Reisgids Moskou

Woensdag is het tijd voor het derde en misschien wel laatste UEFA-Cup ‘uitje’ van dit seizoen, na Roemenie en Kroatie gaan we nu naar Moskou, de hoofdstad van het grootste land ter wereld Rusland, waar NEC het gaat opnemen tegen Spartak Moskou. DTH Travel voorziet jullie weer van de nodige tips om je reis en verblijf nog leuker en makkelijker te maken!

Hoe komen we in Moskou?
Als je van gekkigheid niet weet wat je met je vrije dagen en je centjes moet doen, pak je lekker de trein of reis je per auto, maar normaal gesproken is het vliegtuig natuurlijk de enige optie. Mocht je wel per auto/bus/trein gaan, neem dan even contact met ons op, dan zijn we namelijk erg geïnteresseerd in een (foto)verslag van dit doldwaze hersenspinsel!

De ruime meerderheid van de NEC-supporters vliegt vanaf Dusseldorf naar Moskou. Met Blue Wings, Air Berlin, Aeroflot, German Wings of Lufthansa. Zal dus een gezellige boel worden op de luchthaven van Dusseldorf op 2 en 3 december! Naar verluidt worden ook de luchthavens van Köln en Amsterdam deze dagen onveilig gemaakt! Maar vergeet uiteraard je paspoort, visum en wedstrijdkaartje niet, anders zal de gezelligheid snel omslaan in paniek & wanhoop!

Aankomst in Moskou
Aangezien de vluchten op de drie verschillende luchthavens van Moskou aankomen, bieden we informatie over de verbindingen naar het centrum, maar we adviseren je om even op de site van je hotel te kijken hoe je er precies kan komen. Vanaf elke luchthaven is het uiteraard ook mogelijk om per taxi te reizen, maar dat kost je rond de 2000 roebels/60 euro per taxi (naar het centrum).

– Luchthaven Domodedovo: pak de ‘Aeroexpress’ trein (150 roebels/4,50 euro, duur: 45 min. en vertrekt elke 30 min.) naar Paveletskaya metro station tussen de donkergroene en bruine metro lijnen. Vanuit daar pak je de metro naar Kitay-Gorod station.

– Luchthaven Sheremetyevo: pak de bus (nr. 851c voor 25 roebels/0,70 euro, duur: 30-60 min.) naar Rechnoy Vokzal metro station (donkergroene lijn, noord terminal) en vanuit daar de metro naar Kitay-Gorod station.

– Luchthaven Vnukovo : pak de ‘Aeroexpress’ trein (100 roebels/3 euro, 30-40 min. en vertrekt elk uur) naar Kievskaya metro station.

Meestal rijden er ook nog mini-busjes naar het centrum, genoeg opties dus!

Overnachten
Dit zal iedereen inmiddels geregeld hebben (althans dat hopen we), maar de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos al lijkt een hostel of appartement de enige betaalbare optie. Al helemaal als je wat langer in Moskou wil blijven. Zover bij ons bekend zitten in ieder geval HM Hostel, Capital Hostel en Comrade Hostel stampvol met NEC-supporters!

Munteenheid & Prijsniveau
Na de Zloty’s, Lei’s en Kuna’s krijgen we nu te maken met de Russische Roebels. Eén roebel = 100 kopecks en 1 euro = ongeveer 35 Roebels. Dus dat worden flinke rekensommen om uit te zoeken wat al die biertjes kosten en aangezien Moskou samen met London en Hong Kong één van de duurste steden ter wereld is, moet je toch wel een beetje uitkijken waar je je biertje besteld of waar je een hapje gaat eten! De verschillen zijn nogal groot, halve liters tussen de 1,50 euro en 9 euro en dat verschilt natuurlijk ook weer tussen lokaal bier en import bier. Restaurants starten vanaf 7 euro, museumtickets zijn vaak gratis tot max. 5 euro en het openbaar vervoer is ook erg goedkoop.

Moskou is vooral in het centrum behoorlijk prijzig. In Moskou ben je arm of rijk, de gulden middenweg bestaat niet.

De stad
Moskou is al eeuwenlang de hoofdstad van Rusland. De moderne binnenstad heeft veel historie en rijkdom, in de buitenwijken heerst de armoede. Moskou is een drukke, grote stad met rechte wegen, veel grijze gebouwen afgewisseld met moderne Westerse winkels en bouwwerken. Momenteel wordt met succes hard gewerkt de stad te verfraaien. De rivier de Moskva doorkruist de stad van noordwest tot zuidoost over een lengte van ongeveer 80 kilometer. Moskou is een snelgroeiende stad, in 2000 bedroeg het aantal inwoners 8 miljoen en de huidige schattingen liggen rond de 12,5 miljoen inwoners. De stad telt verder het hoogste aantal miljardairs ter wereld. Volgens een artikel uit Forbes van juli 2004 telt Moskou namelijk 33 miljardairs, 2 meer dan New York.

Openbaar vervoer
De metro van Moskou voorziet de stad elke dag van lokaal transport voor ruim 10 miljoen mensen. De bouw van dit metrosysteem begon in 1935. Vandaag de dag zijn er 12 lijnen en meer dan 150 stations. De metro is vooral bekend vanwege de rijke versieringen in de stations: muurversieringen, mozaïeken, kroonluchters, enzovoorts. Op piekmomenten komt er elke 90 seconden een nieuwe trein aan. Recentelijk is het metrostation Park Pobedy geopend, dat officieel het diepste station ter wereld is.

Aangezien de metrostations vrij ver van elkaar liggen, is er een dicht netwerk van buslijnen die vanaf elk metrostation vertrekken en de omringende buurten bedienen. Ook de bussen komen vrij geregeld, soms zelfs meer dan eens per minuut, en zijn goedkoop met kaartjes voor ongeveer 50 eurocent. Ook zijn er enkele tramlijnen en een trolleybusnetwerk in de stad en recentelijk is in het noorden van de stad een monoraillijn in gebruik genomen. Voor meer info over de metro in Moskou: http://nl.wikipedia.org/wiki/Metro_van_Moskou

Wist je dat?
Moskou het grootste hotel ter wereld heeft met 7500 kamers? <> Het er twee uur later is? <> Rusland Alaska aan Amerika verkocht voor slechts 7 miljoen euro!? <> Napoleon de stad verliet na een heftige brand. En dat Lenin opgebaard ligt bij de Kremlinmuur. En dat Stalin ook in het Kremlin zijn aanvalsplannen bedacht? 

Zo heb je van ons alvast een paar slappe verhalen voor onderweg, in de kroeg of om een beetje interessant te (denken) doen tegen die Russische meiden!

Weersverwachting
Het record van begin december ligt op -21 °C (2002), maar meestal wordt het niet kouder dan -10 °C. Het lijkt er op het van de week rond de -3 °C zal zijn, dus kan wat thermo ondergoed en een zakflacon (gevuld met wodka natuurlijk) nog wel van pas komen. Maar echt noodzakelijk lijkt het dus niet, voor meer actuele info: Wunderground

Tips
Zorg wel dat je altijd je paspoort met je visum bij je hebt, wij zijn er een paar keer om gevraagd en als je hem niet bij je hebt kun je mee naar het buro. <> Veel bellen en/of sms’en met je Nederlandse mobieltje niet doen! Anders ligt er bij thuiskomst nog een onaangename verrassing te wachten van je provider! <> Neem een (ver)taalboekje mee waar in ieder geval het Cyrilische alfabet in staat, dit kan ten alle tijden van pas komen! <> Spreek bij taxi’s vooraf een prijs af anders wordt je keihard opgelicht! <> En tenslotte drink geen kraanwater!

Tot slot als tip (en voor de zekerheid) de gegevens van de Nederlandse ambassade in Moskou, hopelijk heb je ze niet nodig, maar je weet maar nooit! 

Nederlandse Ambassade, Kalashny pereulok 6, 131000 Moskou, Tel: +7 495 7972900.
Noodtelefoon: buiten kantooruren en alleen in geval van acute nood is de Ambassade bereikbaar: +7 495 7844697.

Bezienswaardigheden
In een stad ter grootte van de provincie Utrecht is natuurlijk genoeg te zien en doen, maar het absolute hoogtepunt is natuurlijk het Rode Plein. Aan dit plein grenst het Kremlin, waar president Poetin met zijn regering is gehuisvest. Het plein is 700 meter lang en 130 meter breed en in het midden staat het mausoleum van Lenin. Veel mensen denken dat de naam van het rode plein van de voormalige machthebbers komt. Rood betekend in het Russisch echter "mooi", het Rode Plein is daarom ook het mooie plein.

Andere bezienswaardigheden zijn het graf van de onbekende soldaat, het grauwe communistische Doema en de metro in Moskou is ook een heuse bezienswaardigheid, sommige stations zijn ware volkspaleizen en lijken wel openbare musea.

Wat te doen?
Als je nog tijd over hebt is er nog genoeg te zien en doen. Zeker de moeite waard en erg leuk om te doen is een Russisch badhuis bezoeken. In deze "banya" (russisch voor badhuis) vind je een combinatie van een droge sauna, stoombad, massage en ijskoud water. In het Gorki-park kun je zien hoe de Russen zich vermaken met waterorgel, draaimolen en reuzenrad.

Shoppen doe je (met een dikgevulde portemonnee) in Arbat (de leukste winkelstraat van Moskou) met zijn vele kraampjes, restaurants en cafés. En ook het grote warenhuis GUM (spreek uit als goem) is een bezoekje waard, het werd van 1888 tot 1894 gebouwd als vervanger van het oude handelsgebouw. GUM is gevestigd in het centrum van Moskou. Het ligt tegenover het Kremlin, aan de andere kant van het Rode Plein. GUM doet denken aan een paleis, of een enorm museum. Het warenhuis is zeer groot en bijna te vergelijken met een kleine stad: vier straten van twee verdiepingen en een aantal zijstraten, overdekt met glazen overkappingen, waar 150 kleine en grote winkels te vinden zijn.

In de musea vindt je onschatbare kunst uit vele vroegere privé-verzamelingen, zoals de 19e-eeuwse impressionisten in het Poesjkin-museum en Middeleeuwse iconen in de Tretjakov-galerie. Een andere aanrader is het Wapenmuseum, anders dan de naam doet vermoeden, ligt hier de verzameling van kroonjuwelen in het Kremlin.

Een bezoek aan theater (Bolsjoj!), concert of circus maakt je bezoek aan de hoofdstad van het voormalige wereldrijk compleet. En verder zijn de Zeven Zusters (wolkenkrabbers van Stalin), Trioemf-Palas (inmiddels voorbij gestreefd door de Naberezjnaja-toren C een kantoorgebouw in Moskou, maar was tot november 2007 het hoogste gebouw van Europa) en de dierentuin van Moskou het vermelden nog waard. Tot slot nog een aanrader: via een boottocht over de rivier de Moskva, die Moskou in tweeën deelt, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Stadiontour
Er huizen in Moskou veel voetbalclubs: de grootste zijn CSKA Moskou, Dinamo Moskou, Lokomotiv Moskou en natuurlijk onze tegenstander Spartak Moskou! Er zijn dus ook genoeg stadions te bezoeken, leuk voor een stadiontour door Moskou.

Dinamo Stadion, de thuisbasis zowel CSKA als Dinamo Moskou, gebouwd in 1928. Huidige capaciteit is 37.000 plaatsen. Adres: Leningradsky Prospect 36 (metro station: Dinamo).

Lokomotiv Stadion, de thuishaven van Lokomotiv Moskou en het nationale elftal van Rusland tijdens de kwalicatie voor het WK van 2010. Capaciteit: 28.800. Adres: Bolsjaja Tsjerkisjovskaja 125 (metro station: Tsjerkizovskaja).

Loezjniki Stadion, het stadion waar Torpedo en onze tegenstander Spartak Moskou hun wedstrijden afwerken. Het Olympische stadion heette oorspronkelijk het Leninstadion. Capaciteit 84.745. In 2008 werd in dit stadion de finale van de UEFA Champions League gespeeld. Adres: Luzhnetskaya nab. 24 (metro station: Sportivnaya).

Op 20 oktober 1982 bij de UEFA Cup-wedstrijd Spartak Moskou-Haarlem kwamen tientallen, zo niet enkele honderden supporters om het leven in dit stadion. Ze kwamen in de verdrukking toen ze na afloop van de wedstrijd het Loezjniki probeerden te verlaten. De Sovjetautoriteiten deden er destijds alles aan om deze stadionramp te verzwijgen. Precies 25 jaar later werd er een wedstrijd met de spelers van weleer gespeeld. Ook werd een monument vlakbij het stadion onthuld.

Eten & drinken
De Russische keuken is van oorsprong een boerenkeuken. Net als de traditionele Hollandse keuken zijn er veel sobere, maar voedzame gerechten terug te vinden. Een aantal gerechten die je in beide keukens veel tegenkomt zijn haring, zuurkool en roggebrood. De oorzaak hiervan zijn de strenge Russische winters die er voor zorgen dat er veel houdbare ingrediënten gebruikt worden. Kaviaar, Boeuf Stroganoff, Borsjtsj (soep van bieten, kool en vlees) en Pelmeni/Pierogi (gevulde deegkussentjes) zijn populaire gerechten. Het Speenvarken is een Russische delicatesse tijdens feestmaaltijden, zoals wanneer NEC in Moskou wint dus!

Voor de Russische biertest kun je terecht bij de merken: Sibirskaya Korona, Baltika, Tinkoff en Durdin. Al is in Rusland een Wodka test misschien logischer, met meer dan 3000 merken Wodka: Stolichnaya, Moskovskaya, Russky Standart, Diplomat, Marus staan bekend als de beste. Maar ja… dat kun je beter zelf gaan uitzoeken natuurlijk!

De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs, met een blikje kaviaar, om mee naar huis te nemen. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel.

Uitgaan
Moskou heeft een turbulent uitgaansleven waarbij Nederlandse steden werkelijk niks voorstellen. Moskou is wild, snel en is iedere dag weer totaal anders. Wekelijks openen er nieuwe clubs, restaurants en bars. Veel info over de "places to be" vind je in The Moscow Times of zijn enigszins ordinaire (maar zeker niet minder leuke) concurrent The Exile. Hierin vind je wekelijks leuke plaats om te eten, te drinken, te clubben en locaties met mooi entertainment.

NEC wees Café /Restaurant Probka aan als meetingpoint op de wedstrijddag waar we gezamenlijk naar de wedstrijd toe kunnen leven, in dit in Duitse stijl achtige cafe/restaurant heb je een halve liter Zolotaya Bochka (Russisch biertje) voor 2 euro en je kunt er een kippenpootje of een Duitse braadworst bestellen. Lunch vanaf 4 euro. En er hangen tv-schermen waar meestal de hele dag sport wordt uitgezonden. Dit cafe/restaurant is te vinden aan de Ukrainskiy Bulvar 15 naast de Mc Donald’s en achter het Evropeisky winkelcentrum, te bereiken via metro station: Kievskaya. Er zullen uiteraard weer bussen vertrekken van dit café naar het stadion.

Verder telt Moskou vele nachtclubs voor het nodige vertier, maar een keus hier uit maken is als een speld in een hooiberg vinden. Kijk van te voren goed uit wat de prijzen van de entree en in de club zijn, kan namelijk nogal in het papierwerk lopen. Club First (waar vele Russische miljonairs komen) betaal je bijvoorbeeld al 25 euro om alleen binnen te komen, daarna gaat het gewoon verder met veel te dure drankjes. Club Fabrique is dan een betere optie, ook wel een hippe tent, maar de entree is in ieder geval meestal gratis en de drankprijzen liggen ook iets lager, scheelt je toch weer een paar drankjes. Of wat dacht je van Club Zona, een gevangenis omgebouwd tot club! Eén ding is zeker, als je het nachtleven van Moskou gaat verkennen gaat er een wereld voor je open!


Club Zona heeft nog maar weinig weg van een gevangenis! 😉

18+
Wat betreft de dames van plezier, is er in Moskou meer dan genoeg te vinden. In diverse clubs vindt je genoeg vrouwen die tegen betaling met je mee willen. Maar ook aan (erotische) massage-salons, strip-clubs, escort services en de ordinaire straatprostitutie is er genoeg te vinden. Als je je online toch alvast wil voorbereiden, vind je in de al eerder genoemde The Moscow Times genoeg opties en hier genoeg strip-clubs.

Kijk wel goed uit (maar dat geldt voor alles in Moskou) waar je naar binnen gaat of waar je een escorte besteld. Soms worden er absurde bedragen van 1000 dollar per nacht gevraagd of de bestelde escorte blijkt er net iets minder aantrekkelijk uit te zien dan de website deed vermoeden!

Toch nog een paar voorzetjes van DTH Travel: Club Bordo, Nightflight en Safari Lodge! En een tip, pak een sauna (serieus!) met een stel vrienden en laat daar wat vrouwtjes komen, dit kan de sauna zelf gewoon regelen en is iets heel normaals in Moskou. Je hebt hier gewoon aparte ruimtes voor, vraag wel even naar het prijskaartje van te voren!

Anna Kournikova
We sluiten af met één van de mooiste Russische ter wereld: Anna Kournikova! Waarom?! Omdat ze bloedmooi is en in Moskou is geboren, vonden wij eerlijk gezegd wel genoeg redenen! Veel plezier allemaal en wie weet… tot ziens in Moskou! za zdorovje!!!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.