Zo zagen wij het: De supportersavond

Veel supporters zullen gisteren waarschijnlijk een hele gemoedelijke supportersavond hebben verwacht gezien de positieve resultaten op het veld. En inderdaad, het moet gezegd worden, het was ook heel gemoedelijk…. maar dan wel pas na de pauze. Lens en Sibum werden geïnterviewd en daardoor weten we nu toch mooi hoe en wanneer ze een rustmomentje pakken en speciaal op verzoek van een supporter zal Sibum zaterdag een keer Tjakka gaan roepen in het veld. Daar kunnen we wat mee natuurlijk. Vervolgens was het, in tegenstelling tot de vorige supportersavond, tijd om het gelukkig eens over positieve resultaten te hebben. Been gaf aan waar dat aan lag. Natuurlijk de aankopen die in de basis staan, maar ook de jongens die er niet meteen in staan, zorgen er met hun aanwezigheid voor dat de selectie op een hoger niveau traint en dat zie je weer terug in de wedstrijden. Ook Aalbers gaf een heldere analyse over het gevoerde technische beleid en vertelde dat NEC met SC Kleve om de tafel heeft gezeten om afspraken te maken over talenten uit die regio. Erg leuk was dat NEC deze supportersavond gebruikte om twee spelers een contract te laten tekenen. Voor het oog van een grote groep supporters, want veel supporters namen de moeite om te komen. Vadocz tekende de éénzijdige optie van NEC en blijft nog twee jaar langer bij onze club en keeper Jasper Cillessen tekende zijn eerste profcontract. Na nog wat terechte schouderklopjes, complimenten en veertjes was het tijd voor de informele naborrel.

Voor de pauze was het alles behalve gemoedelijk. Toen kwam alles aan de orde dat met de organisatie van de club te maken had. NEC begon zelf met een opsomming over de periode bij de club vanaf de vorige supportersavond en uiteraard kwamen ook de wedstrijden Willem II en FC Zwolle voorbij. NEC leek daarbij toch vooral de nadruk te willen leggen op het niet te tolereren gedrag van de supporters. Die verwijten zorgden er weer voor dat er supporters waren die verwijten bij NEC begonnen neer te leggen. Met name de overdreven reactie van NEC op de tribune (soms inclusief een totaal onnodig bezoek aan de commissie stadionverboden) en een beloofde excuusbrief aan een supporter die niet eens een excuusbrief was, waren de verwijten die NEC op haar beurt kreeg. En daarmee was de toon gezet.

Er was wantrouwen over het uitwedstrijdenbeleid van NEC. Met name over de prijzen die NEC hanteert, maar ook over de doorberekening van de stewardkosten, de afspraken met andere clubs om kortingen te bedingen en de vraagtekens over het feit dat De Graafschap zaterdag met een verplichte combi naar Nijmegen moet komen. Ook het bierbeleid en de mascotte kwamen voorbij.

Voor de supporters die alleen geïnteresseerd zijn in het voetbal en zich niet zo bezig houden met het randgebeuren, gaat het hier misschien om marginale problemen, maar voor een groep (fanatieke) supporters zijn deze op papier “kleine probleempjes” symbolen geworden. Symbolen van een beleid waarbij een bepaalde groep steeds weer de dupe is en waar al die kleine druppels leiden tot een verdere vervreemding van de club en meer en meer onbegrip. Een trend die op termijn wel eens heel gevaarlijk kan zijn voor de club. De laatste jaren lijkt het beleid bij NEC namelijk vooral gericht op gezinnen en een bepaalde groep (en zeker niet de meest onbelangrijke groep) wordt steeds weer door de club vergeten. Gisteren werd duidelijk dat er legio voorbeelden zijn die dit beeld bevestigen. Wat betreft de mascotte beloofde NEC te onderzoeken hoe alle (met de nadruk op dit woord) supporters hierover denken. Het toontje waarmee het woordje “alle” werd uitgesproken door Swart is typerend voor de verstandhoudingen. Een grote groep supporters voelt zich tegenwoordig als minderheid benadeeld en NEC lijkt zich keer op keer te willen verschuilen achter een meerderheid en bevestigt daarmee juist weer het beeld van de minderheid. Onduidelijk? Lees het dan nog maar eens drie keer over en hopelijk doet NEC dat zelf ook!

Bleum

Foto’s: Broer van den Boom

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan