Vooruitblik: Spartak Moskou-NEC

Morgenavond staat NEC voor de loodzware opgave om in Moskou minimaal één punt te pakken, als er verloren wordt is het UEFA Cup sprookje namelijk definitief voorbij. En dat dat geen makkie wordt is één ding dat zeker is, waar NEC in Zagreb ten onder ging won Spartak namelijk (0-1) en ook thuis tegen Udinese hielden de Russen zich goed staande: 1-2. Maar wie zijn die Russen nou? Een korte introductie…

De 21-voudig kampioen van Rusland/Sovjet Unie is net zoals NEC van oorsprong een volksclub, de club werd namelijk in 1922 opgericht als vakbondsvoetbalclub en werd daarom door velen als volksclub gezien. De bijnaam van Spartak is "Vlees" omdat de club in het Sovjet tijdperk in bezit was van een vleesfabriek (Collective Production Farms). Spartak is één van de grootste clubs van Rusland, naast 21 kampioenschappen prijken ook nog eens 13 Russische bekers op de erelijst van de Moskovieten, in Europa hebben ze alleen nog niet zoveel succes. Wel stonden ze drie keer in de halve finales van alle drie de Europeese competities: in ’91 werden ze uitgeschakeld door Olympique Marseille (Europacup I), in ’93 door Royal Antwerp (Europacup II) en in ’98 tegen Internazionale (UEFA Cup).

Trainer Michael Laudrup kan zonder problemen een elftal opstellen met louter internationals: Martin Stranzl (Oostenrijk), Malik Fathi (Duitsland), Martin Jiránek en Radoslav Kováč (Tsjechie), Clemente Rodríguez (Argentinie), Stipe Pletikosa (Kroatie), Vladimir Bystrov (Rusland), Serghei Covalciuc (Moldavie),  Ivan Saenko, Roman Shishkin en Nikita Bazhenov (Rusland),  Ignas Dedura (Litouwen) en Egor Filipenko (Wit Rusland)! Laudrup kan zich met zijn team volledig op de UEFA Cup richten aangezien de Russische competitie inmiddels is afgelopen, Spartak eindigde teleurstellend als 8e (van de 16 teams).

Het moge duidelijk zijn dat het voor NEC een prestatie van wereldformaat zou zijn als ze iets uit Moskou mee weten te nemen, Mario Been moet het ook nog eens doen zonder Saidi, Pothuizen en Radomski. NEC zal morgenavond om 18:00 uur (Nederlandse tijd) aantreden tegen Spartak Moskou, de wedstrijd wordt live uitgezonden door Omroep Gelderland.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan