hadden weggegeven. Dat we de bal steeds vaker kwijt raakten. En dat we de koppies lieten hangen. Zo had ik hem nog niet meege­maakt”, wist de middenvelder. In de persconferentie na afloop had zijn coach ook de hand in ei­gen boezem gestoken. De wissel Rachid Bouaouzan voor Lasse Schöne had namelijk niet echt goed uitgepakt. „ Maar zulke din­gen constateer je altijd achteraf”, hield Radomski zich liever op de vlakte.

„Dat Been hem na zeventig minu­ten wisselde voor Rutger Worm, vond Radomski begrijpelijk. „Ik was een beetje moe. Ik voelde dat ik donderdag tegen Dinamo veel gegeven had. Tegen het einde kwam ik vandaag gewoon te kort. Maar in het veld moet je door. Je kunt het niet even rustig aan doen. Daarom was het goed dat ik gewisseld werd. Het is nu zaak om op een juiste manier te herstellen. Je rust pakken op de momenten dat het kan. Goed eten. Genoeg drinken. Dit is een drukke perio­de. We spelen in de UEFA Cup. Donderdag moeten we naar Be Quick voor de KNVB beker. De competitie gaat door.”

In zijn hart zal Radomski de beker­trip van donderdag naar Haren ( bij Groningen) het liefst aan zich voorbij laten gaan. Je mag tenmin­ste aannemen dat NEC ook zon­der de inbreng van de Poolse routi­nier de horde die de amateurs van Be Quick vormen, kan nemen. „Maar daar beslis ik niet over. Als de trainer het wil, speel ik,” klonk Radomski, die volgende week maandag met zijn gezin hoopt te verhuizen naar zijn nieuwe huis in Malden. „ Op dit moment zijn de schilders nog even bezig. Nee, daar begin ik zelf maar niet aan. Ik moet tenslotte mijn rust pakken. Toch?”

Lorenzo Davids treurt om gemiste droomkans na zes minuten
De voorbereiding was perfect, het afmaken zwaar on­voldoende. Na zes minuten in de wedstrijd tegen Heerenveen zette Peter Wisgerhof Lorenzo Davids met een prima steekpass alleen voor doelman Brian Vandenbus­sche.

„ Jhon van Beukering had voor mij het gat getrokken door naar de bui­tenkant uit te wijken. Ik trok naar binnen, de pass van Peter kwam en ik zie die keeper uitkomen. Wachten, wachten, wachten, dacht ik nog. En toen gaf ik die stiftbal over hem heen. Dat lukte nog wel. Maar veel te zacht. Onge­looflijk. Wat een kans,” treurde de middenvelder van NEC.

Hoewel je het misschien zou mo­gen verwachten, had Davids de in­tense wedstrijd van afgelopen don­derdag tegen Dinamo Boekarest niet echt gevoeld. „Omdat we men­taal heel sterk zijn. Zelfs na die vroege 1-0 wist ik zeker dat we te­rug zouden komen. Door die 2- 0 is dat niet gelukt. Was een goede goal, maar de voorbereiding hing met al die hakjes van geluk aan el­kaar. Het is even slikken, maar we moeten nu gewoon verder. Don­derdag wacht Be Quick voor de be­ker. Dan zullen we het opnieuw moeten laten zien”, klonk Davids alweer strijdbaar.

Spelersbus wacht niet op Peter Wisgerhof
Aanvoerder NEC zit anderhalf uur bij de dopingcontroleur.

Toen de spelersbus van NEC al drie kwartier onder­weg was naar Nijmegen, leverde Peter Wisgerhof gisteren dan ein­delijk zijn plas in bij de doping.

„Het is elke keer hetzelfde liedje”, zei de aanvoerder, die met tech­nisch directeur Carlos Aalbers was meegereden naar huis. „Dit heb ik al drie, vier keer meegemaakt. Als ik naar de doping moet, mis ik de bus. 75 milliliter. Meer hoeft niet. Maar ik deed er nu drie keer over. Eerst 30, toen 20 en daarna een he­le emmer, maar dat hoefde natuur­lijk niet meer.”

In zijn eentje had hij alle tijd ge­had om de nederlaag tegen Hee­renveen te overdenken. „ De om­mekeer was die 1-0. Als die goal niet valt, gebeurt ons dit niet. Trek je die lijn van de eerste helft door. Gaven we bijna niets weg. Kregen we zelf twee goede kansen. Maar toen we zo snel op achterstand kwamen, hielden we geen bal meer vast. Na die 2-0 hebben we nog wel jacht gemaakt op de aan­sluitingstreffer, maar die viel in de laatste minuut. Veel te laat.”

NEC maakt drukke tijden door. Donderdag wacht alweer de beker­wedstrijd tegen Be Quick. „Dat is nu de belangrijkste klus. Na ruim zeven maanden weer een keer ver­loren. Dat is even wennen, maar we moeten ons nu richten op Be Quick. Die nederlaag is zuur, maar het is gebeurd. Kijken hoe deze groep daar mee omgaat.”

Beerens vindt zege Heerenveen verdiend
Uitgerekend Roy Beerens, twee seizoenen geleden nog spelend voor NEC, gaf gister­middag de aanzet tot de 1-0 voor Heerenveen. „Die snelle goal gaf ons moed. Waren we daarna iets nauwkeuriger met onze kansen omgesprongen, hadden we een ho­gere score dan zie 2-0 kunnen ha­len”, zei de aanvaller, die de zege van zijn ploeg verdiend noemde. „ Zeker op basis van de tweede helft.”

Be Quick’ 87 heeft de eerste zege binnen
Waar NEC gisteren in Heerenveen tegen de eerste ne­derlaag van het seizoen opliep, boekte de tegenstander voor ko­mende donderdag in de beker, Be Quick 1887, even verderop in Ha­ren ( bij Groningen) de eerste zege van het seizoen. In stadion de Es­serberg won de ploeg uit de zon­daghoofdklasse C met 3-1 van Jou­re. Be Quick staat op de achtste plaats, net boven Achilles’29, met vier punten uit drie duels.

NEC A1 speelt gelijk na slechte eerste helft
NEC A1 heeft thuis te­gen De Graafschap twee punten gemorst (1-1). Voor rust legden de Nijmeegse junioren een schrij­nend gebrek aan scherpte en inzet aan de dag, waardoor Kaak de be­zoekers al na dertien minuten op voorsprong kon zetten. Trainer Ar­no Arts bracht na rust drie wissels binnen de lijnen. Dat had effect. NEC kreeg volop kansen, maar scoorde uiteindelijk alleen door BastianWeiser.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.